donderdag 31 januari 2013

Het ABC van de voeding


Genotmiddelen en genotstoffen
(1959)

Is de alcohol uitgewerkt, dan voelen wij ons lange tijd slap en akelig. Sommigen gaan dan weer drinken, waardoor ze ongemerkt teveel gebruiken.
We geven op deze manier niet alleen veel geld uit, maar bovendien heeft alcohol een slechte invloed op onze gezondheid. Alcohol is een giftige stof. Door overmatig gebruik van sterke drank of van veel bier en wijn zullen wij ons niet goed voelen, we zijn niet opgewekt en we kunnen ons werk niet meer goed doen. Ook hebben we meer kans om ziek te worden. Omdat alcohol op de hersenen werkt, zullen we op den duur niet meer weten wat goed en kwaad is en doen we dingen die we niet mogen doen. Dit veroorzaakt veel ellende.
Dit alles heeft een heel slechte invloed op het gezin. Het geld dat nodig is om noodzakelijke dingen te kopen, zoals voeding, kleding, brandstof, aanschaf van huisraad enz. wordt uitgegeven aan drank. Het gezin vervalt tot armoede. 15-50% van het loon wordt aan alcohol uitgegeven. In deze gezinnen is het thuis ongezellig, er is veel ruzie, er zijn veel zorgen en verdriet, waardoor de kinderen in een ongelukkig huisgezin opgroeien en geen zonnige jeugd hebben. In een land waar dergelijke gezinnen veel voorkomen zal de welvaart niet toenemen.

C.J. van der Maen-Bonnema
Oud-lerares in koken en voedingsleer aan de Groningse Kook- en Huishoudschool