vrijdag 15 maart 2013

Chinese varkenshaas, kaasfondue, tuinbonen



Het vlees, nét in de marinade

Chinees gemarineerd varkensvlees

Char Siu, soms Cha Shiu

Dat is dat vlees met die rode buitenkant, wat je bij de Chinees krijgt ("krijgt").
1] Dat rood is kleurstof.
2] Dat vlees is óf droog óf vet. Ik gebruikte -dus- varkenshaas (scharrel, bij AH in de aanbieding).

Met verse pasta (tagliatelle, maar so what) en mustard greens, een soort ingemaakte pikante kool, toko, blikjes, heerlijk, kost nop.

De marinade.
Eén deel hoisin, een deel gele bonensaus (Soy bean paste; gebruik eventueel Black bean sauce, of Black bean garlic sauce en laat dan de knof weg), twee delen light soy (light soy gebruik je in de keuken, dark soy op tafel), een deel Shaohsing rijstwijn (zeggen de klassieke recepten, maar als je toch naar de toko moet koop dan liever Hua tiao), 1/2 deel sesamolie, geraspte Chinese rietsuiker naar smaak (geloof me dat dat stukken lekkerder is dan gewone, en "geraspt" want het komt in blokken), gehakte sjalot, gehakte knof, gehakte groene rawit en vijfkruidenpoeder (dit laatste misschien wel het belangrijkste ingrediënt in deze marinade).
Laat een uur staan, regelmatig omroerend. En ontroerend als je ruikt.


Dat staat al even in de marinade, maar het moet nog veel donkerder worden.

Vlees in plakken snijden (zie foto voor de dikte; het puntje puntje laten), in de marinade en zeer regelmatig omroeren.
Als het vlees echt mooi donker is: uitlekken en het vocht opvangen.
Na even het vlees, ontdaan van stukjes knof en zo, in een ander vergiet, en verder goed laten uitlekken.
De marinade zeven. Zeefsel kan weg, evenals die stukjes knof van hierboven.

Mustard greens afgieten; grotere stukken met de opening naar beneden in het vergiet leggen (zie de foto een eind verderop).
Pasta koken. Gebruik geen zout, want die mustard greens zijn nogal zout, en dus eet je dat steeds een stukkie als je een hap pasta neemt.
Mustard greens kleinsnijden.


Lapjes op de met wat olie, die tegen hoge temperatuur kan, ingevette grilpan (druivenpit, rijstkaf, kokos...).

Vrij snel draaien, maar vóór het draaien inkwasten met de marinade.
Weer vrij snel draaien en weer eerst met de marinade inkwasten.

Het rookt als de pest maar dat hoort zo.

Vrij snel serveren, mét die pasta en die mustard greens.

Het was, verdomd, on-ge-lo-fe-lijk lekker...


Uhh, dat lijkt op de foto's veel zwarter gegrild dan in werkelijkheid hoor!
Je moet natuurlijk nooit spul laten verbranden.

Kaasfondue met komijnenkaas

Dat maakte ik eergisteren.
Heerlijk! Alweer! Verdomd!

Flink witte wijn (maak gerust wat teveel fondue; zie verderop), half om half oude komijnenkaas (níet die overjarige die ik soms aanprijs, maar wel goed oude), en half gewoon die Euroshopper pikante geraspte kaas (dat pikant valt wel mee).

Kirsch met maïzena erdoor en erdoorheen roeren, peper...

Heerlijk...

En o ja, maak wat extra schreef ik.
Het is namelijk koud (als je voldoende wijn hebt gebruikt, en het dus geen taaie zooi geworden is) enorm lekker op mooi bruin brood!


Dat is niet zozeer een eenpersoons fonduepannetje.
Dat is een tweepersoons voorgerecht fondue pannetje.
Tsja...

Planning

Morgen huevos a la flamenca.
Ovenschotel tuinbonen, tomaat, paprika en daarin gepocheerde eieren.
Dat is een gerecht van arbeiders op het land, dus dat moet stevig zijn. Spek erdoor en zo.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Zondag behalve Formule 1 die araignée / slotlap, zie hier.
Met gekookte aardappelen (een zeldzaamheid hier in huis) en uiensaus.
En dan ga ik mijn nieuwe bakplaat uitproberen.

Maandag koya tofu (gevriesdroogde tofu), peultjes en Spaanse sherry-rijst maar dan met Chinese rijstwijn.

Dinsdag Groningen, en woensdag een pizza met kaassaus (met Colman's mosterdpoeder erdoor) en gestoofde venkel, zwarte olijven en zelf ingemaakte groene peperbolletjes.

Donderdag aardappel-visburgers maar dan met garnalen, en snijbonen met kokos-kerriesaus.

Jammie!!


Dit is zo'n stuk mustard green.
Hier kan je goed zien dat het een koolstronkje is.
Uitlekken met de opening naar beneden natuurlijk...

En de griep is nog niet echt weg en ik nu dus wel!