zondag 8 september 2013

Bean curd sticks



Soja vellen

Ook wel Bean Thread, maar dat zoekt niet lekker want dan krijg je mihoen (van mung bonen dan), wat je trouwens ook op rice sticks (mihoen van rijst nu dus) vindt, dus de twee producten lopen nogal door mekaar.

Wat is het precies?

Zie Wiki hier.
Zie de Aziatische ingrediënten-site hier.
Zie, duidelijker, de Toko-wijzer ("tofu sticks") hier.

Ik kocht bij de toko dit hier.
Mooie tent trouwens, die groothandel; heel wat producten. Zie hier.


Culinair gebruik iha zie hier.

Weken

Ik heb voor dat soort werk van die onderzettertjes (plastic voetjes wegmikken). Kosten € 0,80 per stuk.
Eentje met de pootjes naar beneden in een pan, spul erop, eentje met de pootjes naar boven erop.
Hier is dat gewicht genoeg, maar als je een blok varkensvlees wilt pekelen, dan moet op die bovenste weer een gewicht.

Het wordt vrij snel wit. Zie hierboven dat de randjes beginnen te verkleuren.
Als ze zowat helemaal wit zijn, op een enkel klein plekje na eventueel (dat is belangrijk als je geen taaie zooi wilt eten): uitlekken, goed uitknijpen en stukken geel wegsnijden.


Verder

In strips snijden (zie hieronder; kleine stukjes weggooien, zie helemaal onder), en wokken / sauteren.
Meteen gebruiken.
Kán door saus of soep gedaan worden, maar ik zou ze gewoon náást het eten houden.
Heerlijk krokant dan!


Recepten

* Met shiitake zie hier.

* Met varkensvlees zie hier.

* Met sojasaus, gember en honing hier.

* Meerdere recepten hier.


Op het pak staan ook recepten

* Met gestoofde vis
Spul prepareren en wokken, vis bakken met gember, spul bakken, bean sauce / taotjo erbij, stoven met de vis.

* Met gestoofde oesters en varkensvlees
Spul prepareren en wokken, varkensvlees roosteren, oesters koken of wokken, olie - gember - ui - knof, de hele rest erbij + wat water en stoof.

* Gebruik het enkel geweekt en gesneden in plaats van mie of rijst-mihoen in hot pot.

* Je kan er ook zoete pap van maken...

En ik bedacht het volgende.
Prepareren, wokken (gebruik ook wat sesamolie óf doe dat in de dipsaus).
Serveer als borrelhapje met hoisin dipsaus.
4 delen hoisin, eventueel 1 deel sesamolie, 2 dark soy (light soy gebruik je in de keuken, dark soy op tafel, "rauw" zeg maar, dus hier óók in de keuken), 1 deel gembersiroop, 1 deel sambal en citroensap naar smaak. Of gebruik sambal djeroek en dan dus geen citroensap.


Wat veel soorten tofu kennen we al...
Gewone en gerookte en gedroogde (koya) en gefermenteerde (black tofu) tofu, soja-brokken van de groene winkel en soja-balletjes uit India (bij de betere Turk), inariage (die zakjes die je vult met sushi rijst), en natuurlijk tempeh.
Acht soorten, en ik vergeet nog wel wat. O ja! Déze tofu!
Je hebt schijnbaar ook soja-poeder...