zaterdag 22 december 2012

Tortilla, Quorn, shiitake



Dit ziet er een beetje raar uit.
Dit is hoe ik de tweede helft van hieronder invroor.
Recent gebakken -wel afgekoelde- tortilla, spul erop (niet met vocht!).
Tortilla-bodem voor de foto even vrijgelaten.
Verdelen, tweede tortilla erop, aandrukken, pakketje dicht.
(Rechtsonder slaat de damp er nog af!)
Gisteren

Tortilla, Quorn, Shiitake
Nou ja, Quorn, het waren "gegrillde" [moet zijn gegrilde] reepjes" van AH tarwe-eiwit spul.
Pinda-olie, sjalot, knof, gemberwortel...
Shiitake (hoeden-stukjes)...
Groene chilisaus, soybean paste (gele boontjes-saus; dat is meteen het zout)...
Kleiner gesneden Quorn (cq ...) erin opwarmen.
Tortilla's bakken (maïs-tortilla's natuurlijk; moeilijk aan te komen)...
Stukjes tortilla als lepel gebruiken, afhappen; stukjes tortilla gebruiken als lepel, lepel en al weghappen, en zo om en om.
Het was weer ui-ter-mate geslaagd, verdomd...


Kerstinkopen...
Die Madera is prima, die Malaga redelijk, maar ja, betere kan je hier niet "krijgen".
De Madera is voor in/bij de paddo-soep  morgen.
De Malaga, perfect bv. voor als je linzen kookt, die was gewoon op.

Culinaria

Kreeft
Canadese wilde kreeft in de Kerstaanbieding.
AH € 9,99, LIDL € 7,99, Dirk € 6,99.
Hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar.
Geen kreeft dit jaar (ik lijk de Wandelende Wikkelaar wel) bij Aldi, Poiesz, C1000, Deen.
Gelul over kreeft van Janneke en consorten (die mensen kunnen gewoon niet koken; die laten een diepgevroren kreeft in een vergiet en met z'n buik naar beneden ontdooien, weg de helft van het lekkers en hoera droogte...) hier (alle links hier in een nieuw venster). Kreeft kopen, niet weten wat je ermee aanmoet en dan Aldi de schuld geven.
En Godgodgod, levend kopen en dan thuis alsnog in de diepvries stoppen, kan het stompzinniger?
Lees het eens door mensen, als je verstand hebt tenminste. Godgodgod wat een gekwaak van de ene domoor tegen de andere...
Wie kan het hardste kwaken?

Mooie combi!
Donkerbruin vloerbrood, kort toasten, zalm"paté" (super) erop, daarop stukkies goed uitgelekt (opening naar beneden) artisjokhart en daarop witte peper malen.
Jammie!


Foto genomen op de Janneke V. Highway.
Dank PJ!

O ja, M. herinnerde me dat het gisteren Santo Tomás was, die heilige die niks geloofde.
Het worstfeest in Baskenland (en elders?). Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier en hier (als je dat gezeik met die reclame krijgt, dan klik je gewoon een paar keer heen en terug en weg is ie).

Marqt
Dat is een eco supermarktketen in de Randstad.
"Hertenbiefstuk. Uit de achterbout, dus lekker mals".
Hoezo "dus"??
Geef mij maar medaillons als het mals moet zijn. Vooral níet uit de achterbout dus.


Janneke op de verkeerde weg gezet, nemen wij deze!
Hoorde trouwens dat die culinaire krantenafvoerputjes wat tegen me wilden ondernemen.
 Maar dat ging niet door.
"Krijgt ie nóg meer aandacht"

De pers nu

Ik kocht Trouw van vrijdag. Kijk, ik wil een zaterdagochtenkrant (heb NRC Next en dus niks op zaterdagochtend), en als je dan daartoe de vrijdagavond-NRC kiest (want ik ga zaterdagmorgen niet me nes uit om een krant te kopen), dan lees je in die krant dat wat je 's ochtends al in Next las. En zo niet, dan staat dat wel in de zaterdag-NRC (en wat daarin staat, dat staat weer in de maandag-Next)(soms zelfs dinsdag)(een keer stond iets uit de NRC-vrijdag in de Next-dinsdag...).

Maar goed, ik kocht dus Trouw. "Wat stond daar ook vroeger weer voor culinairs in?" vroeg ik me af. O ja, verdomd, dat had ik verdrongen. Die raar kijkende dames met hun flauwekul vego recepten.
Maar ik moet zeggen: deze keer was het OK. Ossestaart (goed zo, geen Ossen) met pruimedanten.

Volkskrant vrijdag.
Ja, want die jatte ik ergens.
Nigella wordt blijkbaar "bijeengehouden door een harnas van corrigerend ondergoed". Gelukkig maar dat ik nooit kookprogramma's kijk. Je zou onpasselijk worden...

De Volkskrant-kwako's nu, want ja, behalve Kleuter Woutwijk hebben ze er nog meer.
* "TV koks suggereren vaak dat vers bereid voedsel gelijk staat aan gezond voedsel". Maar "gezond" heeft niks te maken met wat er -als hoofdzaak- in zit, vers of niet. Gezond heeft te maken met hóe bereid, hoeveel gegeten en hoe dikwijls, wat nog meer gegeten, beweging, leeftijd etc etc.
* "alles even stijf van de cholesterol". Nou, cholesterol uit voeding, dat is maar 2% hoor, en 98% is eigen productie.
* "TV koks zouden calorieën en verzadigde vetzuren moeten vermelden". Wat een theoretisch, van de aarde losgeraakt gelul...


Broekbaard pikt 'n harinkie...

Nog een keer de Volkskrant
"Doe de ossobuco erbij". Nee, doe de runderschenkel erbij, mooischrijver. Trouwens, je moet wel vermelden dat je de kanten ervan eerst moet inknippen, wil je geen petje ipv een lap krijgen.
En die kweepeer, waarvan prut gemaakt wordt met koriander (mwah), die kan je veel beter in blokjes ipv die lullige meiknolletjes gebruiken.
"eerst eet ik mijn vlees en mijn saus op en daarna mag ik het mergpijpje". Laat maar.

NRC nu.
Wokrestaurant Mallejan in Maarssen. 2.000 couverts met Kerstmis, in twee shifts. Je moet er maar naartoe willen. Culinair eredivisie voetbal.
Voor elk wat wils. Chinees-voor-Hollanders, bavarois, trillende blokjes lycheepudding, zeekomkommer, dumplings "die gevuld blijken met zoete banketbakkersroom én iets wat smaakt naar bouillonblokjes", gevulde eieren, haring, ouderwetse babi pangang, kroketten, frietjes met Remia-saus...
All you can eat!

"Mijn missie is de originele Chinese keuken in Nederland te promoten".
Maar ja, eerst verkopen natuurlijk! Fliet!!


Olijfolie

Dit kreeg, nou ja, kreeg, ik van deze lui hier.

Uitstekende Franse olijfolie. Niet zwaar, mooi fris, en met een heel mooie groene-olijvensmaak, of er nou zwarte of niet op het etiket staan.

Die bidon, daarvan is ongetwijfeld de bedoeling dat je (er hangt een vage instructie aan) het wit eraf schroeft, knijpt, en aldus olie door dat buisje links in dat reservoir linksboven krijgt. Zodat je daaruit kan gieten en er dus boven de olie onderin geen zuurstof komt.

Maar ja, ooit krijg je dan wel vacuum boven die olie onderin...

Dat boek rechts kreeg (ja, kréég nu!) ik erbij. Totaal incluis verzendkosten, én dat boek dus, € 16,-. Olie een halve liter.

Heel aardig boek, maar wel wat vreemd. Nou ja, vreemd: je krijgt een boek over olijfolie. Het begint met leuke handgeschreven recepten in het Italiaans, Spaans en Grieks, mét vertaling. Maar niet Frans dus.
Dan komt er een raar verhaal van die Manfred Meewig (zie NRC video's een tijdje terug, over, jawel, olijfolie). Dat ie ergens olijfolie proefde, nou dat was niks, maar de volgende ochtend toen proefde ie dat opnieuw en wow wat was dat goed spul!
En die Meeuwig trouwens, die roept ook nog alsmaar dat Franse olijfolie niks voorstelt.
En nog wat. Die Meeuwig kreeg een bericht over Spaanse olijfolie van wilde olijfbomen. Reactie: nul. (Sammy Eilenberg zei altijd Als ik in een museum kom en de curator heeft tijd voor me, dan heeft die man verstand van zaken. Als ie geen tijd heeft dan heeft ie geen verstand van zaken. En zo is het.)
Enfin.

Heel aardige recepten daarna, links ook, maar die komen nog, en tot slot twee fotokoppen, auteur en fotograaf, koppen waarvan je slagroom schift.


Ik las in die Hermans biografie dat hij in Parijs woonde op 18, Rue Theodule Ribot.
Op de vijfde verdieping.

Nee, dan zou hij op de mansarde hebben gewoond. Hij woonde op de vierde. Die drie "ronde" balkonnetjes. Dat lijkt de derde, maar de derde zit bij die witte streepjes.

En er stond dat het "geen aantrekkelijke buurt" was.
Dat is heel slordig geformuleerd, NB vlak bij de Arc de Triomphe. Schrijver bedoelt dat het geen "artistieke" buurt is (hij citeert "Montmartre, Quartier Latin"). Nee, of Hermans daarop zat te wachten...

En net toen ik het boek neerlegde kwam Sylvia Kristel binnenwandelen.
Of nee. Sylvia kwam binnenwandelen, en toen legde ik het boek neer.
Nou ja.

Maar goed.
Eerst maar een magret de canard en een Chateau Fonréaud 2008.
Niet Château trouwens. Zie hier.