dinsdag 16 april 2013

Gebakken aardappelen, zuurdesembrood, ketchup



Aardappelen bakken in ganzenvet...
Gottegod dat ruikt...
(Hierboven na omdraaien: de buitenste minst bruine naar het midden.)

Eieren van de Balkan

want ik weet niet of het "Balkans" of "Balkanees" is of zo. (Balkanesisch!)
Gepocheerde eieren, gebakken aardappelen, sperziebonen.

Een synthese tussen een Albaans en een Bulgaars recept.
De recepten gingen alleen over de eieren ("100 eirecepten uit de hele wereld"), dus die aardappelen en die bonen zijn mijn toevoegingen.

Kook vastkokende aardappelschijven half gaar en spoel goed koud.
Bak langzaam en lang in ganzenvet (*). Keer af en toe.
Ik bedoel: ik deed het in ganzenvet omdat ze dat in dat soort landen natuurlijk zo doen.

Olijfolie, sperzie-stukjes, ui, knof, wat Spaanse peper...
Wat groentebouillon erbij en de sperzie gaar koken.


Maak een "mayo" van Bulgaarse yoghurt en olijfolie.
Werk er geperste knof door.
 Ik werkte er ook gerookt pikant paprikapoeder door.

Uhh, dat "mayo maken", dat kan je vergeten. Al doe je er drie keer zoveel olie bij als yoghurt, het blijft "yoghurt". Schift niet hoor, dat niet.

Pocheer de eieren.

Albanië: heet paprikapoeder over de eieren.
Bulgarije: geen olie door de yoghurt (zie je wel), en paprikapoeder in boter wat aanbakken en dat over de eieren scheppen.

* Die aardappelschijven, dat doe je zo.
± 20 minuten op heel erg laag vuur op de snijkant.
Dan 5 minuten hoog.
Dan draaien, laag vuur, + deksel tot mooi bruin.


Zuurdesembrood

Zie dat zakje van de groene winkel van laatst, zuurdesem"gist", want voor dat vangen van die gist en dagenlang omkneden etc, daarvoor ben ik te oud.

Roggemeel, half tarwemeel (volkoren dus), rietsuiker, zuurdesem, gewone gist, water.
Mengen, kneden, half uur rijzen.
Kneden met zout, drie kwartier rijzen.
Op bloem op de bakplaat, niet meer kneden.

(Zuurdesemdeeg nóóit een tweede keer kneden want dat komt dan nooit meer omhoog.
Hoogstens van onderen af wat in vorm trekken.)

Een uur rijzen.
Bakken op 220 en redelijk snel naar 180, en met een bak water onder in de oven.
Vrij stevig erg lekker brood.

Volgende brood met tarwebloem, meer gerezen dan dus, maar ook met lijnzaad erdoor.


Culinaria

Bij Aldi al een tijdje geleden, actie Engeland, toen met die mintsauce en zo (die hebben ze nog steeds liggen...), toen hadden ze onion chutney. Die was heerlijk, perfect. Maar ja, snel uit de rekken.
Wat ze ook langer hadden, dat was Steak chutney.
Die trok ik gisteren open.
Prima hoor!
Nog steeds niet het niveau van die onion chutney, maar toch.
Volgens mij hebben ze die ook nog...

Gisteren en vanavond
Gisteren wederom die wonton gepland, maar veel en veel te laat toen ik aan koken toe was...
Pizza uit de vriezer.
Opgeleukt met met ui, knof, zwarte olijven, gedroogde tomaat uit de olie.
En eenmaal uit de oven: pepperoncini-olie erover...
Vanavond na Groningen olijfolie, ui, knof, verse lombok van de markt - zie foto's morgen, mooie lichtgroene puntpaprika van de markt, zwarte olijven, komijn, koriander, blik ravioli...
Ravioli à la Royale!



Heinz Culinair Ketchup

* Curry, pepper, lemon
Zoet-pikant. Ach...

* Roasted garlic, tyme, honey
Mooie knof smaak maar door die honey te zoet.

* Balsamico vinegar, basil, oregano
Iets te zoet, maar afgezien daarvan mooi van smaak.

Überhaupt alle drie te zoet, kleutersmakerig net als die moderne spruitjesrassen.
Moet het wat zoeter? Prima, maar dan wat meer azijn erbij ook...

Beemsterkaas nu.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Over kaas gesproken trouwens.
Ik kocht vandaag een enorm lekkere zoet-notige Zwitserse Emmentaler.
Wow!


Kijk, zo doe ik dat.
Al die vergelijkende experimenten.

Op de markt bij de visboer.
Kandratiki mootjes.
Huhh?
Zie hier.

Wijn bij AH nu.
Ik kan me onmogelijk aan de indruk onttrekken dat AH, althans hier in Zuidhorn, dus dat zal niet alleen hier zijn, al het mogelijke doet om wijnen tussen de 2 en 4 Euro uit het schap te halen.
Vigneau is weg, Bouches du Rhône is weg, die twee droge witte wijnen zijn weg (California en Italië)...
Ja, dat Zuid Afrikaanse bocht van € 2,- / fles, dat staat er nog...

AH wil blijkbaar dat wij duurdere wijnen gaan kopen voor ons slobberen.
Maar dan kan ik Appie teleurstellen.
We gaan namelijk massaal naar Aldi voor de slobberwijn, en verdomd, ook voor de iets betere gaan we weg bij AH want daarvoor gaan we naar de Jumbo!

Die rode en die rosé merlot van Aldi, nauwelijks duurder dan die goedkope shunt van AH, die is perfect te drinken...


Die vond ik nog in ene.
 Die kamer in Leer.
€ 18,- / nacht...
Hier in het dorp, Zuidhorn, betaal je voor een ruim mindere kamer, mét forsche geluidsoverlast richting € 70,- ...

Gall en Gall blaadje

Recept
Exotische Lentesalade

IJsbergssla natuurlijk ipv wel smaak hebbende botersla of zo.
Als het maar crispy is, dan maakt de smaak niks meer uit!

Komkommer + mango + avocado...
Wat van de drie proef je dan nog echt?
Maar ja, kijk, in zo'n recept kan je zonder wroeging drie maal matig spul flikkeren...

Jumbogarnalen.
Natuurlijk.Smakeloos bij smakeloos...

Dressing
Chilisaus, limoensap, sesamolie
Kan het supermarktreceptiger?


Doei!