vrijdag 28 maart 2014

5 dagen



Groene aspergepunten met pancetta


5 dagen?

Vis
Tofu
Ei
Vlees
Kaas

Vijf dagen!

En zo elke vijf dagen
Prachtig
Variatie, ideeën, nadenken hoe...
Gedwongen moeten denken levert heel fraaie combinaties en recepten...

Dit hieronder is het eten van vijf dagen achter mekaar.
En zo gaat dat hier elke vijf dagen.
(Vegotariërs, flexotariërs, lazer op! Slik je pilletjes!)


Vis

Zalm, Vietnamese rijstpasta (toko), groene asperge-toppen

Kook de pasta, afgieten, koudspoelen, wat sesamolie erdoor husselen.

Olijfolie, gerookte pancetta-spekjes...
Plus ui en knof en lombok zonder zaadjes...
Dikkere delen asperge-toppen meebakken...
Wat witte wijn, wat Viandox (of Marmite)...
Topjes van de asperges erbij... Proef.

De zalm bakken.

De pasta bij de asperges opwarmen.

God wat was het weer lekker, gristus...



IJskoude goedkope rode wijn erbij...
IJskoud gedaan!


Tofu

Mapu dofu met lente-ui en rijst

Mapu dofu, een beroemd gerecht, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Spoel zwarte boontjes (tau si) goed af. Zie die boontjes (toko, kost niks en enorm lekker in plaats van zout) hier.

Rooster Szechuan peper (een soort gedroogde mini-sinaasappeltjes trouwens) en vijzel ze.

Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Broad bean sauce, doubanjiang, zeg maar tuinbonensambal (Szechuan; zie hier) erbij.
Zwarte boontjes.. Flink kippenbouillon...
De Szechuan peper erbij, palmsuiker, light soy... Proef.

Kook rijst-flapjes (rice flakes, toko) in de saus.
Lente-ui erbij...
Je hoeft het niet te binden, dat doen die rijst-flapjes al.

Tofu-blokjes in de saus opwarmen.

Laat liefst een dag staan, om de smaak van de Szechuan peper naar boven te laten komen.

Je kan er ook een beetje versgemalen kubebe doorheen werken, dat smaakte prima en super exotisch.

En het was dus weer, tsja, wat denkt u...




Ei

Trottole, tomaten, gepocheerd ei

Trottole (spaarlampen-pasta) zie hier.

Olijfolie, rode ui, knof, kleine gedroogde pepertjes...
Tomatenpuree...
Tomatenprut...
Forsch rode wijn, groene kruiden, laurier...

Na geruime tijd zeer zachtjes sudderen: stukjes zwarte olijven (droge soort) en stukjes gedroogde tomaat (uit olie) erbij...
Na weer geruime tijd sudderen: proef.

Pocheer er eieren in.

Kook de trattole.

Bij mekaar...

En wat was het weer perfect van zoet tegen zuur... Goh...




Vlees

Runderwang, spruitjes, rattes

De wang schoonmaken en het afsnijsel (2/3!) voor wat anders bewaren.
Bruinen in bruine boter en uit de pan.
Spekjes... Ui en knof... Soepgroenten en peterselie...
Geel mosterdzaad, peperbolletjes, laurier...
Het vlees terug, ff bakken, draaien, ff bakken en flink Moinette erbij.
(Klassiek gerecht: Mechelse koekoek in Moinette; Moinette zie hier en Mechelse koekoek hier.)

Vijf (5) uur zeer zacht sudderen...

Kook de rattes (finger potatoes), kook de spruitjes (kort!).
Maak wat mosterd-roomaus (dat hoort ook bij die koekoek).

Godsammekrake wat was het lekker... Godverdomme...



(Ik had de foto moeten maken mét de saus...)


Ei

Omelet, rattes, witlof
Maar ook peer, bleu en port
(Idee is van Aldi)

Kook tawny port flink in met wat suiker, tot stroperig.
Houd warm (en stroperig).

Schil stevige peer en snij in plakjes.
Haal steeds meteen door citroensap.
Koel.

Kook de rattes. Bedenk dat ze gebakken gaan worden.

Witlof door de helft snijden, kern eruit, op ingevet bakpapier in ovenschotel.
Geklaarde boter erover en daarna ietsje suiker.
Bak op180°.

Maak een bord met de peer en stukjes bleu.

Bak de rattes.
Maak de omelet.
De port-stroop over de peer...