donderdag 14 maart 2013

Ketchup (8)


Stobart, Smaken verschillen (2)

Nu gekweekte champignons het hele jaar te koop zijn en de wilde schaars, wordt champignonketchup veel minder gebruikt. Toch is het een handige smaakmaker op de keukenplank. (Zie ook Champignons, paddestoelen en zwammen.)
In oude Engelse kookboeken staan vaak nog recepten voor vele andere vergeten ketchups. Oesterketchup, op basis van oesters, met witte wijn, cognac en/of sherry, sjalotjes, specerijen en zout of de armeluis variant: mosselketchup van mosselen met cider. Windemere-ketchup is champignonketchup met mierikswortel. Poulac-ketchup had vlierbessen tot basis, wolframketchup ale, ansjovis en champignons.
Genoemd kunnen nog worden Ierse walnotenketchup, visketchup en Prince of Wales-ketchup. Het zijn bijna allemaal 18e en 19e eeuwse Engelse brouwsels, maar interessant voor iemand die de moeite wil nemen ze te maken. Recepten zijn te vinden in o.a. Cassell's Dictionary of Cooking die tijdens de eeuwwisseling werd uitgegeven.
Om gerechten uit het Verre Oosten te maken zijn echte ketjaps onmisbaar vooral in Indonesische en Indonesisch-Nederlandse gerechten. Echte ketjaps koopt u in gespecialiseerde Indonesische winkels. Het is de moeite waard u daar wat inspanning voor te getroosten als u tenminste wilt weten hoe een "Indisch" gerecht nu echt hoort te smaken.