zondag 30 maart 2014

Diverse



Vandaag stokvis

Van alles dus


Producten

Ik kocht caciocavallo, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Heel droog (die op de foto is jong) maar wel een smaak-explosie.
Lijkt op (iets kleinere) scamorza.
Kwam hier vandaan. Werkelijk enorm lekker spul allemaal, ook heerlijke worsten en hammen.
Die pecorino dauno was ook enorm lekker.

Die Moutarde de Bourgogne, die ik in Nancy kocht, lijkt veel op Dijon (en er zijn mosterdmakers daar die hun mosterd niet Dijon noemen maar Bourgondisch), maar wat minder sterk. Heel mooi spul.
En die Landgraafse honingmosterd die ik in Sittard kocht, die is -heel apart- zoet en pikant tegelijkertijd.

Kocht "Boerenwijn" bij een wijnhandel in de stad. 1 liter € 5,- (dus 3,50 de fles), en die was werkelijk uitstekend. Gaan we inslaan.
En bij AH hebben ze het assortiment veranderd (lees: het is nu duurder). Volgens de boekjes moeten en nog heel wat liter-landwijnen zijn, maar die hebben ze hier in het dorp dan wel heel erg goed verstopt.




Ik kocht een tijd geleden bij Jumbo gele cashewnoten-pasta, die wel lekker was.
Nou kwam ik thuis met witte en met bruine, van de gezonde winkel.
Dat zal een smaakvergelijk zijn net als de witte en bruine amandelpasta van Jumbo.

Vond Salsa de habanero verde, groene habanero-tabasco zeg maar. (Geen groene Tabasco, want dat is van tabasco-pepers.)
Mooi spul. Vrij scherp maar het laat de smaak van een gerecht verder totaal onaangetast.

Stokvis, hoe kwam ik er op.
Simpel. Ik had een veel te groot stuk van de Surinaamse toko geweekt, gekookt, en het restant heel fijn gesneden uren laten trekken in witte wijn / visbouillon / wat tomaat. Dat werd na enkele uren werkelijk enorm lekker. At het met frade (kleine Portugeese bruine oogboontjes die ze daar bij zoutevis eten; zie hier met maïsbrood). En met garnalen.
Die zoutevis had ik er uit gezeefd, want daar was alle smaak uit weg.




Links en zo

Ik las ergens over hoe ze in Lanzhou, in Xi'an, pasta maken, mie.
Fantastisch. De bladerdeeg--methode zeg maar.
Zie hier.
Maar ik vond ook een andere methode die ik wél kende, en zelf ook wel eens heb geprobeerd, zie hier.

Mooie site met Italiaanse recepten per regio zie hier.
Klik op Regionali en klik dan een streek aan.
Ik kwam er, zoekend naar iets wat ik lang geleden eens maakte en vandaag weer, pasta friuta (Sardijns? Italiaans pasta fritta, gebakken pasta).
Maar dat was andere pasta fritta, zie hier.
Die Sardijnse(?) dat is olijfolie in de pan, vuur, Pecorino erover raspen, gekookte pasta er op, weer Pecorino en dan zo'n goudbruine koek bakken...
Zie op dit blog hier.

Zie NRC kippenvet hier.
Goed verhaal. Nou ja, hij lult wel veel.

Ik liep langs die uitstallingen van la Place.
Als je heel goed kijkt, dan zie je dat het effectbejag is. Eigenlijk stelt het niet veel voor...




Pers

Varkenshaas met boter knof rozemarijn ansjovis... Droge sherry... Nog wat boter.
Gaan we eens proberen.
(Een interessant recept in De Volkskeuken, dat was wel even schrikken...)

En ik las ook in die rubriek, en dat herinnerde ik me in ene, dat je in blanquette ook heel kleine gehaktballetjes doet. Gaan we ook eens doen. Ik was toch al weer eens aan blanquette de veau toe. In bouchées (zie hier).

En ook dat je forel bakt, en dan rauwe ham, wat bier en forel terug.
Een ding. Werk als Trucha Navarra, ook wel à la Hemmingway, en bak éérst die ham en dan pas die forel (met ook nog ham in de buikholte).

En ook in de Volkskrant "een patissier: een banketbakker die ook desserts maakt".
De klok horen luiden.
Die patisssier maakt entremets, taarten bedoeld als nagerecht. Bavarois en zo.

En Ramon Beuk legt aan Smac van Dinter uit dat slavenschepen zoutevis meenamen.
En hoe gaan ze dat dan ontzouten op volle zee? Zoet water genoeg? De onnozelaar. Die namen stokvis mee voor die slaven, iets wat je zelfs rauw kunt eten als het moet.
En die Beuk die kookt die zoutevis op z'n Surimaams. 30 minuten (ongeweekt) koken en afgieten. Dat is enorm vies zout.




Planning

* Runderwang met rattes (ik besprak het hier al)

* Simpele pasta met erg goede tomatensaus en erg goede Parmezaan en zwarte olijven en gedroogde tomaat en...

* Tau kwa (die heel stevige "fried tofu") met bakbanaan en sugar snaps

* Die stokvis die ik hier boven beschreef, met die boontjes

* Rattes, maar nu gebakken, met omelet en witlof, wat ik ook al besprak




Recensie bezorgservice
Het eten was absoluut prima, en ze waren mooi optijd, erg jammer vond ik dat wat ik bestelde er niet was, de vervanger was er ook niet, dus kreeg iets anders dat om en nabij 2 euro goedkoper was daarnaast ontbraken er enkele dingen, verder prima!!!!!!!!!
Tsjongejonge...

Fantastisch, die twee ingezonden brieven in de Volkskrant, over dat artikel dat die Chinezen geen koks kunnen krijgen en dat die dus wel uit China moeten komen.
1: Ja dank je de koekoek, Die willen familie Nederland binnen halen (ex arbeidsinspecteur)
2: Ja, nogal wiedes: welke kok in Nederland, Chinees of niet, wil er zes dagen 16 uur werken voor € 500,-?
Solliciteer je als volleerd Chinese kok, "Nee, we hebben al iemand", en de maand erna staat de advertentie er nog. "We kunnen niemand vinden!"