zaterdag 8 februari 2014

Diner



Dried tofu, Chinees
(Ik bedoel niet die Japanse -echt- gedroogde Koya dofu)
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Erg lekker; notensmaak.
Blokjes wokken met...


Een diner gisteren


Ik kookte een enorme hoeveelheid ingewikkelde dingen met de hulp van twee vrienden en hun kleine kindjes.
Gekookt van drie tot half zeven.

Bij de thee

Mangistan

"De koningin der vruchten".
Bij de betere grotere Chinese toko.
Zie hier.
Al die verhalen van rondom insnijden en twee helften uit elkaar halen, dat is flauwekul. Openbreken en afpellen.

Heerlijk zoetzuur en exotisch van smaak.



Stoommandjes-papier
Kende ik helemaal niet
Betere Chinese toko maar weer...
Handig om kleine dingetjes op te leggen (garnalen, taoge...) en dat stoomt dan veel beter dan op alu-folie
(Wat wel lekker is: stomen op bepaalde soorten bladeren)



Bij de borrel

Kaasblokjes met guave-gelei

Guava paste, goiabada.
Jong belegen kaas. Meestal met verse kaas, maar dat lijkt me minder.
Zie hier.
Dat is natuurlijk net zoiets van combinatie als dat Spaanse kaas met membrillo, kweeperengelei. En in Limburg kaas met appelstroop.
Dit is wat zoeter dan kweeperengelei, maar niet storend, in tegendeel.
Bij de betere Surinaamse toko, want populair in Frans Guyana.

Guave is een heerlijke vrucht, maar met voor je kiezen dodelijke pitjes.
Dus altijd sap of jam.
Guave zie hier.
Je hebt roze en witte (van binnen dan dus), en in Frankrijk struikel je over de guave-jam.

En, jawel: een glaasje Bristol Cream!
Hele mooie combinaties allemaal.



Engelwortel
Gewoon een Europees product, maar ik vond het bij een betere Chinees
Angelica radix, zie hier
Schermbloemigen (venkel, anijs, komijn, peterselie, pastinaak en ook wortel dus, dille, duivelsdrek...)
Ook gekonfijt enorm lekker


Voorgerecht

Bulgaarse Elena ham en Bulgaarse pastrami (pastirma, basturma)

Met sla en stokbrood.

Elena ham (uit de stad Elena) zie hier.
Moet een paar jaar oud zijn.

En Bulgaarse pastirma, rundvlees dus, zie hier.
Pastirma iha zie hier.

Heel erg lekker alletwee...
Kruidig, "vol"...

Martini Brut erbij...



Chinese zoete aardappel
"White sweet potatoe" vanwege de buitenkant
Want van binnen paarser dan paars
Redelijk lekker, apart, ff wennen.
Zoeter dan die gele (van buiten) maar minder zoet (gelukkig) dan die paarse (van buiten)


Maar we maakten ook:

Leverkaas

Gelijke hoeveelheid blokjes lever en speklap koken in bouillon.
Afgieten, bouillon bewaren.
Wat ui en knof bakken, en erdoor.
Malen.
Smeuïg maken met de bouillon.
Op smaak met p/z (ik gebruikte Maggi bouillonpoeder).

Heel simpel, niet vet (dat drijft op de bouillon).
En je kan er van alles doorheen werken: champignons, paprika, noem maar op.
We deden er kleine stukjes gebakken kastanje-champignon door.

Was heerlijk. Mager maar toch vol, fijn...



Surinaamse aardappelsambal
Bij de betere Surinamer
Heb het nog niet geproefd...


En we maakten ook nog

Paté de campagne

Dat kon in een moeite door met die leverpastei, leverkaas, en aardig om te zien hoe je twee totaal verschillende producten van hetzelfde spul maakt.
Twee delen speklappen malen op een deel lever, nou ja, ietsje meer lever. 3 op 2.
Madera, knof erin persen, piment en kruidnagelkopjes erin breken, jeneverbessen gehalveerd erin. Wat laten trekken, regelmatig roeren.
Sjalot door het vlees, peper en weer Maggi groentenbouillon-poeder, en de madera-plus en kleine stukjes rauwe kastanje-champignon.
Uurtje laten trekken, regelmatig omroeren.
Ovenschaal, varkensnet erover, oven.
140° tot de thermostaat afklikt, dan 110 tot prikken geen rood vocht levert.

Nog niet geproefd want na het eten ben ik meteen naar huis gewankeld, de paté en de vleesmolen vergetend...




Dat vond ik ook bij die betere Surinamer
Zie gisteren

Hoofdgerecht

Risotto eekhoorntjesbrood, truffel, champagne

Toe maar toe maar... Of het niks kost...

Gedroogd eekhoorntjesbrood weken.
Eekhoorntjesbrood uit blik (deze tijd van het jaar; Duitsland) afgieten; vloeistof bij dat weekwater.
Vloeistof potje truffel idem.

Gedroogd en blik-spul kleinsnijden.
Bij de vloeistof een pot paddo-fond.
Warm maken en op smaak brengen met peper en met eekhoorntjesbrood-bouillonpasta (groene winkel).

Boter, sjalot, knof, truffel...
Carnaroli-rijst bakken in die boter.
Champagne erbij, of nog beter: Martini Brut. Dat hadden we!
Telkens scheutjes paddo-spul, droogkoken...
Halverwege paddo's erbij.

Pecorino (liefst canestrato) erover raspen...

Witte Côtes du Rhône erbij...



Amerikaanse mosterd
Ook bij de betere Surinamer
Voor mijn verzameling
(Maar smaakt ook prima!)


Nagerecht

Vanille-ijs

200 cc volle melk laten trekken met een half en gesplitst  en uitgeschraapt vanillestokje. Wat laten koelen.
4 eierdooiers met 65 gram fijne kristalsuiker (moeilijk aan te komen) "wit" kloppen.
125 cc room door de melk.
Kloppend het ei-suikermengsel door de melk.

In de ijsmachine...

Heerlijk.
Super puur en eerlijk.

Glaasje gele Chartreuse erbij, maar dat vergat ik...



Ook weer de betere Surinamer
Ik zeg Wat moet je daarmee doen?
Opeten meneer

Die vrienden wonen in een sloten-rijke omgeving, maar verdomd, ik ben droog thuisgekomen...