donderdag 20 maart 2014

Zoet



Dank voor het idee, Rode Boekje
Josephine Baker, dat is tieten...


Snoepjes en koekjes


Aardbeiensnoepjes

Maak witte en bruine chocoladesaus.
Coat de helft van de aardbeien in de ene saus en de andere helft in de andere (dompelen, uit laten lekken, eventueel nog een of twee keer dompelen).
Bestrooi de witte met gehakte amandel of geraspte bittere chocolade en de bruine met kokos, direkt na de laatste dompeling.

Het kan ook met mandarijnpartjes of zo.



Carla Bruni
Kleine tietjes, maar als Sarkozy zijn hoge hakken aan had,
en zij platte schoenen, dan kon ie er net bij
Zie hier
Gaat ie ook nog ff op z'n tenen staan...
Ach ja, Kleine mannen grote jannen moet die Bruni gedacht hebben...


Gemberkoekjes

Meng 300 gram bloem met 100 gram volkorenmeel.
Voeg gemberpoeder toe naar smaak, wat zout en bakpoeder.
Klop 250 gram boter romig met 125 gram rietsuiker.
Werk er een ei door en werk dan de twee mengsels door elkaar.
Werk er 75 cc rietsuikerstroop door, en citroensap naar smaak.
Rol tot een plak van een halve centimeter dik, steek er figuurtjes uit en bak die op een ingevette plaat iets meer dan tien minuten bij 190 graden.



Phil Bloom


Kaneelballen

Joodse keuken

Meng 200 gram gemalen amandelen (zonder velletje) met 75 gram gele basterdsuiker en twee theelepels kaneel.
Klop twee eiwitten stijf.
Werk voorzichtig door het amandelmengsel.
Maak balletjes en leg die op een ingevette bakplaat.
Bak in een hete oven tot bruin.
Hete oven, omdat ze van buiten krokant en van binnen nog zacht moeten zijn.



Sylvia Kristel


Mais-amandelkoekjes

Mexico

Meng 200 gram gemalen amandelen met 100 gram rood maismeel (groene winkel), iets zout en 150 gram suiker.
Werk er zoveel yoghurt en melk door (twee op een) totdat je een dik deeg hebt.
Meng er 50 gram boter door, citroenrasp en kaneel; klop het mengsel stevig door.
Vorm platte koekjes, leg die op een beboterde plaat en bak ze op 160 graden een klein half uur.


Marianne

Notenkransjes

Klop 60 gram boter zacht en werk er dan, beetje voor beetje, een ei doorheen.
Daarna werkt je er 40 gram suiker door en de "inhoud" van een vanillestokje.
Daarna 30 gram amandelen en 40 gram hazelnoten (beide fijngestampt).
Werk er 60 gram bloem door en wat bakpoeder, en daarna twee theelepels maizena, wat zout, wat gemberpoeder en wat nootmuskaat.
Doe in een spuitzak met een grof gekarteld dopje en spuit er op een ingevette bakplaat rondjes van.
Bak op 175 graden tot goudbruin.



Maria Schneider

[2 april: toegift!]

[Boterkoek

200 g bloem
160 g witte basterdsuiker
160 g boter
Snufje zout
Beetje citroenrasp
Maak er deeg van.
Een ei splitsen en een heel klein beetje eigeel doorheen roeren. Door het deeg.
Springvorm invetten, deeg erin, weer een beetje eigeel erop wrijven, vlak maken, ruiten snijden op de bovenkant en garneren met amandelen.
Over de noten weer een beetje eigeel en een snuifje poedersuiker.
In een voorverwarmde over bakken op 180 graden ongeveer 45 minuten.
Uit de oven halen. Op een rooster zetten, en de koek "storten".
Ik laat hem daarna in een gesloten trommel afkoelen (besterven) voordat ik stukken en stukjes ga snijden.]



Janis Joplin