maandag 18 maart 2013

De Hongaarse keuken




Hongarije

Hierboven een dun boekje, 32 bladzijden, maar úiterst interessant, uiterst.
Het is dan ook door geïnteresseerde Hongaren uitgegeven, en niet afkomstig uit zo'n eindeloze landenreeks.
En ook niet, ook een bezwaar van veel regionale (als ik dat zo mag noemen) kookboeken, de klassieke keuken volgens de normen van de veelschrijfster (want dat is het meestal) of van het grote publiek (minstens zo erg), en dan ook nog aangevuld met "hedendaagse" recepten.

Wat gaan we maken?

* Gefrituurde uienringen, daar had ik het laatst over. Maar nu niet door beslag, maar gepaneerd, en met paprikapoeder door het paneersel.
* Gulyás soep met eiernoedels.
* Linzensoep met pikante paprika pasta (zie verderop).
* Ragoût van varkensvlees met dragon.
* Forel met rookspek.
* Pörkölt. (O, is dat niet met aardappel gestoofd?)
* Ganzenpoten (die kocht ik toevallig laatst een zak) met bonen.
* Pikante boterbonen.
* Met varkensgehakt en gekookte rijst gevulde puntpaprika (zie op de cover van het boek).
* Appeltaart met abrikozenjam.


Ik heb geen Hongaarse plaatjes erbij.
Wel inkopen.
Iraans rotszout.
"Blue diamond salt", want met blauwe kristallen erin. Als je goed kijkt.
Heel erg lekker.

Wat viel me op?

* Ground cherry pepper. En Hot cherry pepper (ook ground hot cherry pepper).
Kers-paprika, en dat is (want dat zag ik ooit in Tsjechië als "Hongaars") hetzelfde als hier op die sierstuikjes wordt verkocht, die oranje-rooie bolletjes.
Maar eet díe nooit, want siergoed sterft van het gif.
Wat je wel kunt doen: zaadjes oogsten enzovoorts.

* Net als in Duitsland kennen ze Leberklöße, maar dan met ui erdoor. En net als in Duitsland majoraan. Zie de Duitse hier (alle links hier in een nieuw venster). Laat die Duitse kruiderij weg als je de Hongaarse gebruikt.

* Op een foto zag ik bij ingrediënten rozenbottels liggen, van die langwerpige. Huh?
Als jam OK... (Erg lekker op kaas!)

* "Spicy paprika paste". En "Half hot half sweet paprika paste". En "Cherry pepper paste".
Dat zoeken we op!

* Gyulai sausage. Worst uit Gyula. Droge chorizo-achtig? Zie hier.
Gezien het gebruik, bv. gewikkeld in varkensvlees als een soort rollade, moet het niet al te droge worst zijn.


Olijfzeep, van bij die Duitse Turk.

* Er was enkel één gerecht wat niet echt duidelijk was (van de 45 ongeveer), wat een hele prestatie is.
Bief Budapest zeg maar.
Iets onduidelijke met marineren (waarin?), en varkensbotten die je moest hakken maar niet meer uit de saus gehaald werden.
Dit hier komt in de buurt lijkt me.

* Een heel aardig coating voor vlees (wat ik hierboven vergat) voor vóór het bakken.
Ei kloppen, zout, peterselie, karwij... Bloem... Zure room... Geperste knof, zeer fijn gehakte ui, geraspte gekookte aardappel.

* Chunky huckleberry" jam. Bosbessenjam dus.
Bosbessensaus bij wild zwijn.

* Gerookte ganzendijen. Tsja, waar kan je die hier "krijgen"...

* Pruimen in deeg gefrituurd.
Ken ik met geweekte gedroogde pruimen, niet met verse.
Ze gebruiken een soort kwetsen, of beter: van die slivovitsj pruimen.


Santoku mes.