woensdag 11 september 2013

Kookboeken



Mijn werk...
Nieuwste software...

Jamaica

Een boek met twee titels.
Buitenop
Jamaican Cooking and Menus
With Barbecue and Special Sauces
en binnenin
Creative Jamaican Cooking and Menus


Wat ik niet kende

Ackee, Aki, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Callaloo zie hier en pickapeppa zie hier. Dat wil ik wel eens proeven... Peppa: peper.
Sea grape zie hier.
Mammee apple zie hier.


Wat nadenken of zoeken vereiste

Pimento grains dat zal wel peperkorrels zijn, want het is niet "hot pepper", dat moet er óók in. En chocho is die chayote van laatst, Laboe siam. En gungu is cow pea, oogboon.
Jerk pork is een soort rollade.
Conch meat is schelpenvlees, maar dan van die grote toeter-schelpen. Zie hier. Ik bedoel: daar maken ze toeters van.
Calapeeva, riviervis, moet je met citroen inwrijven, dus dat is kwikwi. Elke toko heeft het. 10 voor een tientje. Lekker met tomaten-gembersaus. Ontdooien, uithalen, alle vinnen en kopweg, limoensap binnen en buiten, wit bakken, stoven in die saus. Zie hier.
Escoveitch is ongetwijfeld escabeche want vis met azijn. Zie hier. Ook met patrijs en zo.
Snook is snoek, dat dacht u al, en shad is elft, een zoetwater-haring. Maar zwemt ook in brak water en die is het lekkerst. Eet in Bordeaux alose uit de Gironde!
Prepared mustard: aangemaakt mosterdpoeder; corn ear: maïskolf; cherry pepper (heet in Hongarije ook zo; cseresznye paprika; hebben ze hier); bird pepper dat is een klein soort jalapeño.
Naseberry is sapodilla; zie hier.
Tot slot baps zie hier en bullas zijn gemberkoekjes. En grunt is cobbler, zie hier.


Wat viel op?

Cow heel soup, goat head soup, zult van konijn, tomaten geconserveerd in olie met rum, pickle van watermeloenschil.

Gevulde papaya (met ham en tomaat) uit de oven, veel salades met geraspte kokos; dikke frankfurters gevuld met kaas en dan in spek gepakt en op de gril; spareribs in een pan, zout erover, schijven citroen erop en dan de oven in.

Drunken chicken. Kook kip in water met zout en rum, koel af, bevries een week, serveer koud.

Bananenbrood, eierbrood, sinaasappelbrood, pompoenbrood (dát kennen we)...

Soursop punch. Soursop dat is sirsak (zuurzak), zie hier.
Erg populair bij de Nederlandse kolonialen. Familie van de cherimoya, die je af en toe hier vindt maar die vies zoet is.

Chicken with lime and olives.
Maar dat is yassa! Senegal. Zie hier. Vies lekker!

Weer veel rozijnen, die vind je in elk Caribisch kookboek...
En een Jamaica versie van BB met R, hier met kokos. Hoor Max Woiski hier.


Wat gaan we maken?

* Bacalao met kerrie en citroen.

* Een ovenschotel van bacalao met aardappel en ui, broodkruimels erover.
Het water loopt me nu al in de mond...

* Een ovenschotel van bief, bier, mango chutney, sojasaus, rijst en doppers.

* Ovenschotel van varkenskoteletten in ginger ale. + peterselie.

* Een warme zoetzure aardappelsalade met frankfurters.

* Marmalade-mosterdsaus met rum en sojasaus.
Voor bij vlees mag ik aannemen?

* Pickle van pepers met sjalotten.
Met azijn natuurlijk, peperkorrels, kruidnagel en zout.

* Laat ik die spareriibs met die citroen nader uitleggen.
In een ovenschotel dus, met zout en citroenschijven.
Oven niet te heet, half uur.
Meng rietsuikerstroop, mosterd, azijn, wat zout, citroensap, chili poeder (cayenne, knof en komijn), selderijzaad, ketchup en Pickapeppa saus (zie de ingrediënten hier; neem pikante mango chutney met Worcestershire erdoor).
Citroen van het vlees af en het vlees inborstelen met de mix.
Draaien, borstelen, en uur bakken, regelmatig bedruipen.


Calf's foot jelly

4 calves feet
5 quarts water, whites and crushed shells of eggs [dat gebruikt je om te klaren]
juice of 3 limes
juice of 1 orange,
2 cups sugar
1 pint sherry
½ teaspoon nutmeg

Clean feet well and put into a pan of cold water. Bring slowly to a boil and simmer for 5 hours. Set aside to cool overnight. In the morning skim jelly from the top and discard sediment on bottom.

Put on heat and melt slowly. Add egg whites beaten to a froth, the crushed shells, nutmeg, sugar and fruit juices. Boil hard for 20 minutes without stirring.

Add 1 cup of water and let come to a boil again. Reduce heat and let simmer covered for about 30 minutes.

Dip a flanel jelly bag into boiling water [desinfecteren]. Hang it up with a bowl underneath. Pour jelly into bag and let it drip. The bag must not be touched or jelly will cloud.

Turn jelly into a [natgemaakte] mould. Stir in wine and put in a cool place.


Max Woiski (sr en jr)

Je hoeft ze niet allemaal te zien en te horen, maar mis de laatste niet!

* Rijst met kouseband hier.

* Di mi jere joe frijari [verjaren; mijn Sranan tongo is niet zo best dus de rest weet ik niet] hier.

* Lobbie lobbie hier.

* Basia fong hier.

* Watra [water] lon hier.

* Mi mama walapa dede hier.

* 16 april hier.

* Echte koffie? Nescafé! Zie hier.