woensdag 13 november 2013

Frankrijk (4)



Bouilon! en France

"33 Culinaire Frankrijkvertellingen"

Pagina 5.
"[...] want vaak werkte ik samen met Alain Caron"
Will Jansen, uitgever
Pagina 42
Driesterrenkok Alain Passard gaat ons voor
50
Paul en zijn broer Jean-Pierre horen bij de trits grote Franse namen als Paul Bocuse en de gebroeders Troisgros
75
Michel Troisgros en later mannen als Ducasse, Bocuse, Gagnaire, Passard, Bras. Jonnie en Thérèse Boer werden ingevlogen met in hun kielzog een hele brigade andere Nederlandse keukenhelden zoals Ron Blaauw, Jannis Brevet en Erik van Loo.
110
Paul Bocuse viert zijn 81ste verjaardag en Alain Ducasse organiseert het feestje
(Begint u al onpasselijk te worden?)
157
We willen nou eens lekker onderuit bij Toine Hermsen
183
Een dagje naar school bij Bocuse
189
Ducasse geeft Parijs de IJffeltoren terug
203
Symbiose van kunst en eten in Atelier Guy Savoy
204
Hij is niet zo kosmopolitisch als zijn illustere kompanen Bocuse, Ducasse, Gagnaire, Robuchon [ik dacht al: waar blijft die] en de gebroeders Pourcel
228
Chef Christophe Dufossé is ongetwijfeld een bewonderaar van Ferran Adrià

Wat een gehijg en geblaas...
Maar ja, je moet je érgens aan omhoog kunnen trekken...


2009

De hele 284 pagina's van dat boek hebben me, en ik ben altijd heel erg eerlijk, zegge en schrijve op één culinair idee gebracht, polenta van kastanjemeel. Nou ja, gnocchi van kastanjemeel. En de trouwe lezer van dit blog heeft dat al meegekregen.

Die "Will Jansen, uitgever" komt nogal eens aan het woord.
* Kunst bij Haeberlin.
Ach...
* Toques et cloches.
Meneer is niet van de straat bedoelt hij, maar hij kent het verschil tussen Spaanse en Catalaanse muziek niet.
* Feest voor een monumentale Bocuse.
Wat een gezeur over die culinaire druipkaars...
* Nederlandse Chambres d'hôtes in France.
Voor de variatie redelijk goed geschreven. Maar...
"Na nog een vrieskoude nacht besluiten we verder te trekken" Zouden dat maso's zijn of zo?
"Zij maakte die taart in een houtoven maar moest erbij blijven want elk kwartier werd de taart gedraaid en er moest af en toe wat hout bij het vuur". Uhh, dat is dus geen "houtoven" maar een hout gestookt fornuis, ja?!
"Hier in La Combe ben ik gaan nadenken over eten. Ik heb de gave om te geven en de ander krijgt het. Daar komt veel energie bij vrij, die is niet tastbaar." "dan wordt het in staal gekookt, in een plastic omgeving te koop aangeboden, hoe kan daar energie in zitten? De hele karma van dat eten is verdwenen".
* Bergerac sprookjesachtig
Niks met eten of wijn te maken
* Atelier Guy Savoy
Gekwaak.
"Koken is magie", dat soort gelul. "We brengen ingrediënten bij elkaar die afzonderlijk lang niet zo lekker zijn". Nee mannetje. je moet perfecte ingrediënten bij elkaar brengen, en vooral niet teveel dan dus, en die dan bij elkaar super perfect gaan smaken.
* Bouillon een begrip in Parijs
Ach...
Het is zijn eigen boekje dus hij krijgt het er wel in...
"het heerlijke buitenleven op de bruisende boulevards in de artiestenwijken rond Saint-Germain-des-Prés", bent u er nog?


Hier!
Kan je zien wat echte energie en karma teweeg brengt godverdomme!
 "in de artiestenwijken rond Saint-Germain-des-Prés"!

Wordt vervolgd...