vrijdag 31 januari 2014

Hot Chili Peppers



Ik was 16 (1963...), mooie Indonesische vriendin, daar thuis eten...
Ik denk O, sperzieboontjes...
Hot peppers...
Hoor hier (alle links in een nieuw venster).


Heinz Pepperz!


Spaghetti van de woedende vrouw
Spaghetti a l`Arrabbiata

Serveer spaghetti met tomatensaus, gemaakt met stevige witte wijn, en met flink cayennepepertjes erin.


Tomatensaus voor pasta

In iets olijfolie niet al te fijn gesneden ui aanbakken, met wat wortel en prei en eventueel selderijknol.
Er even later flink knoflook aan toevoegen.
Op laag vuur kruiden erbij: laurier, bonenkruid (liefst bergbonenkruid), koriander, zoet paprika-poeder, peper, ietsje nootmuskaat, ietsje kruidnagel, wat peterselie en/of selderij-blad.
Omroeren, en grofgesneden heel rijpe tomaten erbij of gewoon rijpe met ietsje suiker.
Op hoog vuur omroeren.
Na even bouillon erbij, tomaten-puree en een flinke scheut rode wijn.
Zacht laten doorpruttelen, prakken, en proeven op zout, peper en suiker.



De plaatjes vandaag uit dit boekje
Kan je beter maar niet kopen
Je valt gierend van het lachen keer op keer uit je fauteuil...
Ik moest naar de orthopeed, verdomd...


Makreel in pikante saus
Ikan pepesan, Indonesië

Pikante tomatensaus maken met wat blaadjes daoen djeroek poeroet er doorheen.
Of sambal djeroek gebruiken.
Gestoomde makreel er mee inwrijven, en in folie in de oven opwarmen.
Eigenlijk in bananeblad natuurlijk.


Pikante aardappelen met rozijnen

Kook de aardappelen met in het kookwater selderijzout, sambal, flink rozijnen en in een linnen zakje laurier, kardamom (de pitjes uit de peul halen) en geplet piment.
Houd de aardappelen warm en maak met het kookwater een gebonden saus.
Serveer met gehaktballen en geroergebakte kool.




Pikante paprika-saus
Spanje

Bak gesnipperde ui en knoflook aan in olijfolie.
Voeg geprakte tomaat toe.
Kruid met zout, peper en wat suiker, en eventueel wat groene kruiden.
Laat paprika uit blik uitlekken en haal door de draaizeef, samen met de tomatensaus.
Gebruik geen verse paprika; het recept moet worden gemaakt met iets pikante gegrilde paprika, en die zitten in blikken of potten.
Als er Piquillo op staat heb je de dure soort; staat dat er niet op dan zijn ze goedkoper en even goed.
Laat warm worden en proef op zout en peper.
Voeg eventueel citroensap toe.
Serveer bij pasta of bij kip.

Als je begint met stukkies guanciale uit te bakken (of eventueel rookspek, maar guanciale is beter), dan krijgt het een mooie extra dimensie.


Turkse variant

Pikanter
Maak met paprika-puree (Turkse winkel) in plaats van met gegrilde paprika.
De blikken paprika-puree zijn nogal groot; vries de rest van de puree in porties in en gebruik in soep of saus zonder eerst te laten ontdooien.
Serveer bij rijst, pasta, eieren, vlees, vis, kaasgerechten...




Pikante tomaat-fondue

Kook een mooie groentenbouillon. Je mag zelf weten hoe.
Flink boter in een stoofpan, sjalot, knof, platte peterselie...
Tomatenpuree... Tijm en laurier...
Bloem, iets garen, groentebouillon en witte wijn...
Oven aan.
Flink pikant paprikapoeder door de saus en proeven op p/z.
Afbakbroodjes bakken.
Fonduestel voorverwarmen met kokend water.
Rasp echte en goede Gruyère door de saus.
Enzovoorts.




Paling in pikante saus

All i Pebre, Oost-Spanje
Wordt geserveerd als hoofdgerecht, maar ook als tapa bij bier.
Week saffraan.
Haal de paling uit en stroop hem.
Snijd in stukjes van ongeveer drie centimeter en bak die kort aan in olijfolie.
Voeg op laag vuur kokend water toe (de paling moet onder staan) en kruid met pikant paprikapoeder.
Laat op halfhoog vuur garen, zonder deksel op de pan.
Maak in een vijzel of blender een puree van knoflook, amandelen, peterselie en geweekte saffraan (met het weekwater).
Voeg het mengsel toe aan de paling en laat die garen.
Kook, als hoofdgerecht, wortel mee en/of doperwten en/of stukjes aardappel.
Serveer met rijst.



Dit volgende keer


Pikante garnalen met knoflook

Gambas al ajillo, Spanje
Doe in een koekenpannetje een flinke scheut olijfolie en bak daarin langzaam stukjes knoflook en hele cayennepepertjes uit.
Voeg op hoog vuur geblancheerde gepelde garnalen toe en laat even op dat vuur staan, regelmatig omscheppend.


Spaghetti agli olio pepperoncini

Spaghetti koken.
Flink goede olijfolie in een pan, en daarin flink grof gesnipperde knoflook en gebroken kleine cayenne-pepertjes op laag vuur een minuut of vijf laten trekken.
Op hoog vuur de spaghetti erbij en roerend opwarmen.
Serveren met de olie, de pepertjes en de knoflook erover.