zondag 5 mei 2013

De Volkskeuken


nog eens.


Pannekoeken

Zoals ook de vorige keer laat ik de "leuke" ondertitels maar weg. "Pannekoeken tegen vliegangst", "Saus voor dreinende monsters" (allemaal Dahl jatwerk, daar zijn ze door hun progressieve ouders mee opgevoed), "Ruim ademend eetgeluk"...

Oud-Hollandse pannekoekjes

Pannenkoek met kaneel, foelie, kruidnagel, gember.
En met bier in het beslag.
"In het boek De Oudhollandse keuken van W.A. Forbes staat: 'Backtse en stroytse met suycker'. Het lijkt mij gezonder om de pannekoeken te beleggen met geroosterde groenten. Snijd 1 wortelpeterselie, 2 pastinaken..."
Flikker op!

Chinese lente-ui pannekoeken

Een lang verhaal over het Chinese lentefeest, en wat je daarbij eet, maar dat de pannenkoekjes van het recept daar niet bij worden gegeten. Tsjee.

En tussen de regels door lees je dat het eigenlijk geen pannnekoeken zijn maar dun uitgerold deeg. Dus weg met dat recept en zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Of zoek op scallion + flat + bread, of scallion + flatbread.

("1 pak pannekoekenmeel", lazer op!)


Kaiserschmarrn mit Zwetschkenröster

Eigenlijk weet je natuurlijk al dat je, in plaats van dat verhaal te lezen, je veel beter op die titel een Google kunt doen, want A] het recept is natuurlijk gejat, en B] dan heb je meer keus.

En trouwens, als je dat doet, dan zie je meteen dat het helemaal geen pannenkoek is! Ja, in één recept wel, maar dat is dan ook dat Volkskrant recept... Donder op!

Zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie een goed en ook correct recept bijvoorbeeld hier.
Zwetschken dat zijn gedroogde pruimen.

Pasta

'Bolognese' van groenten met rozemarijn

Urenlang gezemel over "Nou is er ragù en ragù", en "en diepe in elke hap sterker naar voren komende goedheid, een smaak die verbindt [...] met de voorbije generaties, met het ganse gewemel op deze aardkloot", bent u er nog?

"Daar dacht ik aan toen ik weer eens de vleesloze versie van ragù maakte". Daar gaan die "voorbije generaties" gelukkig van worden, sodemieter op!
Met Thaise vissaus ook nog...
Allemanspasta

Kijk, dat is andere praat.

Een "ferme plens olijfolie", ui, knof, courget, champignons (ik zou zeggen champignons en na even bakken die courget), zout, peper, tomaatblokjes en tomatenpuree (ik zou zeggen die puree ff bakken vóór die courgette), water, laurier, oregano.
Pasta, geraspte kaas.

Soep

Snelle lunchsoep

Wok gember, ui (en knof!), paddo's. Rijstwijn, soy.
Noedels, ei erdoor slierten, lente-ui.

Geen gelul-koken.

Paddestoelensoep met gepocheerde eieren

Praagse gastronomie is vooral varken, knoedels, jus, schnitzels (rund; dat moet kalfs zijn), worsten. Of hetzelfde plus paddestoelen en zuurkool.
En de auteur beweert volledig terecht dat dit helemaal niet saai hoeft te zijn. Nee. Nog afgezien van dat je en geen jaar naar toe gaat als je er met vakantie heen gaat.

Boter, paddo's.
Andere pan, roux, laurier, karwij, melk, bouillon.
Pocheer er eieren in, doe de paddo's erbij.
Serveer over schijven gekookte aardappel, goed idee.


(Aandete: avond eten...)

Hongaarse hete bonensoep

We blijven in de buurt.

Spek bakken, ui, knof, tomatenpuree, pikant paprikapoeder én mild (ja, inderdaad, zo moet het), bruine bonen (hoho! witte bonen ja! net zo goed als in Servische bonensoep), bonenkruid, bouillon, gegrilde paprika, zure room.

Prima, maar die biologische spekblokjes dat kan ook gewone spekblokjes zijn hoor.

Pindasoep

Goed verhaal over AH marketing naar "kids" die "cool" zijn.
En een correcte correctie (oei) op het AH pindasoep recept. Het AH kinderrecept zie hier.

Prima recept in de krant maar dat kan je overal vinden. Toch goed gepresenteerd, zie hier.
Met fruitjes en kroepoek en gekookte eieren (ik zou zeggen gekookte kwarteleitjes! schiet me in ene Pang! te binnen...).

Doe trouwens maar zo of zo.


Wilde paddestoelensoep

Dat is altijd moeilijk. Is het nou soep van wilde paddestoelen, of wilde soep van paddestoelen.

O, wacht, God, Jezus, het gaat over gezond!
Moven Truus!

Avocadosoep met gerookte kip

Klinkt jammie. Maar ja, al in de zesde regel gaat het over Jammie Ollievier.
Trouwens recepten die je in 15 minuten kan maken dat spoel je toch linea recta(no pun intended) door de plee?! Daar ga je toch niet over zeuren ook nog!?

O wacht, ""uit mijn boek Spitsuurkoken".
Opgelazerd Miep!

Thaise kip-kokossoep

Een winterpeen-app van Milieu Centraal, dat wordt gevaarlijk terrein.
Maar gelukkig, prima recept.
Zie hier.


En nou mosselen in Leffe met kerrie.
En met naan.
Zo.