dinsdag 29 januari 2013

PYONGYANG IN HOLLAND & MOSTAARD

.
Weer terug. Knieschijf bleek ook zwaar beschadigd maar is opgekalefaterd en tegen de nieuwe tweede kunstknie gezet.

Mijn knieën zijn er niet schoonder op geworden. Daarom hier terzijde een foto uit jongere dagen. Dallas. Op bezoek bij olieboeren. Midden 80er jaren. ‘Beauty is only skindeep’ (link). Dat predikten de oude kerkvaders al, en zeiden het nog grover… Eén troost. Met wat donkere panty’s ziet niemand de naad op mijn beide knieën… Alleen nog pijn, en dat geeft chagrijn, en strompelen. Maar dat gaat over. Hoop ik.

Nog iets culinairs ? Jawel, maar gezien het feit dat ook wij netto 5% lager uitkomen deze maand, een zeer simpel gerecht, dat toch smaakvol is, en een veeg uit de pan naar de hypocriete jammeraars die de vleesprijzen voor het volk willen verdubbelen. Opdat het zwijn meer lol in het leven heeft. Daarom een kiloknaller-receptje

KILOKNALLERCARBONADE
Koop kiloknallercarbondes bestrooi ze met peper en zout en strijk ze ruim (!) in met mostaard. Ik kies daar voor graantjesmosterd. Dan bekomt ge een superfijne saus. De beste graantjesmosterd is die van Meaux, die vroeger onder een uniek lakzegel zat (tegenwoordig een plastic dop), maar er zijn genoeg goedkope alternatieven. Loewensenf gebruiken wij bij zeer scherpe oude kaas, de Tierenteijn uit Gent als fijnere toets, en de ordinaire (mits niet kunstmatig van smaak) voor sauzen en mayonaises.
klik op de afbeeldingen voor vergroting

Braad de carbonades niet te lang; er zijn mensen die een eenvoudige carbonade een uur laten stoven. Braad ze elke kant afhankelijk van de dikt 2-5 minuten. Mag best een beetje rosé zijn. We serveerden ze met winterpeetjes die we na he koken nog even stoofden met boter een ajuintje. Een takje thijm mag daar gerust bij. Zie onderstaan de foto


NOGMAALS MAYONAISE
Ik vrees dat ondanks mijn gehamer op ‘zelf mayonaise maken’ de meeste bezoekers nog steeds die potjes kunstblubber kopen. Op de volgende foto ziet ge goed, hoe stevig de structuur van mijn mayonaise is. Geen fritessaus dus. En vindt ge ze te vet, juist door die stevigte hebt ge een goede basis om met kwark diverse sausjes naar eigen smaak te maken als ge b.v. vis of vlees in de groentebouillon fondue’t.


NOORD KOREA & DE NOORDELIJKE NEDERLANDEN
Is er een analogie tussen Noord en Zuid-Korea en de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden ? Ge zoudt haast peinzen. De berichtgeving in de Nederlandse media over Beatrix en  Willem Alexander vertoont zeer grote gelijkenis met de wijze waarop Kim Jong-Un  na de dood van zijn pa Kim Jong-Il werd geïntroduceerd. Beiden als bij de gratie Gods perfecte Übermenschen bejubeld met een gladdigheid en stroperigheid, die me verbijstert. 


[Deze afbeelding is door de moderator verwijderd]


Met een haast religieus aureool (want immers ‘bij de gratie Gods’) worden beiden als halve heiligen vereerd, terwijl beiden maar middelmatige capaciteiten hebben. Willem A. zelfs maar zeer matig. Als gewone burgerjongen had hij het niet verder gebracht als.. noem maar wat. Dat Nederlanders zo blind aan persoonsverheerlijking doen..., dat komt ge bij ons niet tegen. In tegendeel Ons Koningshuis heeft geen macht meer, en zowel onze koning, onze prins als ons nonneke Fabiola worden zeer hard teruggefloten, als ze een scheve schaats dreigen te rijden.
Zo niet bij u, waar zelfs door uw Rijksversluieringsdienst werkelijkheid en waarheid gemanipuleerd wordt. Ik sluit me dan ook aan bij de enige interessante uitspraak die uw Duitse roofridder  Wilhem von Oranien deed: “Mon Dieu, ayez pitié de mon âme et de ton pauvre peuple”.
Miljaar.. Ik geneer me een beetje voor u. Is men bij u zo dom, of doet men uit een duister nationalisme zo dom..? Wij Vlamingen staan er bij en kijken er naar…

Uw Marieke
ps.
Wij leenden u in de 70er jaren een 'Fabiola', omdat gij er geen had...
Ik las deze week dat Fabiola overleed. Een vreemde eigenzinnige Vlamink die als levend kunstwerk voor Amsterdam koos als residentie.
Ge had hem uw koningin moeten maken....
Ge hebt uw kans op een echte koning, die tegelijk koningin (een kweene, zoals me 'bachten de kuupe' zegt..) was, verkeken....