dinsdag 15 januari 2013

Mosterdfruit, puree, Kookboek van het Jaar



Kijk, Rode Boekje; als jij er geen plaatsjes bij zet, dan doe ik dat wel.

Verbeterd puree-recept

eerst maar even en zoals beloofd.

Aardappelpuree, chorizo, Mozzarella, spinazie
Kook in stukken gesneden aardappelen met ietsje zout.
Giet ze af, laat ze in de pan.
Maal er witte peper over en rasp er nootmuskaat over, giet daar meteen een scheut melk over zodat de smaak van de kruiden niet wegdampt.
Leg enkele klontjes boter op de aardappelen en laat die rustig smelten.
Haal spinazie kort door kokend water, echt niet meer, en stort in een vergiet. Spoel koud en slinger droog.
Bak in olijfolie gele ui en knoflook, en wat later kort vrij platte stukjes droge chorizo, halve schijfjes ongeveer.
Of bak vrij dunne schijfjes verse chorizo of kip-chorizo.
Als de verse worst uit elkaar valt: geen enkel probleem.
Kijk wel of de (Nederlandse!) verse worst voldoende kruiden afgeeft aan de olie (moet kleuren). Zoniet voeg dan op laag vuur zoet paprikapoeder toe, cayennepeper en fijngewreven komijnzaad.
Doe de spinazie bij de worst en roerbak kort op hoog vuur.
Stort direct in een vergiet op een bord, en trekt het uit elkaar zodat het snel koelt.
Stamp de aardappelen.
Vet een vrij lage ovenschotel in en leg er de helft van de aardappelpuree in.
Kwast in met de olie van het bord.
Bedek met het chorizo-spinaziemengsel.
Verdeel er stukjes Mozzarella over en leg daartussen stukjes gedroogde tomaat uit de olie.
Doe er de rest van de puree op, zodanig dat er weinig lucht tussen de kaasstukjes blijft zitten: kwak er steeds met kracht een niet te grote klodder puree op en druk die plat.
Wrijf de bovenkant van de puree vlak, bespuit met een olijfolie-bakspray, strooi er paneermeel over en spruit nog een keer met de spray.
Zet in de oven en gratineer.
Serveer met mooie kleine augurkjes.


En, is dat nou lekker, die puree?

Je recept kwam mooi op tijd.
Was heel lekker. Vinden we alle vier. Ik heb geen olijven gebruikt, want daar had ik eigenlijk geen zin in. Met gedroogde tomaat erbij klinkt ook goed, maar dat hadden we niet. Volgende keer. Verder gewoon recept gevolgd.

H.

Ja, misschien heb je wel gelijk, met die olijven...

Culinaria

Kookboek van het Jaar hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dat Barbecue en plancha zou ik misschien kopen, net als dat bakboek, na het danig ingezien te hebben.
Dat Street Food koop ik wel.

Die andere drie, dat lijkt me niks.

Mostarda nu. Die pot ging vandaag open.

Beschrijving mostarda zie hier, recept hier en hoe je het gebruikt hier alhoewel blijkbaar meer met gekookt vlees.

Trouwens het schijnt veel zoetzuur gemaakt te worden, en deze was enkel zoet.

En, is dat nou lekker, die mostarda?

A. vindt het heel vies. Zowel de geur, de smaak, als dat de vruchtjes zo hard waren.
B. vond het sap lekker, maar de vruchtjes niet zo.
C. heeft sap door de yoghurt gehad, vond hij heerlijk. De vruchtjes vond hij te hard. Die heb ik toen in kleine stukjes gegeven, dat vond hij wel heel lekker.
En ík vond het veel te zoet.
D.


Varia

Herzag Star Trek.
Ach...

Edmond: mooi!
Loek: mooi!

Bij de Action hier in het dorp accepteren ze geen 1 en 2 cent stukken. Staat op een briefje op de kassa. Ik dacht eerst dat ze ("Wij hebben graag kleingeld maar geen 1 en 2 cent") wel kleingeld maar geen 1 en 2 willen, maar dat bleek niet zo. Niks geen 1 of 2 cent stukken.
Dus morgen ga ik er wat kopen en oa. met 1 x 1 en 2 x 2 betalen.
Wettig betaalmiddel, ja!

Trouwens, op de website van Action klikte ik op Werken bij Action, postcode invullen, 50 kilometer eromheen, Vulploegmedewerker.
10 banen open!

Wat houdt de functie van Vulploegmedewerker in? Als vulploegmedewerker zorg je samen met je collega's dat de winkel altijd perfect gevuld is. Daarbij heb je al je creativiteit nodig, want Action heeft een sterk wisselend assortiment. Werken bij Action is topsport.
Gemiddeld ontvangt een filiaal van Action 25 rolcontainers á 17 dozen artikelen per dag. Dit is voor alle winkels samen ongeveer 6.250 rolcontainers per dag. Dit zijn ca. 2 miljoen rolcontainers en 35 miljoen dozen met artikelen per jaar. Hoe ga je dit samen met je ongeveer 25 tot 30 collega’s in jouw winkel in goede banen leiden?
In een vulploeg kun je werken wanneer het jou goed uitkomt. De werktijden zijn vaak in de vroege ochtenduren, in de late namiddag of 's avonds. Het gaat hier om een parttime functie. Dit geldt zowel doordeweeks als in het weekend. Heb je eens meer tijd, bijvoorbeeld in vakanties of heb je extra geld nodig, dan kun je altijd weer andere afspraken maken en meer komen werken.
Samengevat:
·  Aanvullen en spiegelen van de producten;
·  Netjes houden van de winkel;
·  Werktijden in overleg.



(Zou dat nou dat kookboekje van Janneke zijn?)
(100 snelle quinoa recepten)

Cultuur, oei...

Privacy hier.
Onsnapt aan de beeldenstorm hier.
Haagse Kunstkring hier.
Onverwachte ontmoetingen hier.
Escher hier.
Van Schendel, heb ik die niet al gehad? hier.
Poëtisch realist hier.
De Gouden Eeuw hier.
Fischinger hier.


Zo kan ie wel weer...