woensdag 15 mei 2013

Liefmans, Jumbo, patisserie




Stoofvlees in Liefmans Goudenband


Runderstoofvlees, appel, rijst (of pasta)

Marineer het vlees, wat natuurlijk geen schenkel hoeft te zijn, twee dagen in het bier, op een koele plek. Afgieten en de marinade bewaren.
Ik marineerde het overigens in half Liefmans half Amstel Gold.
Geen slecht idee...

Dep het vlees droog en haal licht door bloem.
Bak het vlees in wat olie en wat boter mooi bruin. Schep in een stoofpan.
Nog wat boter erbij, en bak ui en knof.
Bak tomatenpuree mee.
Zwarte peper en bloem erdoor...


Maak er een dikke saus van met kalfsbouillon.
Doe er geen bruine suiker bij, zoals in het Belse recept staat.

Marinade erbij en het vlees en kleingesneden ontpitte gedroogde pruimen.
Laat stoven op heel laag vuur.

Breng op smaak met Dijon mosterd als het vlees bijna gaar is.

Kook er stukjes zure appel in, vijf à 10 minuten, het vlees gaar is.

Serveer met rijst of pasta.
Ik gebruikte lontong die ik over had.


Het was weer eens griezelig-vies lekker...

Jumbo

Ik was bij de Jumbo Euroborg, nou PJ, dat is echt niet de grootste van Nederland. Raamsdonksveer is groter, om maar wat te noemen.

Ik ontdekte wel, ook wat betreft vergelijkend met die bij het Noorderplantsoen, dat die winkels toch allemaal anders zijn.
Euroborg nauwelijks Turks en veel Pools, Noorderplantsoen veel Turks en geen Pools.
Dat Pools is trouwens niet interessant. Pakjes en potjes saus.

Ze hadden er een mooie Fair Trade afdeling, waar ze Espelette peper hadden, maar een minuscuul potje kostte wel € 8+.

De vleeswaren vind ik, als een van de weinige dingen, altijd wat schril afsteken vergeleken met AH.
En kaasjes, dat was mwahh...

Wel spul van de Kleinste Soepfabriek (zie hier; alle links hier in een nieuw venster).
En "gekiemd roggebrood", wat is dat nou weer? Zie Truus Truttema hier.

Nauwelijks olijven ook; minder dan die kleinere Oosterpark winkel.


Dat kocht ik gisteren op de markt.
Madame Jeanette.
Vroeger waren die niet langwerpig...

Kings of Pastry

Die zag ik laatst, die film, of misschien moet je documentaire zeggen.
Lees hier en kijk hier.

Wat een ellende.
Je zal maar je halve leven en je familie en je geluk en rust opofferen om zo'n shitlintje om je nek.
En dan ook nog van dat spul produceren wat er niet uitziet ook niet.
(Hieronder de minst erge.)
En niet alleen ziet het er niet uit, een flink stel laat de handel ook nog in mekaar flikkeren als ze er al een week of drie mee bezig zijn...
Godgodgod wat een onnozelaars... Wat een getrut en gezeik...

Slechte vertaling trouwens. Macaron: bitterkoekje. Zie een macaron hier.


Nouveau

Dat lag bij Huis de Beurs.
Wat is dat voor ketsblad? (Uhh, Kets, niet Klets.)
Ik scheurde er de restaurantgids 2012 uit.

* De Holtweijde: "Frans met authentieke Twentse accenten". Wow.
Met gel van yuzu, ik dacht Waar blijft ie.

* Zuiver in Utrecht heeft Kromme Rijn Ham. Kromme Rijnham.

 * Het Bosch (Holtweijde, Bosch, Swarte Ruijter... Ik begin een tent die ik In de Oude Seickert noem) heeft zeekreeft met viooltjes. Wow.

* Hollandse pot, daar heb je 'm weer.
Dat heet niet Hollands, dat heet Nederlands.

* Het Strandhuis heeft ratatouille van peulvruchten. Waw.

* De Vierbannen cannelloni van (van?) kabeljauw.

Geef mij maar een bord warm eten ober...


Mooie Munster van de markt...

Culinaria

In die film ging het over een dacquoise.
Wat was dat ook weer...
Ik weet enkel nog dat het Uit Dax betekent.
O ja, dat was het. Zie hier. Maar die foto klopt niet! Zie beter hier.

Janneke Vreugdeloos had een Chinees kookboek ontdekt. Van Sanseveria Goodyear.
Zie hier.
Letterlijk overgepend van dit hier.

En moeilijke praat over geep hier.
Niet lullen, vingerlange stukken en op de barbecue of op de grilpan.

Weer een bewijs voor mijn theorie dat je bij elke Turk iets interessants vindt.
Was bij een "nieuwe Turk" en wat vond ik? Die al jaren gezochte zoute lupinezaden.
Foto morgen.
Ze hadden ook die ondertussen bij Jumbo onvindbare kweeperengelei, en trouwens ook vijgen-notenjam, en moerbei-jam.


Geep
Gepekop!

Een vondst tot slot.
Ik was wat over Karel van het Reve aan het opzoeken, vond ik in ene een download naar een PDF van dat fantastische Broekhuis boekje.
Kost "in de winkel" wel € 11,-.
Zoek op "document/171974 uva" en gij gaat vinden.