zaterdag 9 februari 2013

Stobart


Saffraan

De saffraan die wij kopen zijn de gedroogde stempels uit de bloemen van de saffraankrokus. De krokus komt wellicht uit Griekenland of Klein-Azië, maar hij wordt al langer gekweekt dan de geschreven geschiedenis oud is. Saffraan werd gebruikt in het oude Perzië, Salomon kende het (± 960 v. Chr.) en bij de Feniciërs was het zeer in trek. Ook de Grieken en Romeinen gebruikten het. Sommigen beweren dat het gebruik van saffraan in bouillabaisse en Cornish saffron cakes terug te voeren is op de Feniciërs. De Moren, zegt men, hebben in 900 n. Chr. saffraan ingevoerd in Spanje en als er ten tijde van de Feniciërs al saffraan werd gekweekt in Engeland, is de plant weer uitgestorven want de geschiedenis leert dat de krokus tijdens de regering van Edward III (1327 - 1377) is ingevoerd. Hakluyt vertelt het verhaal van een pelgrim die een gestolen bolletje in zijn staf meesmokkelde. Hoe dan ook: rond die tijd werd de cultuur ter hand genomen in Saffron Walden (Essex, Engeland) en later in Cambridgeshire, een cultuur die pas aan het begin van deze eeuw is doodgebloed.