dinsdag 23 april 2013

Won ton, broccoli, tomaat-garnaal



Camembert, broccoli

Broccoli uit de oven met Camembert, geserveerd met bakbanaan
(Sorry Loek voor dat spatje links vooraan op die ovenschaal...)

In Juin
Zijn alle Fransen bruin
En in december
Eten ze nog Camembert

Half groentenbouillon, half appelsap aan de kook.
Broccoli-roosjes blancheren, afgieten, koudspoelen.

Olijfolie, rode ui, knof...
Iets trappist (Chimay rood etiket!), inkoken met wat versgemalen zwarte peper.


Bakbanaan heet bakbanaan, dus kan je die, zo zei H. niet zonder ironie, prima bakken.
Ik bedoel: ipv frituren.
Neem dan wel vrij rijpe bakbanaan.

Vet een ovenschotel met olijfolie in, broccoli erin, gebroken amandelen erover of (in dat geval geroosterde) pijnboompitten, plakken Camembert en dat uienspul.
In de oven.

Er is, bij het serveren, nog ietsje + hot nodig. Ik zou zeggen (en gebruikte ook nog; serveerde ernaast) van die sweet chili sauce met daardoorheen ietsje sambal en ietsje citroensap.

Uhh, het kan ipv bakbanaan natuurlijk ook prima met pasta of rijst of chapati of tortilla, maar die bakbanaan smaakte er wel erg spannend bij.
Multi culti cross border dinges.

(Uhh, is dit nondeju fusion of is dit geen fusion?)


Won ton

Won ton met HOH gehakt, gestoomd en ook gefrituurd

Plaatjes zie gisteren.

Week gedroogde garnalen (oedang kering, toko) 10 minuten in heet water.
Afgieten, klein hakken of breken.

Gehakt ermee mengen, en met wat Black bean garlic sauce (soort taotjo met knof; zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en wat sambal bawah, uiensambal. Of bak wat ui en meng met sambal oelek.

Maak de won ton's (oeioeioei de eerste keer...).

Stoom en/of frituur ze.

Ik at het met Oosterse roerbakgroenten, gewokt in pinda-olie met sesamolie, en met rode ui, knof, gemberwortel en hete pepers erbij.

Wat was het weer enorm lekker...
(Wanneer is het ooit niet lekker? -Nooit. Want ik denk altijd heel erg diep na.)


Suchariki

Dat verkopen ze in Moskou op straat.

Je neemt roggebrood zoals hierboven.
Dus rog + tarwe, en + gist.
Geen Fries of zo.

Dikke "frieten" snijden, en laten uitdrogen.
Frituren (na ze van aanhangende kruimeltjes ontdaan te hebben).

Heerlijk!
Alweer!
En de volgende dag nog steeds heerlijk, want het is wat vet dus dat droogt niet uit...


Planning

* Stoombroodjes met tofu cakes (die zwarte gefermenteerde tofu) erin, en iets van gebakken lichtgroene paprika, die super crunchy soort, ernaast.

* Kalfsworst, Beierse zoete mosterd, haffeltjes in beslag gedoopte gefrituurde uienschijfjesbundeltjes, spelt-pasta met wilde knof erdoor.

* Eende-eieren, tomatensaus met zwarte olijven en gedroogde tomaat, rijst. Ook wat rookspek.
En die eieren gepocheerd, alhoewel je dan wel (niet 10 minuten gekookt) paratyfus kan oplopen. Maar voor lekker eten moet je wat over hebben, en de medische voorzieningen zijn zelfs in Groningen tegenwoordig acceptabel.

* Mosselen gekookt in Leffe met flink soepgroenten, en dan die mosselen half uitgehaald, en met kerriesaus in de oven.
Een Mouclade dus. Zie hier.
Met friet. Toch?! Niet dan? Ja toch! Wow!!

* Gebakken panir met roti en paddo's.
Die panir kan je prima frituren zoals ik ooit mededeelde, ook prima meestoven, maar ik bakte het nooit terwijl dat ongetwijfeld de meest normale bereiding is.
Panir / Paneer (kaas) zie hier.


Is dat een mooi brood of is dat geen mooi brood?
Nog erg lekker ook, en ik was niet de enige die dat zei.
Roggemeel met tarwebloem, en met lijnzaad.
En zuurdesem.

(Je ziet dat het weinig gerezen is nadat het de oven in ging.
Logisch. Zuurdesem...)

Vlaamse kust

Daarover zat een bijlage in de VK.
Ook daarin een pagina Vlaamse kust-gastronomie.

* Duinasperges en polderhazen...
* Pladijs schrijven ze. Mooi. Dat is schol.
* Garnalen van Nieuwpoort, grijze natuurlijk, zijn de beste vanwege de vele scheepswrakken daar.
* "garnaalkroket" voor garnalenkroket.
* "tomaat garnaal" (Gallicisme! Tomate crevette) voor tomaat garnalen.

Culinaria

Kocht en proefde net weer eens die Nederlandse Pecorino.
Is geitenkaas, itt Italiaanse.
Echt heel erg lekkere kaas, zowel voor hapjes als voor in de keuken.
Bij lange na niet zo zout als de Italiaanse ook nog.
Waar kan je die krijgen? Nergens.
Waar kan je die kopen? Informeer hier.


Tomate crevettes in Luik
Ik kreeg enorm op m'n flikker omdat ik het niet helemaal verstouwd had.
Ja Jezus, twee enorme gevulde tomaten als voorgerecht...
En typisch Luiks ook nog natuurlijk: met forsch mayo erdoor...
Wel goede mayo, dat weer wel...

Ik experimenteerde laatst toch met dat meteen vriezen van een verse loempia in rijstvel?
Forget is.
De onderkant is soggy, en het hele ding explodeert in de frituur.
De hele bodem flikkert eruit...

Vakantie nu, eindelijk.
* "Wil je een culinaire vakantie beleven die rust en ruimte geeft?"
Zie hier.
Ik niet.
* Maar het kan nog erger.
Culinaire Yogavakantie hier.
Kan je op je kop staand leren wokken...

Ennuhh
Die Brown Sauce van de Aldi van laatst, dat is natuurlijk, schoot me in ene te binnen, een merkloze HP saus.
Maar wel stukken en stukken minder...
Ennuh Beemsterkaas zie hier.
Die hadden we al eens eerder, maar nu ziet het er weer heel anders uit.