donderdag 23 januari 2014

Van alles maar weer eens



Ken ik niet
In die groene winkel verkopen ze godverdomme macrobiotisch kattevoer...
Liggen er aan de ene kant van de wereld kinderen te sterven van de honger,
(ik heb een weeshuisje op Sumatra, ik doe wat)
lopen er hier mongolen rond die biodynamische pens voor hun hond kopen
peperdure macrodynamische shit

Maar het kan nog erger:
zwakzinnige mongolen met "vegetarische katten" 
Daar hebben ze ook spul voor
nóg duurder

Van alles en nog wat, culinair


Planning

* Kuiken uit de oven, met spek en peterselie erin; pasta; garden eggs (soort aubergine, zie
hier, alle links hier in een nieuw venster)

* Telor asin (gepekelde eende-eieren); witte ui in spek in de oven; die linzen van hierboven

* Pizza met Tasty Tom, Primo sale (zie hieronder), zwarte olijven etcetera

* Gevulde inktvis op de manier van Marseille (gevuld met eigeel-gebonden saus met peterselie, geweekt brood, vinnen en tentakels, ui, knof, tomatenpulp; in de oven met witte wijn saus); haricots verts; rode Camargue rijst

* Lasagne van pane carasau (search the blog) met tau kwa (stevige gebakken tofu); doperwten; saus van Porter




Primosale 
Siciliaanse verse kaas tiepe Pecorino
Heel mooi vol van smaak en toch jong en fris

Opmerkingen


Loek

Loek, "velderwten" en "jonge kapucijners", dat is hetzelfde: vers geoogst, gekookt en in potten. In tegenstelling tot geoogst, gedroogd, geweekt, gekookt.
Chili con carne is heel veel lekkerder met velderwten dan met kidneybonen of zo.
Maar gewone kapucijners ("gros pois" itt petits pois), dat is een ander verhaal. Met spek en azijn...

Uhh, Bonduelle, "pois doux" voor velderwten, en "pois capucins" voor kapucijners, dat is marketing-gelul.


S

Even ter verduidelijking.
Tsjoebritsa is bergbonenkruid. Satureja montana. Itt gewoon bonenkruid, Satureja hortense, "uit de tuin".
Licht peperige smaak, vandaar in Duitsland Pfefferkraut en in het Alicantijns Pebrella (pebre = peper).
Niet voor bij bonen (ook in Bulgarije kennen ze bonenkruid en gebruiken dat, jawel, bij bonen) maar meer voor tomatensaus/soep, paprikasaus/soep en stoofschotels.

Overigens, in ene, een paar dagen geleden, begreep ik die titel "Het Lekkerste Dier", toen ik die Hanneke Truus weer eens zag.
Dat ik dat niet eerder heb gezien...




Nou we het toch over kaas hebben
Dit is Crucolo
Een herderskaas en, net als die Malga van laatst (ook een herderskaas), licht zuur
Fris toch en vrij vol van smaak
Niet echt sterk maar wel fijn
Vreemde taaïge structuur (niet vies hoor); geknede wrongel waarschijnlijk


Links

Een mooie kaasboer hier (maar van die kazen hierboven heeft ie nog nooit gehoord...)

Nederlandse restaurants duur? Zie hier.

Brood met asbest hier.

Vlees hier.
Nog meer vlees hier.

Geen vlees hier.

De spinazie-academie hier.
Laat maar.
Nóg een academie hier.
Laat ook maar.



Bulgaarse groene walnoten-jam

Pers


NRC

Nog een fazant-video hier.
De man is gewoon heel goed.

Roos Ouwehand had het over witte borlotti-bonen.
Dat is zo'n groot en vaag misverstand. Om onduidelijke redenen worden daar heel dikwijls een soort kievitsbonen mee bedoeld.
Borlotti (in minestrone) zie hier. Bruine bonen dus. Nou ja, bruin gekleurde bonen dan dus.

Janneke, die kan niet ontbreken naturlijk.
Eten kan buitengewoon troostrijk zijn. Sinds ik er een boek over schreef – Comfort food – krijg ik althans regelmatig verzoeken om kookadvies bij ziekte, overlijden en ander leed.
God samme kraake.
Misschien moet je eens bij jezelf gaan koken.
"ander leed"...


Oxfam Novib
Nederlandse voedselsituatie is de allerbeste ter wereld.
Zie hier
Ik geloof dat direct, maar als ik lees dat "alleen in Zwitserland en IJsland het voedsel nóg gevarieerder is", Zwitserland waar ze zich een ongeluk schrikken als ze een verse champignon zien, IJsland waar je nou echt helemáál niks kan krijgen, dan moet ik Oxfam Novib vrees ik toch onder de culinaire kletsmajoors rangschikken. Pal naast De Dikke.


Wouter Klootwijk
(Van Loek mag ik niet meer Kleuter Woutwijk zeggen)
Roken de meiden in Milaan sigaren, dan wordt 2014 het jaar van de vrouwensigaar.
Wat de pot zal schaften in het nieuwe jaar: kaantjes of kaviaar.
In Groningen hebben ze paars dooraderde aardappelen. Goh! Nooit gezien Wouter Kabouter!
Gekke kleuren wennen snel, nadat de chef een paar keer stuntte met paarse puree.

Heel verhaal en wat heeft ie allemaal bij mekaar verteld?
Nop, niks, niente. Gekwaak.

Nee, goede smaak dat gaat niet vervelen.
Nee, maar Wouter Kabouter wel.



Venkel-worst uit Basilicata
Vies lekker...


Recepten en zo


Tempura hier.

Italiaanse lekkernijen hier.

Wijn open trekken zonder kurkentrekker hier.

Bourgondische Zuiden hier.


Tot slot


We hadden het hier ooit over Waskowsky,.
Zie hier.
Die kwam ik weer tegen in "Han de Wit gaat in Ontwikkelingshulp".
"'De zon gaat op, de zon gaat onder. Wat doet die boer nou toch weer,' vulde hij in en hij voelde de niet geringe verbazing toen hij ook nog de naam kon zeggen: de dichter heet Rikus Waskowsky. Een krachtig natuurtalent met een bizonder grote woordenschat. Zeer impressief en absoluut onkreukbaar. 

Langzaam telt de oude boer zijn kloten was het geloof ik.



Het verbaasde me eerst, maar bij nader inzien niet, dat de drie meest populaire jongensnamen joods zijn.
Zie hier.
Dat volk is zo stom, die geven hun kind een naam en weten niet wat voor naam dat is. Vragen zich dat zelfs niet af.
Niks tegen joodse namen, maar die lui die weten dus niet dat het joodse namen zijn...


En ik zocht erg lang naar een mooie, niet "opgeleukte" (romantische beelden van vruchtbare akkers) maar een gewoon-geen-gelul versie van Chanchan.
Vond er een.
Hoor en zie hier.
Af en toe dwaalt het beeld af maar dat maakt niet uit, ze komen terug.



Pastirma
Bulgaarse pastrami