dinsdag 12 november 2013

Een dame



Sla aanmaken

Dank je, Rode Boekje.
Ik vroeg ernaar omdat het boekje bij jou ligt, maar meer nog omdat een sjieke dame uit Amsterdam er vanavond naar informeerde, naar dat boekje, althans naar sla aanmaken in dat boekje, naar sla aanmaken in 100 Avonturen met een Pollepel.

Ik schrijf "een sjieke dame uit Amsterdam" niet alleen omdat het een sjieke dame is, maar ook omdat in veel talen "een dame uit Amsterdam" een wat ironische betekenis heeft. Doe een Google op Дама из Амстердама en klik op Afbeeldingen.

Maar goed. In eerste instantie ging het over een Bulgaarse worst.

Hij smaakt heel goed, ook de structuur bevalt me. Dit soort worst is soms een beetje taai-plakkerig, of juist echt keihard, en daar houd ik allebei niet van, maar deze is perfect. 


Maar toen verscheen Werumeus Buning, die pollepel.
Interessant, maar hij brengt me wel op een probleem; hij schrijft over de houten slakom, en dat die toch het best is voor de sla. Maar ik heb een prachtige olijfhouten slakom die ik niet meer gebruiken kan omdat hij zo naar ranzige olie smaakt. Dat was al heel gauw, na een keer of drie gebruiken. Ik heb van alles geprobeerd, maar de sla smaakte steeds viezer. Met een gelakte houten slakom heb je dat niet, maar ja, dan kun je net zo goed een plastic bak nemen. Weet jij raad?

Geen nood! Hier is uw redder!
Ik schreef
Ik maak altijd met warm sop schoon, nooit problemen. Wel kort wassen, kort goed spoelen, wat azijn, wegvegen en goed drogen.
Heb je al spoelen / inwrijven met azijn geprobeerd? Of een tijdje azijn erin zetten...
Nieuwe kom mag nooit met water in contact komen, enkel olie. Inwrijven met olie en dagen laten staan tot volledig droog.
Gebruik nooit zonnebloemolie of zo. Enkel druivenpit, olijf of noten. En olie + water ranst ook.


En zie:
Ik zal het met azijn proberen. Ik heb er wel zonnebloemolie in gehad, dat zal het zijn. Kut.

Maar ze is echt sjiek hoor!


Overheerlijke Paris-Brest daar laatst...
Zie hier.

O, en Loek: die risotto zal ik moeten proeven vrees ik.
Witte port, Boursin, wilde spinazie...