woensdag 27 november 2013

Bonensoep



Toch ook echt iets voor deze tijd van het jaar? Toch?!

Dordogne

Sobronade

Week witte bonen een nacht.
Snij mooi boerenbrood in plakken en die in blokjes. Laat uitdrogen in een vergiet, af en toe omhusselend.
Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner.
Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel.
Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel.
Voeg meiknol etc. toe en braad dus ook aan.
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knoflook, zout, peper, kruidnagel en een bouquet garni.
Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg heet water toe tot alles juist onder staat.
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan.
Bind met de blokjes oud boerenbrood. Gebruik dus "teveel" water.


Hongarije

Jókai bableves

Gisteren gegeten. Heerlijk. Ik zit nog steeds te ruften. Heerlijk.

Bak rookspekjes...
Bak ui mee en wortel (flink) en knof...
Soepgroenten, peterselie, Spaanse peper...
Versgeplet komijn- en idem korianderzaad en laurier...

(Eigenlijk moet er nu flink water bij en ongekookte bonen, zie ook dat Franse recept, en een gespleten varkenspoot.)

Iets tomatenpuree erbij en maak soepig met runderbouillon.

Bak mooi dunne schijfjes kolbász kort in ietsje reuzel, en meteen uit de pan. Of gebruik chorizo.
In het mooie rode bakvet bloem laten garen op laag vuur, en met deze handel de soep binden.
Worst er in opwarmen, proeven (paprikapoeder, eventueel gerookt?).


Servië

Боненсоеп

Servische bonensoep. Eindelijk.
En verdomd! Dat heet in het Servisch ook bonensoep, hahahahahaha!
Nou ja, het heet eigenlijk Pasulj, maar goed.

Breng droge witte bonen aan de kook met wat muntblad, kook een kwartier en giet af.
Dat muntblad is niet alleen voor de smaak maar ook voor als je hard water hebt.

Stoofpan, bonen, krabbetjes (liefst gepekelde; kan je zelf maken), ui, géén knof, wortel, laurier, peterseliewortel, peperbolletjes en een kleine gedroogde pikante paprika (pikant paprikapoeder dus eventueel).
Water, en zacht koken tot de bonen gaar zijn.

En nu, vergelijk ook dat weer met hierboven.
Bak in redelijk wat olijfolie kleingesneden ui. Vijf minuten, bloem, drie minuten, fijngesneden knof en paprikapoeder. Meng goed.
Bind de soep ermee en laat vijf minuten trekken.
Proef.

Peterselie erover.


En verder

heb je linzensoep en erwtensoep...

Tuinbonensoep heb je niet, maar wel lamsbouillon met tuinbonen.
En kikkererwtensoep, dat heb je ook niet.
Waarom niet? Omdat tuinbonen en kikkererwten niet bloemig koken.

Tip trouwens.
Bonen bloemig koken (maar helpt kikkererwten niet).
Aan de kook, water afgieten, koud water, aan de kook en nog eens.

En je hebt natuurlijk Toscaanse knoflook-bonensoep (zie hier) maar wat je ook veel hebt in Italië dat is bonenpuree. Neem twee blikken bonen, niet uitgelekt, gepureerd, en werk daar één blik wel uitgelekt en niet gepureerd doorheen. En flink olijfolie etc.