zondag 9 juni 2013

De Volkskeuken



Recepten uit de Volkskrant besproken

Asperges

Salade van rauwe asperges, met gember en zeekraal
Kweenie...
Weer dat gezeur over geschild of niet geschild kopen.
Met die schillen trek je bouillon en daar kook je ze in!
Zeekraal met gemberwortel wokken (kweenie...). Dressing van zonnebloem- en sesamolie, citroensap, sojasaus, bosui, koriander. Alles met rauwe dungesneden asperge en met sinaasappel serveren.
Kweenie...

Asperges met garnalen en viskuit
Warme asperges met koude grijze garnalen en met een mengsel van nepkaviaar (ik zou zeggen gebruik dan forelkuit), olijfolie, bieslook, peper. + zure room.
Ach...

Aspergethoran
Thoran? Dat zoeken we op. En zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En o God, Ottolenghi (en ja hoor, een vrouw die het schrijft, kan niet missen).
"vieze dingen als quinoa": kan je niet koken dan, Tallina?
Olie, mosterdzaad, kerrieblad ("verkrijgbaar bij de toko", goh), droge cayennepepertjes, rauwe asperges, water, zout... Verse kokosrasp.
Lijkt me lekkerder met stukken snijboon.


Asperges met kruidensaus
Als je zó beurre blanc maakt, dan lukt het niemand om dat na te doen.
Verse kruiden door de saus en serveer met asperges.
Kruiden: daslook (daar kom ik op terug Loek), look zonder look, fluitenkruidbloemen, paardenbloemblad (dat moet je niet zó oogsten, dat moet "wit" zijn, molsla), zevenblad, vogelmuur...
En al die VK lezers maar geloven dat ze (?; Loethe) dat allemaal heeft geproefd...
Mwahh.

Aspergequiche
Vulling van eerst ingevette bladerdeegbak: crème fraiche, rauw ei, geraspte belegen kaas (met staafmixer gemengd), kervel, selderijzout, peper erdoor. Aspergestukjes en kwarten gekookt ei in de vorm, mengsel erover, bak een half uur.
Ach...

Wat ter sprake kwam in dit blog

Paardenvlees
Paardenbiefstukjes met Brussels lof
Paardenvlees van de Vomar.
Witlof koken. Biefstukken door de peper en bakken in boter. Sjalot in olijfolie bakken (zou ik doen voordat ik aan die biefstuk begon), + stukjes gepekelde citroen ("te koop bij de Turkse winkel", ja, maar eerder bij de Marokkaan), blus met zoete sherry of met port. Met Chinese rijstwijn zou ik zeggen, of met Malaga.
Ach...

Daslookpesto
Wassen, grof hakken. Walnoten idem. Geraspte oude kaas, staafmixer, olijfolie.
Kan jij dat ff maken Loek en mij wat potjes sturen? Fijn.


Groente
want daar zijn veel recepten van.

Gewokte bloemkool met komijnsaus
Ach...
Bacon op bakpapier krokant bakken en verkruimelen.
Béchamel, p/z, komijn.
Bloemkool wokken, saus erover en kruim daarover.
Gaan we eens proberen, maar dan met komijnekaas-saus. Dus dat duurt nog even want dat ik alt een weekje geleden komijnekaassaus. Aanrader trouwens: serveren bij gestoomde krieltjes.

Chinese kool met chorizo en peulvruchten
Ach...
Olie, ui, chorizo (ik zou zeggen: verse chorizo stukjes)... kool erbij... gekookte linzen en kikkererwten erbij..., zout, komijn. Serveer met een rodekoolsalade (daar kom ik op terug) staat er, maar dat zou ik niet doen, kool op kool...

Meiknolletjes met zalm en hollandaise
Zalm met hollandaise is geen slecht idee, en geglaceerde meiknolletjes ook niet, maar geen gegrilde meiknolletjes bij die zalm met die hollandaise...

Broccoli met nieuwe aardappelen, Thais
(Tofu, prima, maar "tofu Stroganoff", lazer op!)
Krieltjes bakken met groene currypasta (nee; bakken en later dat spul erbij). Gekookte zwarte bonen en idem broccoli erbij. Limoensap, koriander.
Die bonen weglaten zou ik zeggen, en de broccoli niet erdoor.


Komkommer roerbakken
Dat klinkt aardiger dan "geroerbakte komkommer".
"boomoortjes, kleine gedroogde zwammen". Niet zwammen met je Chinese toko, dat spul ligt bij elke toko als koeping tikoes, muizenoortjes. En trouwens de Chinees noemt dat black funghus.
Knof en gember wokken, even later met lente-ui en rode peper.
Komkommer en geweekte muizenoortjes erbij. Sojasaus. Maizena...
Mwahh.

Kruidenpuree met winterwortel uit de oven.
Klinkt erg vego.
Wortelstukjes in de oven met olijfolie en sesamzaad. Pinda-olie zou ik zeggen.
Aardappelstukjes koken.
Peterselie en bieslook hakken.
Aardappelen stampen, boter en ei erdoor (eigeel, ja), kruiden erdoor. Serveer met de wortel waarover citroensap.
Kweenie...

Spruitbroodjes met komijn, spek en kaas
Spruitbroodjes?
Spruitjes koken (zijn die er nu?) en koudspoelen.
Olijfolie, ui (en knof natuurlijk)... biologische (lazer op) spekblokjes (dat moet vóór die ui in de pan), komijnzaad. Gehalveerde spruitjes erdoor en laat koelen.
Croissantdeeg (lees: bladerdeeg) uitrollen en met die spruitjeshandel en geraspte oude kaas erdoor pakketjes maken. In de oven (ingekwast met ei zou ik zeggen).

Worteltjes met kokos
Lijkt me helemaal niks. Met vanille en ahornsiroop.
Laat maar.


Nog wat varkensvlees
want daar zijn er ook nogal wat van

Doorregen met munt en citroen
Doorregen aan het stuk, mét zwoerd.
Het gaat over Livar vlees, zie hier.
Zwoerd in ruitjes insnijden, olijfolie en zeezout erover, oven, 3,5 uur, 120°. Dan een half uur op 225.
In wat braadvet knof en ansjovis (filets uit blik) en geraspte citroenschil aanbakken, gevogeltefond erbij, inkoken, op smaak met citroensap en munt.
Ik zou zwarte gehakte gedroogde limoen in de braadslee leggen, en zeer regelmatig bedruipen. Die citroen kan erin blijven bij het serveren.

Sukade met citroen en olijven
Stukken sukade inwrijven met z/p en raz el hanout (zie hier) maar dat is erg relatief want je hebt niet één raz, maar tig soorten. Maak het dus zelf, rekening houdend met waarbij je het gaat gebruiken. Ik heb 100 soorten kruiden maar géén raz.
Bak in olijfolie, kalfsfond (doe maar runder) erbij en witte wijn en gepekelde citroenen (weer: gebruik bij gerechten die bakken of sudderen gedroogde limoen; hierboven bij bakken gehakte zwarte, hier bij stoofspul gespleten gele).
Citroen eruit, rest van de saus pureren, groene olijven (stukjes zou ik zeggen) erbij.
Serveer met koriander erover en met couscous.
Heel aardig idee. Mét mijn correcties dan dus.

Karbonades met witte wijn
Bakken in wat olijfolie. Uit de pan en warm houden.
Sjalot in dezelfde pan wat glazig laten worden, witte wijn... peterselie...
Dit is entrecôte à la bordelaise maar dan met witte wijn en varken.
Geen slecht idee maar verder vergeten we het.