maandag 27 januari 2014

Vlees en vis




Vandaag vlees en vis en ook combi


Risotto garnalen/spek met paddestoelen

Dus we beginnen met combi, en die Florine Bouchotto moet maar eens heel goed luisteren.

Sauteer stukjes ontbijtspek, sauteer rauwe gepelde garnalen erbij, heel kort, van het vuur af.

Olijfolie, sjalot, knof...
Grove witte peper... Paddo-stelen (mix voor pasta; AH)... Stukjes hoeden...
Garnalen erbij en van het vuur af.

Boter... Carnaroli-rijst... Witte wijn (zie onder)...
Kippenbouillon...
Garnalen-paddo's erdoor, warmen, klaar.

God wat was het weer lekker...




Met risotto is het even wat nadenken om het goed te krijgen (sushi is moeilijker en paella nóg moeilijker), maar heb je het eenmaal goed, dan kan je erdoor flikkeren wat je wil (sushi: erop leggen wat je wil), daar moet niet wichtigmacherig en kijk-mij-eens ingewikkeld over gedaan worden.

Ik zal Florotto Boucher even uitleggen hoe dat precies gaat.
Scheutje witte wijn op één plekje (rijst beweegt, plekje breidt zich uit, rijst doet krak!)...
Scheutje witte wijn op een ander plekje (rijst beweegt, plekje...)
Nog een scheutje op weer een ander plekje (rijst...) en alle rijst is in beweging geweest door dat uitbreiden van die plekjes en klaar is Kees met de wijn.
Doe je er nog meer wijn bij dan beweegt de rijst niet meer en is het dus teveel.
Komt nu de bouillon.
Klein beetje op hoog vuur... Nog twee of drie keer, dan nog eens op lager vuur, nog lager vuur etc.
Eigenlijk een beetje zelfde systeem als die wijn, en eigenlijk zelfde systeem als scheutjes koud water bij bonen die net aan de kook zijn, om ze bloemig te maken.




Hamlap, aardappel in spek, zoute bonen

Ja, dat spek was er toch...
En dat spul rechts onder, dat is mostarda
Mes en vork er nog niet bij gelegd want dan krijg ik weer commentaar van Loek...


Zoute bonen afgieten, in een flinke pan water, na zes uur afgieten, schoon water. Na zes uur dat water proeven. Moet net mooi gezouten zijn. Koken als bonen in dat water en zonder zout erbij natuurlijk.
Als het tegen de kook aan is zo'n boon proeven. Te zout? Schoon water. Iets te zout? Deels schoon water.

Vastkokende aardappelen schillen, spek er om heen en in een stuk rollade-net.
Lang in een lage oven. Tot ze zacht zijn.

Hamlap aanbraden in boter met wat olijfolie, blussen met witte wijn en wat witte balsamico, hoe heet het. Producto of zo. O nee, Condimento.
Vlees uit de pan.
Ui, knof, grove zwarte peper, ietsje fijngewreven komijn, ietsje versgemalen korianderzaad, wat laurier...
Vlees terug en op laag vuur stoven met deksel.

Alles bij mekaar serveren met die mostarda.

Vuil lekker...




Bami, lamsgehakt, ancho poblano

En ik was niet de enige die het enorm lekker vond !¬]

De bami die ik gebruikte, dat is van die bruine. Niks kleur erin, gewoon het soort graan. Merk Ambition bijvoorbeeld. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). En dat is niet "brown rice noodles", waarvan iedereen trouwens denkt dat het van "brown rice" is, zilvervliesrijst; dat is van rode rijst en enorm lekker. Maar daar hebben we het dus niet over. Bruine tarwe-mie.

Ancho poblano, pikante paprika zeg maar, zie hier.
Komt van hier.


Week Conimex bami goreng kruiden. Perfect spul.

Kook die mie. Die nestjes gaan er heel in, niks losroeren, drie minuten, dan losroeren en koud spoelen.

Pinda-olie, rode ui, knof, serrano-pepertje (of zo), wat gemberwortel...
Grof lamsgehakt... Die kruiden...
Mie erin opwarmen, stukkies ancho erin opwarmen (nooit bakken of stoven!), klaar.



Maso plof-kuiken


Kuiken met spek, spaghetti met garden eggs

Ja, dat spek lag er nog...
Garden eggs zie hier. Super stevig vlees.

Kuiken van binnen z/p.
Volproppen met grof gehakt selderijblad en idem platte peterselie.
Geplette knoflooktenen daartussen steken.
Stuk hamvet in het midden.
Opbinden en een stuk rookspek in beide openingen prutsen (zie boven).
Inwrijven met citroensap, half uur, twee keer herhalen.
Inwrijven met piripiri-olijfolie mix. Met piripiri bedoel ik dat Portugese spul. Gebruik eventueel sambal oelek of beter nog harissa.
Rookspek er op en opbinden weer; zie volgende foto.



Poussin à la Gomorra

Kook spaghettoni.
Koud spoelen.

Olijfolie, sjalot, knof, pepertje...
Blokjes garden eggs iets groter dan dobbelstenen...
Witte wijn en rookzout...

Kip in de oven...

Pasta bij de garden eggs opwarmen...

Dit zou verboden moeten worden...
Dat vet eronder...
Tsjongejongejonge...
Oeioeioeioeioei...




Tsja...

Geen tijd om te koken maar wel tomatensaus over.

Tomatensaus, sardien, tuinbonen

Tomatensaus warm maken met stukjes uitgelekte sardien uit blik er in.

Uitgelekte tuinbonen uit potje erin warmen.

Proeven op zout (ik deed er wat Oxo bij) en op peper (wat Espelette peper).

Niks mis mee met een fles Fleurie ernaast...