zondag 11 augustus 2013

Vanalles



Zat in een paddo mix.
Geen idee wat het is.

Planning

Vandaag een sterk ingedroogd worstje, wat ik in stukken langzaam in ietsje water aan de kook heb laten komen en daarna een paar uur laten weken. Met bruine bonen in tomatensaus (restje) en op Hongaarse manier gefrituurde uienringen.

(Morgen een grote pan bouillon, paddo's en gerookte tofu, die nog in de koeling staat, samen met een vriend.)

Dinsdag naar de stad en woensdag gebakken paneer / panir, paprika uit de oven, en die Japanse groene thee-pasta.
Die paprika ga ik insmeren met mosterdolie, en ik ga een saus maken met yoghurt en verse kunjit.

Donderdag mosselen gekookt in De Koninck met soepgroenten, mooie friet erbij en sauce tartare.

Vrijdag naar de stad en zaterdag een omelet met Georgische pindasaus en gestoofde venkel.

Zondag Quornballetjes, triangoloni (driehoekige ravioli) gevuld met truffel en eekhoorntjesbrood, en ietsje tomatensaus.


Deens ontbijt

met tvebakker.

Dank voor de foto H.

Tvebakker, zwieback, biscuit: het betekent allemaal hetzelfde, namelijk twee keer gebakken.
Zeg maar beschuitbol (een keer gebakken, zie hier; alle links hier in een nieuw venster), doormidden gesneden en nóg een keer gebakken = beschuit (zie hier; de vorm is nu verklaard).

H. vond die tvebakker erg lekker, ietsje zoet, niet droog zoals beschuit.
Bedenk dat in beschuit flink eigeel zit (eende-ei meestal), dat verklaart veel van het verschil en natuurlijk ook het verschil in kleur.
Deens, maar toch heb je die dingen hier ook. Het schiet me alleen niet te binnen waar of hoe.

Tvebakker zie hier.
Skorpor is ook zoiets.
Een recept zie hier, maar dat is dus nog maar een keer gebakken. Hoe verder te gaan zie de foto hieronder, als eerste stap.

Zie Deens brood hier.


Culinaria

Kweekbiefstuk

Ja, natuurlijk is dat droog.
Kijk: dat is 100% rood vlees. Daar kan je zo'n "hamburger" van bakken, maar dan enkel grof gemalen, "Duitse bief".
Maar ja, kweekvlees is de facto "fijn gemalen".
Maar een hamburger toch ook? Jawel, zeker, maar niet van 100% rood vlees! Daar zit vet door...

Zie trouwens hier.
Jammie!

Mitraillette

Las dat het lijkt op een "Kapsalon" (zie hier) op stokbrood.
Zie een mitraillette hier.
Hier zit er sla bij maar meestal is dat niet zo.
Heb er in Frankrijk nooit een gegeten, en ik zou ook niet weten waar je het zou moeten zoeken, want friettenten zijn er niet.

Spreeuw

Ophef over spreeuw op een menu ergens, o ja, zie hier.
Ik at in Frankrijk regelmatig lijsters, grives, zie hieronder, maar spreeuw daar heb ik die jagers nooit mee aan zien komen.


Piadina

* VK: "De Romeinen [inwoners van Rome in dit geval] staan er in de rij voor: warm plat Italiaans brood".
Piadina.
Tsja, dat is roti, wrap, chapati...
Zie hier.

Je struikelt in de Italiaanse en Oost-Spaanse keuken over spul uit India en die kanten op.
Neem alleen ciabatta; de naam komt van chapati.
Nasi dat is risotto geworden, rendang maken ze in Italië met varkensvlees en melk, dat India'se spul gefrituurd in beslag (bahjee) zie je terug als calamares a la romana, noem het allemaal maar op...

Spaghetti komt uit China, bocconcini dat is dadar en fu yong hai, bami goreng dat is die Oost-Spaanse fideuá...

Hieronder, dat zijn piadina, maar als je iemand vraagt Waar is dit, dan zegt ie Op de markt in India...


Diversen

* Blenders zie hier.

* Die sambal mango van de Pasar malam is best lekker.
Nogal heet maar wel vol en fruitig.
Maar de smaak is toch ff wennen...

* Een reclame: "Licor 43 is helemaal Spaans".
Onzin. Komt oorspronkelijk uit Portugal, uit Beira.
Licor Beirão lees hier en zie hier.

* Die Taleggio die ik laatst kocht is enorm lekker.
Een soort strek smakende Kernhem of een zacht smakende Limburger. Het smaakt naar allebei een beetje.
Mooie notige nasmaak.

* Die Indonesische wortels van laatst ben ik in aan het plannen.
Temu kunci recepten zie hier.

* En in de pruimen-knoflook chutney die ik vandaag maakte gebruikte ik laos in plaats van gemberwortel.

* VK: "Bomba, een tapa met aardappelen en gehakt".
Nou, tapa... Dat is meer fast food.
Zie hier.
Wel lekker trouwens.


Patatas bravas, dappere = pikante aardappelen.
Dat was vroeger gewoon aardappel met pikante tomatensaus.
Tegenwoordig zit dat een beetje in dezelfde hoek als die bomba.
Mayo en ketchup...

Mangiare

Die Italiaanse kakelkip natuurlijk weer (die moet bij radio 4 gaan werken!), pesto dat mag je helemaal niet eten bij dit en dat, en mozzarella dat moet zus zijn en niet zo, en alles moet precies zus en zo gekookt worden, precies zoals mama dat deed, en het houdt allemaal niet op met dat geleuter. Wel vijf keer vertellen dat ie directeur van het Hilton is, dat wel.

Die olijfolie-Meewig die zich in elk programma en elk tijdschift binnen likt, die kookboeken-Freud die ik nog niet één keer iets zelfs maar half-interessants heb horen zeggen, allemaal incluis die klepper-Italiaan, de ouwe fiep, allemaal komen ze helemaal klaar van en staan ze enorm te kwijlen met het aanprijzen van hun eigen waar en dat van hun vriendjes.
Bah.
Laat ze kontblazen en reetveren steken zoveel als ze willen, maar niet en public. Bah.

Een geen van allen ook maar een pietsie verstand van koken en ingrediënten.
"Als je tonijn inblikt dat gebeurt daar iets mee, dan verandert de smaak".
Allemaal heftig ja knikken.
Maar dat is goddomme heel wat anders, vers of in blik, stelletje culinaire kleuters!
In blik dat is skipjack, witte tonijn (qua vlees als gekookt), gestreepte tonijn (qua uiterlijk), bonito. Dat is heel wat anders dan rode verse tonijn... Alsof die waanzinnig dure blauwvin in blik gestopt wordt!
Blauwvin tonijn hier, skipjack hier, ontzagwekkende boeren...
Kan het allemaal nóg dommer en onnozeler?

En dat is nou precies wat ik op die hele Nederlandse culinaire scene tegen heb: hard kwaken en de ballen verstand. En hoe voortreffelijker en interessanter ze denken te zijn, hoe dommer ze zijn. Mangiare, Foodlog, Bouillon...
Je kan godverdomme beter over culinaire zaken lezen in de Libelle onderhand...


Dit is dat huis waar Jean-Paul Franssens geboren is.
Maar waar zit de deur?
[Correctie! Zie zaterdag 17/8!]

Tot slot nog een link.
Wat je allemaal met Photoshop kan doen...
Zie hier.