maandag 3 december 2012

Vis, ratatouille en exotisch fruit



Vismarkt Groningen.
Dank PJ.
Gisteren

Die 700 zoveel pageviews laatst, dat is weer overtroffen (richting Kerst gaat het altijd forsch stijgen). Gisteren 815...
En nu rond 19.00 al 639. 20.00 uur: 721. 21.00: 788.

En vandaag zoutevlees (met aubergine en Libanees "brood") en wel gedacht aan ontzouten, maar er totaal niet aan gedacht dat het stoofvlees is...
Roti massala uit de vriezer dus.


De andere kant op kijkend.
Vanuit mijn stamkroeg Huis de Beurs.

Culinaria

Importeur exotisch fruit hier (alle links hier in een nieuw venster). Die link kreeg ik van hun hier omdat ze Espelette pepers hadden. Zie hier. Typisch Baskische boerderij.

Schmidt Zeevis aanbiedingen voor de Kerst zie hier. Kies eventueel voor Bestand en dan Pagina opslaan als...

En Vis op zijn Best hier.


Recepten

Rabarberijs
350 rabarber, 250 suiker, 200 water, 200 room.
IJsmachine.
Niet de tijd van het jaar, maar je bewaart het maar.

Räs Chäs met peer
Räs Chäs is moeilijk te krijgen. Het is een soort Appenzeller, maar extra kruidig. Gebruik eventueel gewone Appenzeller maar dan wel echt goed gerijpt; niet van die bleke troep.
Laat een plat stuk kaas van ongeveer een cm. dik op kamertemperatuur komen.
Snij van de kaas heel dunne plakjes.
Serveer met gekoelde blokjes peer (niet te zoete soort).


Ratatouille, Pisto, Fritanga; Zuid Europa
Bak in olijfolie flink ui en knoflook aan.
Bak eventueel zachtjes even wat tomatenpuree mee.
Bak daarna stukken aubergine mee en stukken courget.
Aubergine-plakken eerst flink met zout inwrijven, na 10 minuten draaien en idem en na weer 10 minuten heel goed afspoelen en uitknijpen en droog deppen.
Er kan ook wortel door en/of prei.
Kruid met peper, zout, laurier, wat kruidnagel en wat foelie, en groene kruiden zoals tijm, basilicum en oregano.
Voeg flink in stukken gesneden aan de plant gerijpte overrijpe tomaten toe (zijn ze niet overrijp dan ook wat suiker toevoegen) en roer alles op hoog vuur om zodat de tomatenstukken verder kapot gaan.
Voeg eventueel bouillon en/of rode wijn toe om de groenten gaar te laten stoven.


Voorlopig nog onbekende Willink imitator.
Dat neo-klassieke gebouw, dat is de Korenbeurs.
Daar zit nu Albert Heijn in, en daarvóór Oibibio Heijn.

Baskische vrouwen

Trikitixa hier. "Amaiur en Saioa spelen trikitixa" [triekietIEsjaa]
En hier. "Eneritz en Edurne [zie onder] op het trikitixa kampioenschap"
En  hier. "Trikitixa, Vitoria, [feest van] De Witte [maagd], Leire en Amaia"
En  hier. [het feest van] "San Miguel van Artadi [ook een kampioenschap] in Zumaia"
Dit hier is de mooiste. Ze lijkt op het Melkmeisje van Vermeer. En dat Chinese schilderij, en dat huppeltje als ze naar mineur overgaat...
Ze heet trouwens Edurne, Sneeuw. Afgekort van [het bedevaartskapelletje in de bergen] Maria van de Sneeuw. Kan ook in het Spaans: Nieves. [eedOErne, niEEves].