donderdag 2 mei 2013

Pepers, paprika en Bulgarije



Culinaria

Hierboven Bulgaarse pasta.
Uiterst dunne plakjes.
Ik denk dat dat spul aan de wand van dat hutje hetzelfde is, wat hangt te drogen. Ziet er gescheurd uit maar als je deeg zo dun als dit uitrolt, dan krijg je dat natuurlijk.
Het heet yufka, maar zoek niet op yufka maar op Bulgarian yufka. Enkel yufka levert een soort Turks dun "brood", een soort filo lijkt me. Yufka = deeg in het Turks.
Instructies: koken, en serveren met kaas of room of suiker.

Ook uit de Bulgaarse winkel ham. Zie hieronder.
Nou ja, ham; gepekeld varkensvlees dan.
Getranscribeerd staat er op prosjoeto kroedo wat klinkt naar ham rauw, althans dat zou het in het Italiaans zijn.
Maar ja, ham in het Bulgaars is шунка, sjienka, Schinken...

Ik hou jullie op de hoogte, ook over die pasta.



(Niet duur voor een pond...)

Niet uit de Bulgaarse winkel: die wijn hieronder.
Jumbo. Wel veel kromme taal op het etiket. De wijn wordt gemaakt "in korte serie" en in "in Frankrijk gemaakte barrels".
Zie trouwens Jumbo wijn hier (alle links hier in een nieuw venster).

Pepers en puntpaprika zie hier op 2 mei.

Het beste restaurant ter wereld, goeie reden dus om er vooral niet heen te gaan, El Celler, hier. (Wat zijn dat voor zakken?)

Nummer twee hier en nummer drie hier.



NRC

Een aardig recept hier.
Uhh, tapas met schelpdieren dat komt niet veel voor, bak-chorizo is klets, en het recept is precies hetzelfde als dat Spaanse mosselen met chorizo-recept.

De Vieze Man, Broekbaard, hier.
Kinnebakspek? Kinnebakspek is niet roze, dat is wit...

Recepten

Oude maar verbeterde recepten, dat is al een maand geleden.

Banketbakkersroom, crème patissiére
Breng in een stalen of geëmailleerde pan een liter melk aan de kook met een gespleten vanillestokje en laat dan zacht doorkoken.
Klop met een garde acht eigelen lichtjes los en werk er dan, heftig kloppend, 200 gram suiker door.
Werk er daarna 140 gram patisserie-bloem door.
Haal het vanillestokje uit de melk en giet de melk langzaam en steeds kloppend bij de eigelen etc.
Giet het mengsel in een sauspan en breng op hoog vuur aan de kook, continue heftig kloppend.
Laat drie minuten zachtjes doorkoken, steeds met een houten spatel over de bodem van de pan gaand tegen het aanbranden.
Giet het mengsel op een bakplaat met rand, bestrijk met gesmolten boter, dek de plaat af met folie en laat koelen (zet de plaat op een rooster).
Koel verder in de koeling.
Smaakt de crème melig dan heeft ze te kort gekookt.
Deze crème wordt bijvoorbeeld gebruikt voor in tompoezen.


Ook Jumbo.
Gedroogde cantharellen (werkte ik nog nooit mee) en gedroogde oesterzwam (fantastisch lekker).

Patrijs "Escabeche"
Escabeche is een in Spanje populaire manier van stoven met azijn.
Wordt gebruikt voor gevogelte en vis.
De escabeches worden meestal koud gegeten of geweckt en dan in de weckpot opgewarmd.

Dit recept is een stoofschotel; gebruik dus geen jonge patrijs.
Haal patrijzen uit (bewaar lever en hart voor wat anders).
Haal de nek van de patrijzen en schroei goed alle veren en donsjes weg.
Bind ze op.
Verwarm in olijfolie grove stukken ui, ongepelde knoflook, stukken wortel, stukken bleekselderij (zo hoort het, maar knolselderij wordt minder pappig), wat tijm, laurier, zout en gebroken zwarte peper.
Voeg kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat 10 minuten koken op half-hoog vuur.
Voeg een flinke scheut witte wijnazijn toe (bedenk dat de zuurtegraad daalt tijdens het verdere koken) en de patrijzen.
Breng aan de kook en laat, met een deksel op de pan, een half uur op laag vuur staan; controleer of de patrijzen gaar zijn.
Laat afkoelen in de bouillon.
Haal de touwtjes van de patrijzen en serveer met de groenten en wat van de bouillon.
Of weck, met de groenten en in de bouillon.

Kan ook met kwartel natuurlijk.
Of met stukken overjarige fazant.


Weer Jumbo.
Dit is die enorm lekkere mix voor door brood van laatst.
Pijnboom-, zonnebloem- en pompoenpitten.

Patrijs met linzen
Dit is een recept voor meerjarige patrijs.
Haal de patrijs uit en peper en zout van binnen.
Verhit boter met blokjes doorregen spek en voeg dan gesnipperde ui en idem wortel toe.
Laat even garen en bruin dan in de boter de patrijs rondom.
Voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat op hoog vuur reduceren tot de helft, de patrijs af en toe draaiend.
Voeg een flinke scheut bouillon toe en laat aan de kook komen, de patrijs af en toe draaiend.
Zout en peper.
Laat de patrijs met een deksel op de pan en op laag vuur garen, af en toe draaiend (ongeveer 40 minuten).
Kook ondertussen linzen die enkele uren hebben geweekt; kook de linzen met ui, knoflook, peterselie, kruidnagel, tijm, zout en peper.
Doe, als de linzen gaar zijn, de ui, de knoflook en de peterselie bij de patrijs.
Haal die uit de pan en houd warm
Ontvet de saus.
Serveer de patrijs met de saus en de linzen.

In Spanje wordt patrijs soms gestoofd met gedroogde blaadjes van de
steeneik erbij.


Eigenlijk een zinloze foto.
Een kaneelbeschuitje uit Luik, ingedroogd en wel.
Maar die waren wel zo ongelofelijk lekker...

Fanmail

zal ik maar zeggen

Geachte redactie Kokenenz,
Mijn naam is Nora Valkering. Ik ben medeverantwoordelijke bij Home24 voor het bouwen van links.  Wij van Home24 zijn altijd op zoek naar samenwerking met goede sites en blogs.
Uw site leek ons zeer geschikt.
Wij zijn een online-shop voor meubels en meubelaccessoires.  Daarnaast  hebben wij zowel een zeer groot assortiment aan keuken en badkamerproducten, als aan vintage accessoires.
Wij hebben in totaal meer dan 11.000 artikelen in ons assortiment. Ons kenmerk is onze snelle en gratis levering naar de klant.
Wellicht kunnen wij u een product aanbieden uit ons assortiment zodat u deze kan testen of gewoon als cadeau. Als u geïnteresseerd bent in een samenwerking met ons, kunnen wij u een product aanbieden ter waarde van om en nabij de 75 euro. 
Een voorstel van ons: http://www.home24.nl/fackelmann-vijzelset-2-delig-graniet-antraciet-1
U kunt kiezen wat u wilt!

Daarvoor in de plaats zouden wij graag een link zien op uw site naar ons (www.home24.nl).
Voor iedere website die succesvol wil zijn is link building zeer belangrijk en is elke link welkom. Wij hopen van harte dat u geïnteresseerd bent in ons aanbod en wij horen graag van u!
Met vriendelijke groet,

Die vijzel was € 33,-...
Hierbij dus je link en lazer verder op.
Ik ben niet omkoopbaar.


En nog lang niet dood ook niet...