vrijdag 22 februari 2013

Aardappelen, wijndruif, karamelcake



Pommes Gourmandine

Die kreeg ik van PJ, dank.
Ik had ze bij AH ook zien liggen, maar het was me een beetje ontgaan.

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat ronkende verhaal, dat is natuurlijk marketing. "Absorbeert de aroma's en behoudt zijn eigen smaak", dat is niet zo, zie onder. En "zeer veelzijdig te bereiden", dat is ook niet zo, zie onder. En die "prijzen", komkom. "Saveur de l'année" zie hier, en dat is gewoon big business en niks onafhankelijke proeverij of zo.
Lazer op AH! Verkoop normale goeie aardappelen voor een normale prijs ipv hype voor hype...


Goed.
Ik kookte er een. Erg snel gaar, wat betekent dat het niet "breed toepasbaar" is. Niet een echt lekker smaakje. beetje raar, ietsje chemisch.
Kookte dus maar een andere. Dat was minder raar, maar nog steeds niet helemaal fris.
Bakte een gekookte schijf. Lekker, raar smaakje weg, en dat mooie van dikke friet: van buiten krokant en van binnen heel zacht. Maar ja, dat wil je niet van gebakken aardappelen. Dat moet niet breekbaar zijn, dat moet stevig zijn.
Uhh, als friet bereid idem als boven, maar dat dan dus prima, dat krokant - zacht.

Stoven: zie hieronder. Maar pas op: veel te snel gaar. Waarmee "smaken opnemen" en "breed inzetbaar" meteen is ontkracht.


Gisteren

Tsja, dat doen nog steeds veel te weinig mensen. Aardappelen stoven...

Koolvis, aardappelen, gele paprika.

Boter, ui, knof...
Aardappelblokjes roerend aanbakken, witte wijn, flink in melk ontzoutte ansjovis (wat lekkerder is dan minder niet ontzoute) in stukkies, laurier, versgemalen korianderzaad, flink grove witte peper...
Aardappel begint gaar te worden (bij deze soort veel te plotseling): stukkies paprika en rauwe vis erdoor, en rustig roerbakkend warmen.

Heerlijk!


Culinaria

De Vieze Man in NRC Next op vrijdag had het, nomen est omen, over Vieze Dingen.
Het ging eerst over Surströmming (dat heeft ie in dit blog opgepikt), zie hier. En hij kwam zo op Hongeohoe, zie hier, en op Kusaya, zie hier. Hij vergat die Thaise visprut.
En dan ging die kwakker Surströmming imiteren met zoute haring en Limburgse kaas. Kan het meer stupide...

Hij schrijft ook dat Soumaintrain (hier) zo'n enorme stinkkaas is. Nou, nog nooit van Maroilles (hier) gehoord blijkbaar...

En hij noemt ook als stinkkaas Herve (hier).
Ik durf om € 1.000 te wedden dat hij Herve uitspreekt als hervee, verdomd.

Loek
Ja Jezus, dat hele artikel ging over paardenvlees...
En dat boekweithoning honing voor mannen is dat staat niet op internet, dat schreef ík hier. Afkikhoning.

Isn't it funny
How a bear likes honey...
Buzz buzz buzz,
I wonder why he does...

En dat is dan meteen het gedicht van vrijdag = gedichtdag. Zo.
(Niet genoeg? Zie hier.)


Once upon a time, a very long time ago now, about last Friday, Winnie-the-Pooh lived in a forest all by himself under the name of Sanders.

Zie hier.

Amerikaanse karamelcake hier.
Je moet het zelf weten.

Dronk wijn van Negroamaro druif. Nooit eerder.
Uiterst vol, tegen het té aan.
Zie hier

Vandaag Groningen.
Kocht voor het eerst in mijn leven een Bretzel.
En ook voor het eerst Chinese pruimenwijn.
En bij De Slegte, die nu dus -uiterst overzichtelijk- boven Selexys zit of hoe schrijf je dat een erg aardig lokaal, Spaans dus boekje over de keuken van de Canarische eilanden, en een heel erg aardig Engels boek over de Belgische keuken, "Belgo Cookbook".
En bij Zuli kocht ik een Arepa met bakkeljauw en zwarte bonen en kaas.
Zie morgen!


Testen F1, Barcelona.