maandag 10 maart 2014

Smaak (5)



Winkels in Metz en Nancy vandaag


Smaak:

Saveurs

Het beste Franse kookblad

5e en laatste
(Bestaan er Nederlandse kookbladen waarover je vijf keer kunt schrijven? Ja, hoe treurig ze zijn, ja, daar kan je wel 100 keer over schrijven, ja...)


Speciale recepten


Pompoen-geitenkaas kroketten
O pardon, croquetten
Je mengt de pompoenmoes met aardappelpuree
Je gebruikt die cendré geitenkaasjes, die grijze met as op de korst
De croquetten worden gevormd, bevroren en dan gepaneerd en weer bevroren


Rilettes van gans
In ganzevet 1,5 kilo ganzevlees, 250 gram doorregen en 200 mager varkensvlees aanbakken (in srukken)
Water tot net erboven, peper, grofzout
Tijm, citroen (beter: citroentijm), laurier, knof, ui, gepekelde limoen, mosterdzaad...
4 uur...
Prak
Vet terrines in met ganzevet en vul




Lekkerbek-recepten (heet de rubriek)

* Topinambour-room met Parmezaan en pommes gaufrette (wafeltjes aardappelen)
Als ik Nederlandse recepten met topinambour lees dan krijg ik altijd jeuk. Daar moet dan altijd spelt bij of kliswortel of andere "terecht vergeten", dank Sylvia, groenten.
1 op 2 aardappel en topinambour, room, groentebouillon.

* Varkenspoot in buiknet, met salie en selderij
De gemiddelde Nederlandse culischrijver heeft nog nooit varkenspoot gegeten of buiknet zelfs maar gezien...
Rode ui, kalfsfond

* Linguine met mosselen, broccoli en knof
Knof, ui, rozemarijn, witte wijn, boter

* Ananas-pecan taart
Deeg met boter, ei en vanille
Vulling met ook suiker en honing

* Sinaasappel-rijsttaart



Brioches


Croquetten met tonijn en olijven

Skipjack of dus bonito of dus tonijn uit blik
Ricotta, zwarte olijven (droge soort zou ik zeggen), Parmezaan


Ovenschotel witte bonen met chorizo

Ken je me midden in de nacht...
Half half verse zacht smakende chorizo en harde scherpe
Kippensoep, tomatenpuree, tomatenprut, tijm, eendenvet


Crumble peer-speculoos
(speculaas)

Peren, vanille, citroensap
Deeg: 70 koude boter, 70 speculaas, 70 bloem, 50 suiker.




Buiten Europa

Dat is toch altijd vrij speciaal in Frankrijk.
Je koopt een krant, 40 bladzijden over Frankrijk, 3 over de rest van de wereld.


Singapore

* Tonkatsu (Japans, maar Singapore is een smeltkroes) zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

* Taugè gesauteerd met knof
Met light soy

* Duck rice
Zie hier.


Sri Lanka

* Rode kip curry
Zoet paprikapoeder, kerrie natuurlijk, kerrieblad, ui, knof, kokosmelk

* Linzen-bitterballen
Kerrieblad, korianderzaad, zoete ui, knof, komijn, rode peper, koenjit

* Garnalencurry
Paprika, bosui, kokosmelk, curry, knof, koenjit

* Duivelse kip
 Tomaat, groene pepers, rode paprika, bosui, knof, cayenne, curry




Ik miste nog

* De beste fruits de mer adressen in Parijs

* Hazelnotenolie
Of had ik dat wel al...

* Gerookte zalm, cendré geitenkaas, maanzaad
Met room en peper

* Duif met Elzasser kruidkoek
Baerewecke heet dat spul

* Ravioli van slakken met grijze garnalensaus


En

het supplement!

Prachtig
Alle Franse departementen met per departement onder andere een overzicht van de jaarmarkten en zo
Gironde: safraan, truffel, tourain (knoflooksoep), gans, chocolade, asperges, ham, slakken, noten

Mooie recepten ook.
Quenelles forel en spinazie
Cervelle de canut (daar kom ik binnenkort op terug)

Links
Ripaille zie hier.
Epicuriales (in het Gironde stukje) zie hier.