zaterdag 26 oktober 2013

България



Bulgaarse recepten

Ja, ik weet wel dat u kunt lezen, maar die robots van zoekmachines, die kunnen géén plaatjes lezen.
(Ik heb nu trouwens vier kookboekjes met een ringband of hoe heet dat, en dat zijn allemaal sympathieke boekjes. Egyptian cooking, In de Engelse Keuken en mijn recepten gekookt-voor-de-Eetclub cahier. En dat boekje hierboven dan dus.)

Gisteren een culinaire tocht door (niet schrikken) Groningen, en zo kwam ik ook bij de Bulgaar. Of liever bij de Bulgaarse. Waar ik dit boekje vond.

In dit boekje staan de portretten van 20 bijzondere Bulgaren, kinderen en jongeren die opgevangen worden in het rehabilitatie- en integratiecentrum Society for All in Dalbok Dol, Centraal-Bulgarije. Deze kinderen en jongeren hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking. De meeste van hen zijn wees of hebben geen contact met hun ouders. Het centrum biedt ook plek aan jongeren die uit huis zijn geplaatst omdat ze mishandeld of ernstig verwaarloosd werden of omdat hun ouders vanwege psychische problemen of een verslaving niet voor ze kunnen zorgen.

Society for All zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zie een sponsor, The Oak Tree Foundation hier. In dit geval de Dutch Oak Tree Foundation.

Boekje bestellen zie hier. Kost een tientje. Hophop! Bestellen!


Elena, Bulgaarse ham
Hierboven

Het zit nog in de krimpfolie dus het spiegelt wat.
Maar zie een mooie PDF (die wat traag laadt) hier.

De website van de uitgever ervan, het Bulgaars bureau voor toerisme, zie hier, ook voor recepten (About... > Traditional...)

Die Elena ham (uit Elena, vandaar) schijnt in Oost-Europa nogal befaamd te zijn.
Elenski But. Zie  hier.

Trouwens die Bulgaarse winkel in Groningen, die vind je aan het eind van de Oude Kijk in 't Jatstraat (loop even door en dan bij het water linksaf; zeer fraai). In Den Haag heb je De Bulgaarse Roos en zie verder hier. In Antwerpen heb je er ook een.

En zoek in dit blog (links boven) eens op Bulgarije.


Bulgaarse mosterd
Heerlijk fris-zuur

De Bulgaarse keuken

Veel Turkse invloeden alhoewel die grens niet erg lang is, maar ook (noord) Roemeens, (west) Servisch en Macedonisch, en (zuid) Grieks.
Griekse feta is oorspronkelijk Bulgaars (Sirene), en bijvoorbeeld Turks filodeeg heet Yufka, terwijl Yufka in Bulgarije een soort gebakken reepjes filo zijn die enorm lekker zijn, gebruikt als vermicelli. (En over vermicelli gesproken: die Bulgaarse nestjes zijn de lekkerste vermicelli die ik ooit at.)

Zie Wiki hier.
Plaatjes hier.
Zie ook hier. Alcohol is very much a part of Bulgarian culture. Kijk.




Yufka

Ik ben hier al drie jaar en houd erg van koken. Ik heb ook een diploma gekregen een jaar geleden. Toen moesten we van alles maken en kwam er een commissie uit de stad om te keuren. Vooral zoete dingen vind ik lekker om te maken: koekjes, taart, toetjes. Of filodeeg met zoete dingen erin zoals tikvenik.
Kroem Ljoebomirov Dotsin

Tikvenik

Pompoenstukjes koken met suiker en vanille.
Afgieten.

Walnoten vijzelen met suiker, kaneel, kardemom.
Door de pompoen werken.

Filodeeg, gesmolten boter, nog een vel en boter, nog een, pompoenspul enzovoorts.
(Ik zou zeggen ook citroen en sesamzaad erdoor...)


Bulgaarse olijfolie
Je hebt ook Olive Pomace Oil maar dat is tweede persing

In het oude tehuis zaten we met z'n zessen op een kamer, hier heb ik met één ander meisje een kamer. Ik teken en schilder. En ik leerde hier koken. Ik heb een jaar of zo geleden mijn diploma banketbakken gehaald. Ik ben goed in het maken van pitabroden. Vooral vita banitsa vind ik heerlijk.
Nikolina Metodieva Marinova

Vita banitsa

Meng 500 gram fijne bloem met 300 ml water.
Bollen maken, 20 minuten laten rusten.
Uitrollen tot platte lappen en wat erover zodat ze niet uitdrogen.

4 eieren, 1 kopje Bulgaarse yoghurt, 1 kopje olijfolie en 2 à 3 eetlepels volkorenmeel mengen.
Verkruimel 300 gram Sirene (feta).

Op elke lap over het midden wat kaas en wat vulling, met nóg wat olie erover. Hou wat vulling over.
Elke lap oprollen als een lange dunne croissant en daarvan een spiraal maken. Zie hier (wordt ook wel van meerdere "croissants" gemaakt).
In een ovenschotel leggen en besmeren met wat vulling.
Drie kwartier op 200°.

Kan ook met filodeeg.


Erg lekkere pepertjes
Vrij sterk maar toch met veel smaak
Ze hebben ook gele, iets minder puntige, en die zijn wat minder scherp

Sjopska

Een Bulgaar is geen echte Bulgaar als hij niet vóór de hoofdmaaltijd sjopska eet met een echte rakija erbij [wat ook van pruimen gemaakt kan zijn].

Tomaat, komkommer, lichtgroene puntpaprika, ui, zout en peper, olijfolie en die Sirene, die Bulgaarse feta dus.


Enkele van de 40 recepten uit het boek

* Gjoevetsje (ovenschotel paprika, worst, eieren, sirene)

* Moussaka, maar met aardappel en gehakt. En tomaat, paprikapoeder, munt, bonenkruid. Korst erop van een mengsel van ei en Bulgaarse yoghurt (1 ei op 100 gram), met wat bicarbonaat erdoor (bak-soda; geen bak-poeder).

* Boerenpatat. Patat licht koken in half water half witbier. Zout, peper, bonenkruid, paprikapoeder, dille, geperste knof mengen. Patat ermee coaten. Ovenschotel, olijfolie, 200°.

* Witte bonen met paprika en munt uit de oven.

* Lamsvlees met wortel, knolselderij, uien, tomaten, rode wijn.
* Lamsvlees met yoghurt en paddenstoelen.

* Salade schapenkaas, ham, champignons, komkommer, tomaat.

* Pompoen uit de oven met gedroogd fruit, honing en kaneel.

* Courget met yoghurt-knoflooksaus.

* Enzovoorts...


Enorm lekker, de varkensvlees-variant
Je hebt ook half om half rund