woensdag 31 juli 2013

IJs (6 en laatste)




 ["laatste, jaja...]

Vandaag hebben we hier Zuid-Afrikaanders, Belgen, joden, Ollie B.Bommel en Dirkjan.
Dat wordt wat...
Bien etonnés de se trouver ensemble...


Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


De Kleine Jongens over ijs

De Dikke Van Dam schrijft er niks over, maar Gaston Clément natuurlijk wel in een van de Belse kookbijbels.

De Raadsman in de Kookkunst

"IJsroom".
"De voornaamste grondstof is de vanieljecrème, die in zake uitzicht en smaak allerlei veranderingen kan ondergaan. Daarna komt het vruchtenijs, waarvan de grondstof bestaat uit fruitsap bewerkt met suikerstroop."
Zo. Verder geen gelul.

Volgen zaken als Roomijspudding.
Een vorm aan de buitenkant bekleden met ijs waardoor flink gekonfijt fruit, bitterkoekjes, verse fruitschijfjes...
Vullen met ijs.
Roomijspudding Markiezin: bekleding roomijs met aardbeien, vulling Plombières-ijs ("vanieljeijs gemengd met gekonfijt en in kirsch getrokken fruit").
Keizerlijke roomijspudding: ijs met perzik; Plombières-ijs.
Roomijspudding Gravin Maria: vanilleijs met aardbeien; aardbeienijs (wat een saaie gravin...)
Vergelijk trouwens die roomijspudding met die joodse Ice Cream Cake verderop. Pudding = cake.

Koude koffie
Koffie-ijs met gemalen koffie in melk trekken en flink suiker erbij, of maken met sterke koffie, suiker en room. Geen ei.


Ollie B. Bommel

Omelette Norvégienne made easy
(Zie trouwens ook gisteren.)
Per persoon een bordje met een plak cake besprenkeld met Cointreau + een bol vanille-ijs erop in de vriezer.
Stevig meringue-mengsel met vanille, bedek er met een spuitzak die cake etc. mee.
Hier gaat het niet kort in een erg hete oven, maar het wordt gebrand met de crème-brûlée brander.

Appel met Cointreau-ijs
Appelplakjes op gekoelde borden.
Citroensap erover.
Vanille-ijs erbij.
Cointreau over het ijs.
Geschaafde amandel (recent geroosterd zou ik zeggen) over de hele handel.


Dirkjan

IJstaart met bokkenpootjes
Verkruimelde bokkenpootjes in een kom en wat koffielikeur erover en wat koffie.
Ff trekken, ff omscheppen.
Roomijs op temperatuur laten komen en roeren, zodanig dat je het kunt uitsmeren.
Springvorm, bakpapier op de bodem.
Room met suiker stijf kloppen en er espresso door spatelen.
Bokkenpootjes-kruimels voorzichtig erdoor spatelen en voorzichtig het ijs.
1/3 ijsmengsel in de vorm, beleg met halve (halve hele!)(in de lengte gesepareerd!) bokkenpootjes.
IJs, poten, ijs, gladstrijken, vriezen.

A Taste of Tradition
The How and Why of Jewish Cooking

Ice cream Cake
Bekleed de wanden van een gekoelde vorm dik met losgeroerd chocolade-ijs. Vries.
Vul het idem met vanille-ijs. Vries.
Haal uit de vorm en bedek met een laagje gesmolten boter waardoorheen verkruimelde vanille-wafels. Vries ingepakt in vetvrij papier..
Klop room met suiker.
Uit de vriezer, hete doek erover, ontbloot. Decoreer met de slagroom en met perzik, gekonfijte kersen en "green marmalade candies" whatever that may be. Waarschijnlijk van die vieze jelly-zuurtjes met suiker en de buitenkant.


Belgo
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Café Liegois (niet Liégois dus?)(zie gisteren)
Klop room, en als het dik begint te worden verder kloppen met poedersuiker.
Maak wat koude volle melk op smaak met sterke koffie.
Doe een bol Mocha ijs (koffie-chocolade) in een kommetje, koffie-melk erover, slagroom daarover, sterke hete koffie daarover.

Biersorbet
Daar had ik het al over.
200 gram basterdsuiker met 200 cc water koken, twee minuten, koelen.
Meng met een kleine 100 cc fruitbier whatever, een hele 100 cc fruit-puree van hetzelfde fruit en draai er sorbet van.
Serveer met wat fruitpuree erover en munt.

En nu net zo'n fantastisch idee van hun, als dat van mij over die drie pruim-ijzen.
Maak die sorbet van frambozenbier én kriek én perzikbier.
En serveer drie ballen...
Met welke puree? Dat zeggen ze niet, maar ik zou zeggen "iets heel anders"... Citroenig?


Kook en Geniet
Volledig hersiene uitgawe

Roomys en ander bevrore lekkernye

* Roomys wat in die vrieshokkie van die yskas gemaak word
* Pepermentroomys
* Vriesmengsels wat nie geroer word nie
* Druiwe-ys

As die roomys 'n korelige tekstuur het, kan dit wees omdat die vriesemmer te vol was of die slinger te vinnig gedraai is.

Die opdiening van roomys.
Skep in glasbakkies wat yskoud is
Sit voor [zet voor, serveer] met 'n warm sjokoladesous
Versier roomysgerechte met vrugtestroop en gekapte neute
Vul poffertjies met roomys en giet sjokoladesous bo-oor [boven over], sit dadelik voor
Dien op in halwe spanspekkies [meloenen]


Druivenijs
Kook 1 liter water met 500 gram suiker 5 minuten.
Een halve liter druivensap erbij (gemaak van fyngemaalde deurgesygde vars druiwekorrels; geprakte gezeefde verse druiven) en koel; voeg toe 125 ml sinaasappelsap (lemoensap) en 30 ml citroensap (suurlemoensap).
In de ijsmachine.

Wenke:
Vrugte-ys kan in vormpies met stokkies bevries word vir suigstokkies
Bevries dit in blokkies of balletjies met 'n kersie of kruisementblaartjie [kruizemuntblaadje] in elkeen


Vanaf dit laatste boek komen we bij Afrikaanse, Aziatische en andere niet-Oude Wereld kookboeken terecht.
Afgezien van koloniale strapatsen krijgen we dan te maken met Völker die nie eine eigene kulinarische Geschichte gehabt haben.
Einde verhaal dus.

Trouwens, over Belgen gesproken: ook daar gaat het beter met de economie.
30% meer damesondergoed verkocht dit jaar dan in de soldes van vorig jaar...
Ja, die hebben natuurlijk toen het nog crisis was alsmaar bonen gevroten...


Volgende aflevering zie hier