zaterdag 2 maart 2013

Kaaskroketten, honingkoek, paddestoelen



Kaaskroketten

Om precies te zijn: blauwschimmelkaas kroketten.
Kroketten lukken me nooit zo goed, maar deze keer ging het prima. Ja, ze waren niet volmaakt van vorm, maar dat proef je niet.

Ik schreef het al: op internet vind je geen recht toe recht aan blauwschimmelkaas kroketten.
Simpel.

Stevige béchamel, of beter basissaus, béchamel zeg maar met behalve melk ook met bouillon en witte wijn gemaakt. Blauwe kaas erin oplossen (ik gebruikte Danish blue want dat is stevig) en op smaak brengen met z/p en wat Colman's mosterdpoeder.
Goed koelen, kroketten van vormen met goed natte en schone, elke kroket weer, handen, goed koelen.
Bloem, ei (heel goed losgeklopt want anders krijg je slierten en dat worden klonten in het paneermeel), paneermeel (grote bak). Goed koelen.
Ei, paneermeel, bakken.
En gebruik altijd vier keer zoveel paneermeel als je denkt nodig te hebben, en gooi het restant weg!

De vulling moet niet té stevig zijn, het moet mooi zacht dik vloeibaar zijn.
En serveren met citroen!


Ik had dinsdag ook een normale maaltijd al weet ik niet meer wat, en ik proefde de twee minst mooi gevormde kroketten. Heerlijk. Zeg maar gerust vurrukkulluk.
De rest in de vriezer.

Culinaria

Op de Duitse tocht (burp!) kom ik nog terug, ff wat losse notities dienaangaande.

Wat is Rapsöl? "Cholersterolvrij!" zag ik in een reclameblaadje wat in m'n krant zat. O, dat is raapzaad olie, en dat is géén koolzaadolie, zegt Wiki. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Kocht blikjes cantharellen, kastanjeboleten (zie hier) en eekhoorntjesbrood, respectievelijk Pfifferlinge, Maronenpilze en Steinpilze.
Maar goed, de firma belooft op het etiket mooie recepten hier.


Ergens op een oude gevel stond "Honigkuchenfabrik". Wat is dat, honigkoek? Mij lijkt een soort kruidkoek, en jawel, dat is het. Zie hier

En ik las ergens over Dresdener Eierschecke. Wat is dat nou weer?
Wel, zie hier en lees hier

(Mijn inkopen deed ik trouwens hier.)

In dat hotelletje waar ik zat (info later) hadden ze lekkere wijnen.
Wit: Wöllsteiner Rheingrafenstein, Oberbergener Baßgeige, Ihringer en Grüner Veltliner (erg lekker).
Rood: Kiefer Spätburgunder (erg lekker) en Lergenmüller Blauer Portugieser.


Nog twee notities van vandaag, niks met Duitsland te maken dus.

Zie NRC, Chartreuse, hier.
Maar pas op, culinair is chartreuse, naast die likeur dan dus, stamppot. Noord Frans.

En zie de ouwelui hier.
Erg veel gelul. Opa vertelt...

Links

Die Amerikanen hier met Peruviaanse kip, pan pizza uit Chicago hier en witte bonensalade met olijven hier.

Veel offers you can't refuse hier

Kokswereld met culinaire apps (enkel voor iOS, de achterlopende trendhijgers) hier, Tapas Club hier en de Franse Michelinsterren hier.


De Lethargische Plofkip hier en ook nog hier.
Mijn God wat zijn het toch een stelletje onzindelijke zeurkleuters en puistige drampubers...

Maar dan Fontijn. Echte plofkip gevuld met geitenkaas en honing erover, waw, in de aanbieding hier (ergens).

Tot slot Foodlog.
Daar gaan we weer. Hou je vast.
Lees hier.
Plofkip, plofkip, plofkip en paardevlees.


Dit is van het menu van die tent waar ik zat.
Mooi!

Varia

Voor de donderdag ontbrak er nog een niet gepubliceerd recept, maar zie die kroketten vandaag.
En voor vrijdag een gedicht, zie lager.

Soms lees je domme dingen. Als je voordat je dement wordt kiest voor euthanasie als je dement wordt, dan krijg je geen euthanasie als je dement bent want je bent dement dus je kan niet beslissen.
Uit de koker van welke uit de turf getrokken gedoogouderling komt dat?

En soms hoor je rare dingen.
"Ik vraag het wel aan mijn overbuurvrouw. D'r man is net gestorven dus die heeft toch niks te doen."

Gedicht. Rückert.

Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt

O du Entrißne mir und meinem Kusse,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!
Erreichbar nur meinem Sehnsuchtgruße,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

Du von der Hand der Liebe diesem Herzen
Gegebne, Du von dieser Brust
Genommne mir! Mit diesem Tränengusse
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt.

Zum Trotz der Ferne, die sich feindlich trennend
Hat zwischen mich und dich gestellt;
Dem Neid der Schicksalmächte zum Verdrusse
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

Wie du mir je im schönsten Lenz der Liebe
Mit Gruß und Kuß entgegenkamst,
Mit meiner Seele glühendstem Ergusse,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

Ein Hauch der Liebe tilget Raum und Zeiten,
Ich bin bei dir, du bist bei mir,
Ich halte dich in dieses Arms Umschlusse,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

(Daar kon Schubert natuurlijk niet van afblijven.
Hoor hier)