donderdag 6 februari 2014

Soep (3)



Grandma Moses vandaag
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Vissoep (3)


Porrusalda

Soep van klipvis met prei
Baskenland

Gebruik eventueel stokvis
Week klipvis; bewaar het weekwater. Dat is het laatste weekwater, de laatste verversing, dus dat is niet te zout.
Kook de vis kort met laurier.
Giet af, verwijder vellen en graten en breek in stukjes.
Bak in olijfolie met wat boter erbij blokjes rauwe aardappel rondom aan.
Voeg flink prei toe, bak kort aan, doe de vis erbij, roer even om op half-hoog vuur en voeg dan het weekwater toe.
Kruid met Espelette peper.
Breng aan de kook en laat een uur op laag vuur en met een deksel op de pan stoven.
Proef op zout.


Quilting

Marmitako

Baskische soep met tonijn

Braad in de olie van een of twee blikjes tonijn fijngesneden ui aan, en wat later ook gesnipperde knoflook.
Vers: geen rode tonijn! Het hoort met skipjack, bonito.
Bak na even in dit mengsel flink blokjes aardappel rondom aan, en als ze iets zacht beginnen te worden ook flink gesnipperde prei en rode paprika in blokjes.
Kruid met peper, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en wat koriander.
Giet er kokende groentenbouillon bij (of water met een blokje) en laat daarin de aardappels goed gaarkoken.
Warm de tonijn in de soep op.
Proef op zout en peper.

In de ene streek gebruiken ze paprika, in de andere prei
en wij willen geen ruzie dus wij gebruiken het allebei





Garnalensoep

Thailand

Bak in pinda-olie stukjes ui, knoflook, gemberwortel, rode spaanse peper en korianderzaad.
Doe er stukken goed rijpe tomaat bij en vis- of kippenbouillon.
Laat een tijdje trekken en haal door een draaizeef.
Het resultaat moet een dunne tomatensoep zijn.
Proef op zout en corrigeer dat met fish sauce.
In de soep gepelde garnalen gaar laten worden, of ongepelde rivierkreeft.
Breng op smaak met limoensap en serveer met korianderblad erover gestrooid.




Brandade de morue

Franse soep van zoutevis

Week de zoutevis.
Ververs het week water telkens na een halve dag, totdat het zo smaakt dat je denkt "Mooi van zout".
Giet af, en kook in het weekwater aardappelen. Prak de aardappelen grof.
Ontdoe de klipvis van graten en vellen, en trek in kliene stukjes.
Werk door de aardappel.
Werk er ook geprakte knoflook door en gehakte peterselie.
Werk er heftig roerend goede olijfolie door tot je een smeuïge massa hebt.
Proef op p/z.
Zet een kwartier in de oven op 180° en dan nog even onder de gril.




Niet echt vissoep maar wel lekker: kervelsoep met gerookte paling erin...