woensdag 16 januari 2013

Uien, tosti en kaas


  

Clara Peeters, Stilleven met vissen, oesters en garnalen

Culinaria

Erg laat hier begonnen, en ook nog niet al te veel te vertellen.

Eerst een correctie op die puree van gisteren.
Voordat je die chorizo bakt, bak je in die pan redelijk wat gele ui en flink wat knof.
Tsja. Vergeten te vermelden...

En trouwens die zwarte olijven, H. had gelijk, dat meldde ik al, nee, laat die maar weg.
En die kappertjes: ach, ik denk: beter fijne goede augurkjes ernáást.

Die plofkip hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ach ja, die Wakkere Winkelaar, met dat aanbiedingen-overzicht, daar is natuurlijk niks op tegen.
Maar die acties tegen die plofkip, dat is wat anders. Je mag rond roepen zoveel je wil dat dat anders moet, en terecht, maar je willetje aan de burgerij en aan die bedrijven willen opdringen, dat stinkt. Dat betekent enkel dat je geen echt goede argumenten hebt, geen de burgerij overtuigende argumenten, en dat je dus moet gaan schreeuwen en dreigen.

Wat maak je je trouwens zorgen om die plofkip? Waarom niet om die honden die levend gevild worden in Korea, en die gal-beren in China? ("Omdat we hier wel en daar niet kunnen schreeuwen en dwingen"). (Ja, of "Omdat we hier wel en daar geen geld krijgen waarmee we onze baantjes kunnen financieren".) (Ik bedoel: ik geloof best dat die mensen dat allemaal menen en vinden, maar toch.) (Nou ja, menen en vinden: dénken te menen en vinden, zich voorhouden te menen; lekker makkelijk.)


Dik Ket, De drie broodjes
Dank PJ
Dik Ket woonde in Bennekom, vlakbij waar ik gewerkt heb (De Blauwe Blazer).
In zijn leven is hij een keer 's nachts niet thuis geweest.
Toen sliep hij aan de andere kant van het dorp, in het huis van zijn geliefde.
Ja, niet bij haar in bed natuurlijk... Nee...

Die Tosti Weemoed van laatst, die maakte ik vandaag niet met mosterd en dragon, maar met Dijon dragon-mosterd. Die groene.
En kijk, dat spul is erg sterk van smaak, maar in de keuken, in een tosti, opgewarmd, daar is het perfect. Werkelijk perfect.
Een snee lichtbruin met die mosterd inwrijven, twee plakjes kaas, tweede snee, tweezijdig van buiten bespuiten met bakspray en dan in zo'n tosti-ijzer wat klemt; niet in zo'n soort broodrooster.
Perfect!

Kocht Chaumes.
Lekker hoor, en mooi er uit ziend ook nog, wat altijd meegenomen is voor dezelfde prijs, toch?!
Zie hier.
Mooi romig, en een fijne maar toch niet bescheiden smaak.
Mooie combinatie van stevige maar goed eetbare korst met zachte binnenzijde.
(Tekst Wiki verhaal over de smaak en de korst, dat is blabla.)

Vandaag in NRC Next het basis-culi-kwaakverhaal. Het stramien van "hoe het moet" wil je scoren bij omhoogvallende leeghoofden.
Honingjagers blablabla heet het toneelstuk blabla.
Maar ze hebben echt bestaan!
Want Youtube zus en zo...
Ik zelf tijmhoning blabla. Waarom heb ik daarvan in Frankrijk mijn achterbak niet vol geladen?
Maar die combinatie van honing en tijm vind je ook terug in deze witloftaart.
Volgt recept. Gejat recept.
Zo moet het.


Pieter Claesz, Stilleven met kalkoenpastei