zondag 29 december 2013

Ei, kaas, tofu



Geen vlees of vis dus

En dat noemen we niet "vegetarisch". Dat noemen we gewoon lekker koken met ei. Of met kaas. Of met tofu.

Halloumi, paprika, paprika-saus, smashed potatoes

Smashed potatoes zie bijvoorbeeld hier (alle links hier in een nieuw venster). Ook lekker met spekjes erop. Als je zoekt op internet krijg je natuurlijk van alles over mashed potatoes, dus zoek op smashed -mashed potatoes.
Het schijnt Australisch te zijn. Erg lekker in ieder geval. Vóór het bakken heel goed invetten, en in een heel warme oven.

Aardappelen in de schil twee-derde gaar koken en afgieten.

Olijfolie, puntpaprikastukjes aanbakken en uit de pan.
Ui, knof...
Paprikapuree (Turkse winkel), witte wijn, laurier, bonenkruid (liefst bergbonenkruid)...
Proef maar voeg geen zout toe (zit meer dan genoeg in de halloumi, net als er genoeg hot zit in de paprika-puree). Room, paprikapoeder, paprika stukjes. Deksel en van het vuur af.

Bakplaat invetten, aardappelen erop en pletten.
Aardappelen goed invetten met olijfolie, grof zeezout erover, bakken.

Halloumi-plakken door bloem halen en bakken.

Bulgaars (het hoort dus eigenlijk met Sirene, feta-achtige kaas). Enorm lekkere combinatie...



Sambel pecel
Sambel is geen schrijffout want Javaans
En pecel spreek je uit als pètsjèl
Soort Javaanse sateh-saus, enorm populair bij de Surinaamse Javanen
Satéh-saus met veel citroenblad en kentjoer 
Bij de betere toko en zie recept onder
Pecel als gerecht is een soort gado-gado ("gado2" schrijf je dat)


Vanavond eet ik Shahi paneer, zie bijvoorbeeld hier.

Paneer (ook panir) lijkt wel wat op halloumi, maar halloumi kan je volledig net als tofu verwerken en dus ook frituren, en halloumi kan je prima op de BBQ leggen of op een gril-pannetje (heel goed invetten en in beweging houden!).

Omgekeerd kan het niet; niks paneer grillen of halloumi frituren.



Telor pecel

Gekookt ei, sambel pecel, worteltjes en doperwten

Die groente, dat was een restant in de vriezer, van een proefje. Zoiets koop je normaliter natuurlijk niet...

Eieren koken, schrikken, pellen.

Pinda-olie, rode ui, knof, lombok, gemberwortel...
De pecel in dunne plakjes, brokkelen en bij de ui etc. laten smelten.
Kippenbouillon erbij, sudderen, prakken, sudderen. Het lost niet erg makkelijk op.
Ik heb er nog wat rijstwijn bijgedaan.

Halve eieren erin opwarmen. Overheerlijk alhoewel het met sperzie nóg beter gesmaakt zou hebben.
Als borrelhapje halve eieren erin opwarmen en als kwarten gesneden serveren. Niet eerst in kwarten snijden want dan flikkert het uit mekaar.


Filo-bakjes met ei

Filo-deeg (ik had pastilla maar volgens mij is dat precies hetzelfde), eieren dus, kastanje-champignons, spekjes ("Foei!" -"Maar wel lekker!")

Olijfolie, rookspekjes...
Ui, knof... Soepgroenten...
Kleine blokjes kastanje-champignon erin op hoog vuur roerbakken...
Room, paddo-bouillon, inkoken... Pikant paprikapoeder...
Madera, Oxo (of Marmite)...

Bakringen invetten van binnen en bekleden met aluminium-folie (over de rand terug vouwen.
Filo-vel bestrijken met gesmolten boter, in vieren vouwen, vorm bekleden (reken op drie vellen per vorm). Spuiten. Alu-bakje + filo uit de ring. Volgense filo-bakje.

Bakjes 10 à 15 minuten bakken.
Ragoût er in, ei erover breken, zoet paprika-poeder, oven.

Heel voorzichtig uit het alu-bakje halen 

Wow! En ik was niet de enige die dat vond...




Vol-au-Vents...
Bouchées à la Reine...

"Pasteitjes" (die naam slaat natuurlijk nergens op), tau kwa, paddo-mix, kippenbouillon. Niks vagoterisch dus.
Hoort trouwens met een blanquette de veau of met kip.
Tau kwa: heel stevig soort "fried tofu". Toko. Ideaal om te roerbakken. Maar dít gerecht kan ook uitstekend met gewone tofu.

Frituur kleine blokjes tau kwa. Moet langer frituren dan normale tofu.

Boter, sjalot, knof, paddo-stelen-stukjes...
Grove witte peper... Paddo-hoeden-stukjes...
Bloem... Kippenbouillon... Room... Proef.

Ragoût in de bakjes en die in de oven.

Alweer óverheerlijk natuurlijk...



Ik loop al jaren te roepen dat po ku (zie hierboven; uit blik) wat anders is dan shiitake
Stelen dikker, hoeden dikker
En: gedroogde po ku heeft gladde hoeden; gedroogde shiitake hoeden met scheuren
En wat blijkt: ik heb gelijk (natuurlijk)
Shiitake dat is niet po ku, dat is xiang gu...

Chana dal, tofu, po ku

Chana dal, dat zijn heel kleine gele split-kikkererwten.
Je wordt er trouwens extreem winderig van. Lekker. In India doen ze er daarom (daartegen dan dus) asa foetida door.

Chana dal enkele uren weken.
Bijna gaar koken met wat zout. Van het vuur en niet afgieten.

Blik po ku afgieten. Stelen verwijderen. Hoeden in stripjes snijden.

Palmolie (niet te heet stoken!), ui, knof, gemberwortel, lombok...
Po ku erbij...
Chinese witte wijn (geen rijstwijn maar Chefoo druivenwijn of zo), djeroek poeroet (soort citroenblad) en salam (Indische laurier) erbij (djeroek poeroet heel laten en later er uit vissen; salam verkruimelen als het droog is, zo niet dan ook later er uit vissen)... Proef.

Tofu in plakken. En nu kwam er een recept van Loek van een Belgische TV kok. Plakken door wat olie halen, en door maizena halen waarin zwart (ongepeld) én geel sesamzaad. En zo bakken.
Ik raad aan de maizena weg te laten en ook het zwarte sesamzaad. Ik vind die recepten van die kok altijd een beetje gedoe. Kijk, ik gebruik ook van alles en nog wat, maar "geel én zwart sesamzaad", dat is enkel effect-bejag. Dat is "hoor mij eens".

Dal opwarmen, afgieten.

Heerlijke combinaties...