zondag 9 maart 2014

Smaak (4)



Vandaag de markthal in Metz
Pal naast de kathedraal en tegenover een fantastisch cuisine bourgoise restaurantje


Smaken:

Saveurs

Het beste Franse kookblad


Thema-artikelen (3)


Vegetarisch

En dan niet van die Ottolengie (of hoe heet die Palerstijnse granaatappeljood) shit-recepten van Janneke, of van die gohwatleuk recepten van Hanneke Plofkip (AH Jumbo campagne mislukt...)(als ik ooit wat van dat zwijmeltuig tegen kom dan zeg ik Als je godverdomme geld weg te smijten hebt kan je dan niet met wat meer fatsoen eerst aan zielige kindertjes denken in plaats van aan kippen godverdomme?)

* Pompoen gevuld met gierst.
Dat is op het randje, maar het is met spinazie, cranberry, champignons, munt en Parmezaan.

* Vegoburgers
Prima. Met zo'n Quorn burger of zo, avocado, Cheddar.
Omgeven door waterkers, rode ui, taugé, Griekse yoghurt.
Broodjes van deeg met wat boter en ei, lijnzaad en tijm




Brood

* Speltbrood natuurlijk, maar ze maken er lekker desembrood van.
Alles prachtig uitgelegd. 1e rijzing, tweede, tijd, temperatuur rijzing...

* Een mooi recept met koudgemalen (steengemalen; niet goed voor je kiezen trouwens) desembrood met rozijnen.

* Fougasse (dat kan van alles zijn maar hier bedoelen ze dit hier, alle links hier in een nieuw venster).
Met zwarte en groene olijven.
En met olijfolie en Emmentaler, het water loopt me in de mond (me sale la babita, PJ).


La Dombes

Zie hier.
Het land van duizend vennen...
Net boven Lyon.
Kikkers, zoetwatervis (enorme karpers), wild (eend!), worsten (natuurlijk, in de buurt van Lyon)...
Galette de Pérouges zie foto hier en recept hier.

* Goujonettes van riviervis
Simpel.
Strips vis, paneren, frituren.
Z/p, citroen, sla.

* Kikkerbillen
Dat gaat klassiek.  Bruinen in boter, 10 minuten stoven, zouten, fosch knof en peterselie.
"Serveer met pouilly-fuissé".

* Eend-paté
Hoorntjes van overvloed, doorregen, schouder, jeneverbessen,. witte port, cognac, kalfsfond...
500 eend op 150 paddo's en 350 varken (200 doorregen, 150 schouder).




Koude grond witlof

* Ovenschotel Mozzarella, pancetta, kerstomaat, Parmezaan, room.

* Karameliseren met sinaasappel
Halve bakken in boter, wat sinaasappelsap en -schil en honing, z/p.
Als gekarameliseerd: deglaceren met weer sinaasappelsap.


Fronsac

Saint-Émillion, noord daarvan Pomerol, noord daarvan Fronsac.
Tegenover Bordeaux, maar niet aan de overkant van de Garonne maar een rivier verder, de Dordogne.
Kwaliteit, en prijs-interessant.

Geselecteerde wijnen € 12 > € 25.
* Château Moulin Pey-Labrie
* Château Haut Lariveau
* Paul Barre
* Vignoble Jean-Yves Millaire
* Château Barrabaque
* Château Les trois Croix
* Château Villars
* Château Chadenne
* Château Dalem
* Château La Vielle Cure