woensdag 13 februari 2013

Kahn


Asperge

Het is misschien wat oneerbiedig, maar het eerste waar ik bij asperges altijd aan moet denken is het rare luchtje dat ze aan urine geven. Een plasje na het eten van asperges herinnert je zelfs uren later nog aan de menukaart. Dat typische luchtje wordt overigens veroorzaakt door een zwavelhoudend aminozuur dat in asperges zit. Maakt u er zich geen zorgen over, ook al stinkt het: het is onschuldig. En als u nu trots vaststelt dat u nog nooit wat geroken heeft, juich dan niet te vroeg. Iedereen produceert hetzelfde luchtje, we zijn alleen niet allemaal in staat om het te ruiken.

[...]

In het middelnederlands noemden we een asperge een spergel of spargencruut. Het woord zou afgeleid zijn van het Griekse asparagos, op zijn beurt weer ontleend aan het werkwoord spargan [zwellen (van levenssappen)]. Dat laatste biedt weer een link met de mythe dat asperges een gunstige uitwerking hebben op de potentie, waarschijnlijk vanwege hun fallische vorm. Voedselgoeroe Allan Davidson stelt hier tegenover dat asperge is afgeleid van het Perzische woord asparag, dat 'spruit' betekent.
Wij zijn gewend om asperges met gesmolten boter of hollandaisesaus te eten, maar met een vinaigrette zijn ze ook heerlijk.