dinsdag 12 maart 2013

De Dikke Van Dam (S)


Kritiek.
Tussen haakjes: toevoegingen.

(Over de letters Q en R niets op te merken. Of die stonden er niet in of zo.)

Saltimbocca: A la romana, dat is niet met rauwe ham als je het goed doet, dat is met coppa.

Saucijzenbroodjes, Antwerpen, dat zijn worstenbroodjes, geen saucijzenbroodjes. Gewoon brooddeeg is dat, geen bladerdeeg. En de zijkanten zijn open itt. bij Brabantse worstenbroodjes.
"Alleen bij enkele banketbakkers blijft de vulling los". Klets.

Schorseneer. Witte schorseneer is geen Morgenster maar Paarse morgenster, en dat is echt wat anders.

Selderij. Het groen van selderijknol is te gebruiken als selderijblad? Enkel als je een kunstgebit hebt dan proef je weinig verschil...

Slak. Naaktslakken worden wél gegeten. Frankrijk, ouwe vrouwtjes, platteland. Die maken ook quiche met regenwormen.

Smen. Za'atar is geen "bepaald soort oregano" kletso, maar een kruidenmengsel. (Enorm lekker trouwens...)

Snijbiet. "In het Spaans is dat Acelga". Kletsmajoorderij. Acelga is een soort paksoi.

Snijbonen. Daar staat ook klets, iets over "de echte Hollandse [dat heet Nederlandse] snijbonen".
Hij blijkt het dan over Spaanse alubias verdes te hebben, zelfde spul, totaal andere bereiding. In sepjes snijden en bakken...

Sobreasada. Wat een ongelofelijk lulverhaal.
Dat is helemaal geen "worst". Ja, soms wordt het ter servering in een worstvel gestoken, maar worst is iets wat je kan bewaren, sobreasada is zeg maar varkens-filet américain. "Worst"...
En je kan het helemaal niet koken of bakken. Filet américain koken of bakken...
Die man lult maar raak over dingen die hij nooit of te never onder ogen gekregen heeft. Kwaak! Kwaak!

(Speculaas. Je hebt ook Franse. Erg lekker. Beetje kruising met boterkoek.)

Spinazie, ijzer, Popeye.
Weten jullie wat dat ijzer bleek te zijn? Slecht vertinde blikken waarvan het ijzer door het spinaziezuur werd opgelost...

Stokvis, klipvis.
Maar dat is juist helemaal géén morue! Morue is bacalao, bacalhao, bakkeljauw, zoutevis...
En Baskische porrusalda is helemaal geen soep met zoutevis. Dat is groentesoep. Met prei en/of paprika. En met tonijn als je wil...

(Uhh, kan die ouwe dikke man in zijn eigen belang niet gewoon opgesloten worden in het Rosa Spierhuis of zo?)
(En Jezus Gristus wat een demente website trouwens, hier; alle links hier in een nieuw venster.)

(Ahhh!! Een nieuw venster!! Ahhh!!)