maandag 6 mei 2013

Gruyère, mosselen, tomaten



Kaassoep en mosselen

Kaassoep met linzen

Zie hierboven, met fruitjes erop ook nog.

Ik had al lang zin in Käsesuppe, en die linzen erin leek me geen slecht idee, en dat was het ook niet. Heerlijk was het.

Olijfolie, sjalot, flink prei, knof, lombok...
Laurier, komijn, koriander...
Kippenbouillon en witte wijn (AH Chili)... Proef.
Gruyère erin raspen...
Maizena...
Linzen...


Mosselen in Leffe

Het recept is een mouclade, een soort recept uit de buurt van La Rochelle. Daar had je vroeger haventjes waar Aziatische kruiden aan land kwamen, en waar traditioneel veel met bijvoorbeeld kerrie werd gewerkt.

Bak wat spekjes in boter, sjalot, knof, soepgroenten, lombok (die Afrikaanse zijn bijna op en móeten op ook), peterselie...
Blus, van het vuur af, met Leffe blonde.
Laat koelen.

Kerrie djawa erdoor (of andere heel milde kerrie), proef of het nét mooi naar kerrie smaakt, mosselen erbij en de vlam eronder.
Naan van de grilpan erbij

Gottegot wat was het weer lekker...


Mij lijkt dat dit in de regio van herkomst zo (alle links hier in een nieuw venster) wordt geserveerd, met een kerrie-béchamel.

Je hebt ook mousclade, naast mouclade dus. Maar wat nou precies het verschil is...

Loek en Rode Boekje

Loek, dat Couperus-boek staat hier.
De link naar dat interview werkt niet, en de link naar dat recept ("Inkijk exemplaar") wel.
Ik heb in mijn agenda over een jaar genoteerd op dat boek te zoeken in Boekwinkeltjes.Vind je altijd voor 1/4 van de prijs.

En jammer dat ik geen Youtube kan vinden van "Een Couperussie gaat er altijd in".

Dat interview was op Zestz, zie (zonnebril op tegen de vuile vormgeving!) hier.
Ik geloof niet dat ik dat allemaal ga lezen, en dat Couperussie staat hier.

Rode Boekje
Mosselen. Ik at ooit van die rode, die diep oranje soort, geplukt vlak bij de sluizen van Willemstad (Noord Brabant dan dus), en idem, ook wilde, uit de Gironde, vlak voor dat die in zee uitmondt.
Twee keer brakwater mosselen dus.
Twee kenmerken: overheerlijk, én je gaat er grijs-kleiïg van schijten. En stinken, dat wil je niet weten...


Vandaag de Bromelia's verpot.
Goeie reden was aanschaf van twee nieuwe, als altijd in te kleine pot en verkeerde grond.
Zie ze hierboven en hieronder.

Culinaria

Het Tomato Conservatory hier. 650 soorten tomaten.

Komend weekend Rollende Keukens hier.

O ja, ik dronk bij die mosselen een Argentijnse wijn van de Torrontès druif.
Erg mooi.

Had ik die link naar die kookvideo's for kids van AH al gegeven?
Zie hier en oordeel zelf.

In de Volkskrant "Schotten frituren Marsrepen" (klopt), "Indonesiërs bakken kaaspannekoekjes met chocolade" (kaas in Indonesië??) en de Noord Amerikanen houden wat in het kampvuur: twee tarwekoekjes met daartussen een marshmallow en een plak chocolade.
Ik ga het geen van alle maken, maar die Amerikanen kan ik volgen. Per slot van rekening hielden wij vroeger ook marshmallows op stokjes in het vuur...

Links

Zaad hier.

Nog zoiets, Grow it yourself koffie en thee hier. Ergens dan dus. En God wat een ongelofelijke shit...

Hip keukenspul (ontiegelijke zooi dus) hier.

Whisky en nog zo'n partij klerezooi hier.


Close familie ananas