zaterdag 8 maart 2014

Smaken (3)



Vandaag alweer eetspul wat ik in Lotharingen kocht
Fumé lorrain
Weinig gepekeld, redelijk gerookt
Erg mooi om ergens in te laten mee-stoven


Smaken:

Saveurs

Het beste Franse kookblad

Geen pagina is vervelend of geklets
(Nederland: je zoekt je suf naar een pagina die géén geklets is, of niet vervelend...)



Ham uit de Vogezen
Erg lekker, erg vlezig, weinig vet (zoals je ziet)
Lijkt erg veel op die ham van langs de Sûre, grens Luxemburg België
Maar die is toch meer richting Ardenner: wat donkerder en droger


Thematische artikelen (2)


Klassieke Franse patisserie

Prachtig, vooral ook omdat ik boven die patisserie woonde, en dus...

En geschreven met verstand van zaken.
In Nederland laten ze de eerste de beste kwaker die ooit een ei gebakken heeft naar Berlijn reizen om daar veganistische restaurants te gaan beoordelen. Dat soort volk van onnozelaars mag in die kranten en zo schrijven omdat het publiek nóg minder verstand van eten heeft.

Nederland, het land waar iemand de culinaire keizer-status krijgt omdat ie Nederlandse restaurants beoordeelt bij de tientallen. Nederlandse restaurants, godsammekrake...

Het artikel begint met Weg met cup cakes (dat zeg ik al jaren), angel cakes, mug cakes (dat Janneke daar nog niet over heeft geschreven, ongelofelijk), cronuts...

Het is net als met brood (bloem, water, gist, zout): met bloem, water, zout, boter, eieren, suiker en één ding extra kan je "alles" in de patisserie maken. Zeven ingrediënten: zeven noten en je hebt muziek. Een beetje de volgorde veranderen en je hebt wat anders. De verhoudingen anders: weer een ander product.



Farandelles
Niet uit Lotharingen natuurlijk maar Savoie
Klassiek: met paddo's en gehakt


* Bourdaloue zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

* Baba au rhum zie hier.

* Merveilleux zie hier.

* Conversation zie hier.

* Éclair zie hier.

* Charlotte zie hier.

* Mille-feuille zie hier.

* Omelette norvegienne zie hier.

* Paris-Brest zie hier.

* Saint-Honoré zie hier.

* Vacherin zie hier.


Mini bretzels bij de wijn


Maar goed.

Artikel van 10 groot formaat pagina's met kleine lettertjes.
Beschouwingen, recepten, foto's en alles mooi en lezenswaardig, interessant...


Maar goed.

Ben op z'n Lotharings kleine uitjes aan het stoven met paddo's en rookspek.
Komen Hasselback aardappelen bij (zie hier).
En kort gesauteerd lamshart (er zat trouwens ook een schapenhart bij, dus dat gaan we vergelijken).


Maar goed.

Gisteren kocht ik een kilo kikkerbillen en een pond eendetong (zie hier) voor mijn verjaardagborrel.
En ik heb al in de voorbereiding eendemaagjes en tripes en konijnenpaté en quenelles van snoek...