woensdag 20 november 2013

Weetjes en zo



Bonen en erwten en zo

Spul wat continue door elkaar wordt gehaald.

Goed opletten. Ik vertel het maar één keer.
(Al Kaida tiepe met leerlingen, hij heeft een bomgordel om, "Goed opletten, ik doe het maar één keer voor")

Linksboven spliterwten, geel.
HD foto hier (alle links hier in een nieuw venster).

Rechtsboven chana dal, kleine gele split-kikkererwten.
HD foto hier.

Linksonder linzen geel split.
HD foto hier.

Rechtsonder mung dal, mung-erwten geel split.
HD foto hier.

Je hebt erwten (rond), linzen (plat), kikkererwten (hazelnoot-vormig), bonen (boonvormig, verdomd) en de tuinbonen-tak.


Guave (zie hier)
Fris zoetzuur en met voor tanden dodelijke pitjes
Links gelei, rechts jam

Inkopen

Was bij een enorme Chinese toko (commentaar later) en op weg daarheen ontdekte ik een Surinaamse toko, eindelijk.
Die gelei hierboven komt van die Surinamer, en ik kocht er die gele spliterwten, ogbono en piri-piri.

Kwam langs een Jumbo die ik niet kende, loop dan altijd naar binnen, en ja hoor.
Chianti wijnazijn en kalamata olijfolie.

Die gele splitlinzen vond ik bij de Tunesiër.


Ogbono
Zie hier
Dus het is een verdikkingsmiddel met een speciale smaak
We zullen zien zei de blinde, want het ruikt uiterst vreemd
Kost wel € 5,- zo'n potje

Planning

* Vandaag Bulgaarse macaroni met Bulgaarse feta (Sirene) en Bulgaarse paprika-tomatensaus (ljoenitsa) en Chinese aubergine.

* Franse tuna-burgers (met aardappel) en Turkse paprika-saus met jawel paprika erin.

* In de oven gebakken eieren (hopelijk vergeet ik het deksel voor dat glazig-effect nu niet), zo'n Libanees pannekoek-brood (soort dürüm), saus van Provencaalse sjalotten en Bulgaarse pepertjes.

* Kolbasz, kidney-bonen, wortel en gerookt paprikapoeder, helemaal Hongaars.

* "Fried tofu" (ik weet niet wat het is, nou ja, gebakken tofu; ik denk dat het net zoiets is als die tofu-zakjes waarmee je tofu-sushi maakt want zo ziet het er uit), die kroepoek-achtige rijstflapjes, verse bamboe en sriracha (search the blog).


De pers
oei

en dus is mijn sociale leven ingezakt als een plumpudding
Roos Ouwehand, NRC Next.
Wel over culi blaten maar van der hele leven nog nooit een plumpudding gezien.
Maar wel over lullen natuurlijk.

een scheut droge Marsala
Menno Steketee, NRC Next
Recept gelezen, pen-pen, niet gemaakt natuurlijk want dan had ie wél geweten dat dat zowat nergens te vinden is, droge Marsala.

Video balsamico NRC
Zie hier. Misschien moet ze het eens op d'r gezicht smeren, wie weet of dat helpt. Zo ga je toch niet voor de camera staan?
"U moet ze proeven om het verschil te kunnen proeven". Goh.
Zie dit blog over balsamico hier (nu ff géén nieuw venster want we blijven thuis).

De Volkskrant had het over spelt. Gezondheidsclaim nul. Goed verhaal.
Spelt in het Duits is Dinkel, maar je hebt daar nóg zoiets. Grünkern. Dat herinner ik me. O, wacht, zie hier. Half rijpe spelt, geoogst, gedroogd. Gerookt. Voor pap.

Volkskrant ook, Toscaanse bonensoep.
Ja inderdaad, met bleekselderij, iets wat daar erg veel "overal erbij" wordt gebruikt. Sedano.
En inderdaad goed principe: twee potten bonen gepureerd plus een pot ongepureerd.
En ja! Een scheut olijfolie over de soep.


Zie dit blog hier
Ff wéér géén nieuw venster
Ondertussen heb ik behalve die daar genoemde Preparado timorense ook Preparado angolense ontdekt en besteld
U hoort van mij

Varia

Loek
Moet je eens naar al die kwallen (koks) op tv kijken, wat een moeite ze doen om de aandacht vast te houden. Die grote poppenkastkop die een hekel aan zichzelf heeft bijvoorbeeld, Kranenborg bedoel ik...
Loehoek, je moet nie kijhijke! Doe ik ook niehie!

Zat in een kroeg waar PJ regelmatig komt, oudere man vertelt iemand dat hij opleukpizza gaat maken, ik denk Zou dat een bekend woord zijn dan? Dat heb ik toch verzonnen?!, ik thuis zoeken op internet, jawel hoor, komt van dit blog...

Vond twee leuke kookboekjes op Marktplaats.
De Brabantse koffietafel, en Koken met Pruneaux (gedroogde pruimen).

Las ergens over banaan-ananas. Huhh?
Zie hier.
O wacht, dat is de vrucht van een Monstera, een vingerplant. En natuurlijk is dat "kruising tussen een banaan en een ananas" gelul.


Tot slot

Wat een enorme klootzakken met hun aanbiedingen.
Zie hier.
Blokker, Bol.com, Intertoys, ToysXL, Wehkamp, Bart Smit.
Woordvoerder Bol.com zegt zich niet te herkennen in "nepaanbiedingen". Nee. Ze hadden moeten zeggen Herkent u zich in "smerige oplichterspraktijken"? dan had die man meteen Ja! Ja! geroepen.

Poppenkastkop 2, Gordon, zwaar voor paal hier hahahahahahahaha!
Loek: Robert ten Brink was vroeger, als presentator van het programma “Cijfers en Letters”, het prototype van een keurig scharminkel. Bij hem thuis zou vaak geroepen kunnen zijn “De vis wordt duur betaald”.  Enfin, zijn grootste kwaliteit is vasthoudendheid, en daardoor heeft hij nu landelijke bekendheid als nationale huilebalk. Vliegtuig in, microfoon onder verwarde emigrant, janken en weer vliegtuig in naar volgende mislukkeling. Onderweg maakt hij dan plannetjes met zijn op kosten van de zender meereizende vrouw over het promoten, bij die zender, van twee saai zingende keurig talentloze dochters. Hij heeft er nog drie, het is te hopen dat die voor het huishouden kiezen.


Bulgaarse knoflook-boterhamworst
Of je op je gezicht geslagen wordt als je de verpakking opent...