woensdag 2 januari 2013

Mispels, blauwschimmelkaas, sperziebonen



Jonkheer Rhijnvis Feithhuis, Groningen.
Heel erg mooi.
Ik stond er te dicht bij, vervorming, Photoshop, nok en daklijst niet goed gelukt.
Weg met die dakramen trouwens!

Culinaria

Kocht bij AH Fourme d'Ambert. Lang niet gegeten.
Maar zie: het was zo'n muffe zooi dat ik het rechtstreeks in de vuilnisbak heb gekieperd.

Foodlog hier (alle links hier in een nieuw venster). Zie ook hier.
"Lekker, Scherp, Zinnig". Wat lekker? Dat geneuzel over landbouwbeleid, boeren en tuinders en minister Dinges? En wat scherp? Die zijn zo bot als stront, met dit blog vergeleken! En wat zinnig? Dat opvouwbare iPad standaardje? Of dat artikel "De beste kaas van Nederland op de Horecava"? Ik zou zeggen lees het eens...
Lees hun "Top 2012 artikelen" hier. Daar val je toch bij in slaap!
Lazer op met je geneuzel!

De Wankelende Wikkelaar hier.


Volgens PJ (dank voor de foto) heeft dit iets met betonstaal te maken.

Loek
Ja, ik ga verhuizen. Maart of april of zo.
Groningers in of uit de stad zijn OK, maar dorpers hier, dat is stiekem, achterbaks en ook nog schijterig refo-onderkruipsel.

Marieke
Nou, als ze aan de boom overrijp, bruin worden, dan zijn ze prima te eten. Wat niet wegneemt dat ze uit de vriezer ook lekker zijn. Maar je moet dan wel een echte vriezer hebben, geen vriesla'tje boven in je koelkast.
En je moet er gelei van maken, van (ook per vrucht eventueel) 1/3 rotte en 2/3 gele harde. Die gelei wordt van zichzelf prachtig rood, afgezien ervan dat het heerlijk smaakt.

Vandaag NRC Next. Peultjes, "dat zijn mange-touts". Ontuitroeibaar. Hoezo kon dat vroeger mange-tout heten, als je er de draden af moest trekken? En dat er tegenwoordig nauwelijks draden aan zitten en dat ze daarom nú mange-touts worden genoemd, dat is natuurlijk klets van de eerste rang. Uhh, dat ze tegenwoordig mange-touts worden genoemd, dat weet ik. Ze doen maar.

"Zijn de heren van het Hermans magazine anderzijds soms niet te kommaneukerig? Jeroen Brouwers op hoge toon verwijten dat hij schrijft over de Grote Prijs der Nederlandse Letteren in plaats van de Prijs der Nederlandse Letteren? Polak: 'Dingen moeten kloppen. Hermans had zich daar ook over opgewonden. Die maakte zich ook druk om verkeerd geplaatste apostrophes en om de vraag of een mange-tout een sperzieboon of een peultje is. Wij zijn opgeleid door Hermans. We zijn tot diep in de nacht bezig geweest met het register voor dit boek. Dingen moeten kloppen.'"

Nou, daar maakte Hermans zich niet druk om, hij maakte zich druk om iemand die beweerde dat Hermans het fout had toen hij een sperzieboon een mange-tout noemde. "Dat is een peultje".

Link
Zie hier.
Kijk, dat is wat anders dan dat Foodlog-gezever over dat de makkelijk pelbare mandarijnen bijna op zijn...


Dit is het Mr. Jhr. J.A. Feithuis (dank PJ).
Ook in Groningen, ook mooi.
Ik wilde er een keer gaan eten, maar na het bekijken van de kaart (zie hier; ga naar Dinerkaart) vond ik die te weinig geïnspireerd.