woensdag 23 oktober 2013

Spraakgebrek















Janneke Vreugdehil was gast bij Radio 1. Bij de aankondiging van het gesprek maakte ze een heel vrolijk onbezorgd kleine-meisjes-geluidje met een Gooise ewwwwr. Ik ken haar nog van o.a. de “eet-filmpjes” bij NRC en ik moest onwillekeurig denken aan haar “hongerige man” en Pim en Pet of hoe heetten die zoontjes ook weer, en aan het chagrijnige hoofd van kok  Antonio Carluccio die geen geduld had om in haar keuken te wachten tot de stoofpeertjes gaar waren.

Janneke Vreugdehil was dus te gast bij Radio 1 omdat ze een boek heeft geschreven met de titel “I love groente”. Het boek geeft uitsluitend groente-recepten waarvan zeker de helft binnen een half uur op tafel kan staan. Het is opgedragen aan haar zonen die niet erg van groente houden. Janneke was op het idee gekomen door een initiatief van staatssecretaris Sharon Dijksma (een vriend van mij noemde die ooit “een enigszins geplette vrachtwagen” en ik vond dat niet aardig van hem) die 1 miljoen euro heeft uitgetrokken voor het ontwikkelen van snack-groenten. Vind ik zo fijn, dat politici de belastingcenten besteden aan hun eigen problematiek! Janneke vond het een goed idee om bv. een klein worteltje uit te vinden(!) en niet een worteltje dat gemaakt is uit een grote wortel, want dan wordt het "zo droog".

Janneke hier.













Aan het begin van het gesprek had Janneke Turkse courgette-pannenkoekjes neergezet: een mengsel van o.a. "geraspte courgettes, ei, melk, meel, dille, mint en citroenrasp", en het resultaat moest in een yoghurt-mengsel gedoopt worden. Aan het eind van het gesprek stond de hap nog onaangeroerd, zei de interviewster. Er waren drie mannen te gast (plus de makers van de uitzending) en toen de hele uitzending afgelopen was lagen er nog steeds twee van die koekjes. Dat was dus smikkelen en smullen geweest. Zo te horen, is Janneke niet gewend om haast te hebben, ze praat bijna op dicteersnelheid en dat ook nog met een aardappel in haar keel en die Gooische ewwwwrrrrrrr, daar ga je vanzelf van koken.















Volgende keer wilde ik het, in het kader van mijn serie “Vrouwen met een Spraakgebrek en Tóch op de Voorgrond”, hebben over columniste Renske de Greef. Zij werd voor Avro klassiek geïnterviewd en degene die het hele interview heeft afgeluisterd mag zeven maanden met haar mee op de door haar aangekondigde wereldreis, om ook te leren lispelen. (Dat meegaan is niet waar; ze gaat alleen, maar het leek me zo’n leuk en angstaanjagend vooruitzicht voor de luisteraars...)

Renske hier.

Groenten hier.

Dag, Loek