maandag 10 juni 2013

Afghaans, Egyptisch, friet



Gebakken eieren, abrikozen-chutney, fish 'n chips, rode koolsalade

Eieren, maïs, snijbonen, roti
Beid ma'li Toom, zo heten die eieren met knof en zeezout en citroen in Egypte.

Roti bakken.
In een droge pan, inkwasten (bovenkant dus) met pinda-olie of zo, draaien, kwasten, draaien.

Fors knof door zeezout prakken.
Wat olijfolie in een kommetje en daar die handel in.
Opkloppen met citroensap en dat in olijfolie kort aanbakken.
Eieren erin bakken.
Enorm lekker.

Die maïs en snijbonen, dat was een kliek.

Dat spul voor die eieren, dat lijkt erg op -ook Egyptisch- taklia.
Knof en zout én korianderzaad prakken, bakken in flink olijfolie en over linzen of zo.


Chatni zardaloo
Afghaanse abrikozen chutney (chatni!)

Halve abrikozen met rietsuiker mengen en een dag of twee op een koele plek laten staan, regelmatig omroerend.
Zie hierboven, hoe dat wordt. Erg lekker ook trouwens...

Pinda-olie, ui, knof, groene Spaanse peper...
Abrikozen met hun vloeistof erbij...

Witte wijnazijn zachtjes laten koken met nigelle (zie hier, de onderste alinea; alle links hier in een nieuw venster), gemberpoeder en zout.
Daarmee de chutney zoetzuur maken.

Nigelle, nigella, black gira, zwarte komijn...


Fish 'n chips

Ik vertelde het misschien al, maar ik had geen zin in friet frituren én vis frituren.
Vond bij AH kabeljauw-burgers. In de pan bakken. Prima spul.

Maakte er sla bij (rucola) met een vinaigrette van fijn smakende olijfolie (zie verderop) en witte "balsamico". Prima. Moet wat zurig zijn, wat uitstekend past bij fish 'n chips.
En serveerde er natuurlijk mayo bij en (hoort erbij) piccalilly.
Er schijnen ook gepureerde kapucijners bij te moeten maar dat liet ik maar weg...

Die friet, dat was top, ik bedoel: de bereiding kon niet beter.
Iets kruimig kokende aardappelen.
Mooie rechte frieten van 1,5 centimeter in het vierkant op doorsnede.
Na het snijden heel goed spoelen.
Kort koken in licht gezouten water en koudspoelen.
Droogdeppen en frituren tot zowat gaar op 130°.
Koelen, en afbakken op 190.

Het was perfecte friet, inderdaad, maar wel erg brave friet.
Stiekem verlangde ik naar die rauw in olijfolie gebakken schonkige frieten van keihard kokende aardappelen...


Rodekool-sla
Dat beloofde ik nog

Rode kool, gemarineerd
Bijgerecht wat zowat overal bij smaakt.
Snijd rode kool vrij fijn maar niet zo fijn als die gesneden wordt verkocht, en leg in een braadslee.
Giet er een scheut rode wijnazijn over en schep goed om; alle kool moet met de azijn in contact geweest zijn.
Giet er een scheut olijfolie over en wat Worcestershire en Tabasco; strooi er kappertjes over en kruid met gebroken komijnzaad, idem korianderzaad, iets nootmuskaat, iets kruidnagel, laurier, gesnipperde knoflook, en wat zout.
Roer goed om.
Laat enkele uren op een koele plek marineren, af en toe omroerend.
Laat uitlekken vóór het serveren.


Die opgeleukte pizza Margherita van laatst.
Rode ui, knof, pepperoncini (alles door de olijfolie) en zwarte olijven.

Planning

* Eieren Vaudoise (favoriet gerecht van Noël Coward). Met garnalen en amandelen.
Met papatas a lo pobre (die in de vorige planning zaten maar voor die friet het veld moesten ruimen; zie hier) en prei gestoofd in room.

* Een rib eye (elke vier maanden eet ik een rib eye, vier maanden later een haasbiefstuk en weer vier maanden later een entrecôte), met flageolets ("groene kidneybonen") en venkel gegaard in baconplakjes.

* Pasta met courget en groene olijven, gegratineerd met harde Friese geitenkaas.

* Vissoep met soepgroenten erin en venusschelpen (vongole; zie hier) en rijstvlokken.

* Bulgur met Quorn-stukjes en tomatensaus, en ter compensatie wat rookspek.


Kamagurka

Culinaria

Foodlog met een artikel over het eenkinderbeleid van de paus.
Maar die kindere die ken je toch nie vrete??

Kocht Devos en Lemmens mayo loek.
Inderdaad uitstekend, zeg dat maar tegen je vriendin.

Proefde voor het eerst die Franse olijfolie, van La Solidarité.
Heerlijk.
Zoet!

Ik las dat ze in Triëst kaas eten, besprenkeld met olijfolie en met venkelzaad.
Gaan we proberen.
Mocht u in Triëst zijn: je kan dat soort eten hier reserveren.

Links

* Heel aardige culi inkoop site hier.
Ze hebben zelfs foie gras!
* Super drop-site hier.
* Wat is dit hier nou weer?
Nou ja, gaan we maken. Met nigelle! Voor bij de linzen!


In de VK staat 's zaterdags altijd een rijtje culinaire hebbedingetjes.
* Een snijbonenmolen à € 37,-. Lazer op. Ik kocht er laatst een bij Mamamini à € 1,-.
Ergens hier.
* Een keukenweegschaal à € 60,- Zelfde verhaal.
Ergens hier en die zagen we al eens voorbij komen.
* Een machine die appels schilt en het klokhuis eruit haalt.
Je vergeet het belangrijkste: hij snijdt de appel ook in dunne plakjes zoals dat voor Franse appeltaart (hier) nodig is.
Ergens hier maar zie liever hier.
Demonstratie hier. Het resultaat snij je in de helft door en klaar voor die appeltaart.
Ik heb er in die patisserie in Bordeaux honderden doorgehaald...


Dank, P.
Die me ook nog schreef

Ost Friesland ken ik vanaf de boot.
Groninger tjalk de Fosta.
Kwam je in een haventje en dan liep het dorp uit.
Traditionsschiff.
"Was sind das?"
"Das sind Schwertern."
"Nochmals?"
En dan uitleggen waar die voor dienden in m'n steenkolenduits.
Verlijeren klinkt wel Duits maar ze snapten er geen bal van.
Heel veel garnalenvissers en die worden daar nog in de winkel gepeld.
Waar je bij staat.
Die garnalen dus.
Maar ook voor Nederland.
Wel even omrijden (Marokko) want pellen kunnen ze hier niet meer.


Nee.
Hier hebben ze pelmachines die niet functioneren...