dinsdag 8 april 2014

Salades (2)



Heel erg lekker...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Mocht je willen bestellen...


Salades Vego (2)


Tomaten salade

Gebruik natuurlijk erg goede tomaten, Roma- of pruimtomaten bijvoorbeeld. Ze moeten goed rijp zijn maar niet overrijp.
Het probleem is dat echt goede tomaten gerijpt zijn aan de plant en dus meestal niet in de handel.
Snij de tomaten, doe ze in een houten sla-kom die goed ingewreven is met halve knoflooktenen, en werk er gesnipperde ui door en grofgesneden ontpitte zwarte olijven.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout (of rotszout!).
Serveer met goede olijfolie en goede wijnazijn, en met ciabatta of pizza bianca (kleine pizza'tjes met niks er op, of enkel olijfolie, of ansjovis, of olijfolie met zeezout of met komijnzaad...).



Dat schijn je enkel gespruit te kunnen eten
Ik bedoel als tauge zeg maar
Dat gaan we uitzoeken
Denk aan Moth beans (search the blog)


Salade met paddestoelen op azijn

Maak paddestoelen op azijn.
Maak een salade aan met enkel olijfolie, dus gebruik geen azijn.
Serveer met de uitgelekte grofgesneden paddestoelen er over.


Paddestoelen op azijn

Maak champignons of kastanjechampignons of andere stevige paddestoelen schoon met een borsteltje.
Doe de grootste in een pot met witte wijnazijn, waarbij wat zout.
Bewaar de rest koel; schud de champignons in de azijn regelmatig om.
Doe de volgende dag de middelgrote in de azijn, enzovoorts tot ook de dag daarna de kleinste in de azijn gaan.
Laat nog een dag of anderhalf in de azijn.
Serveer bij salades of iets zoetige hartige gerechten.



Uitstekende wijn
€ 5/liter, dus 3,50/fles
De witte is ook prima


Citrus-salade

Snij het geel van een citroenschil tot julienne, doe in een sauspan, bedekt juist met water, voeg wat zout toe en kook zowat droog.
Maak wat thee en voeg daar flink citroensap aan toe.
Voeg bij de julienne met flink suiker; kook tot dunne stroop. Koel iets.
Maak een salade van citrus-vruchten en schenk er de stroop over.
Koel.


Griekse kaassalade

Maak een salade van (liefst Griekse) geitenkaas (of Turkse çiftlik) en gepekelde rode pepertjes (in potten in de super of bij de Turk).
Giet er goede olijfolie over en bestrooi met snippers verse basilicum.
Serveer met stokbrood of met warm Turks brood.



Dit is de Thaise maar ook Vietnamese variant van Chinese "Light soy"
Sojasaus die je in de keuken gebruikt, en niet op tafel
De Chinese is sojasaus-achtiger, deze is fishsauce-achtiger
Erg lekker spul!


Taugé-salade

Blancheer de taugé en spoel direct goed koud. laat goed uitlekken.
Werk er grof gesneden gekookt ei doorheen, breng op smaak met peper en zout, en serveer met een mosterd-vinaigrette.


Sinaasappelsalade met zwarte olijven

Maak een salade van fijngesneden icebergsla (deze keer wel) met daarop sinaasappelpartjes en gehalveerde zwarte olijven (droge soort; Jumbo, zakjes; 50 cent en super heerlijk).
Maak een yoghurt-dressing met wat sinaasappelsap erdoor.

Yoghurt-dressing

Drie delen mayo, een+ deel halfvolle yoghurt.
Daar komt bij: Tabasco, Worcestershire, medium sherry, citroensap, selderij-zout, gemberpoeder, versgemalen korianderzaad en wat gekneusde komijn.
Op zout en peper afproeven, en aanzouten met mushroom soy (of anders maar dark soy).



Gespot in de gezonde winkel
Geen idee wat ik er mee ga doen, maar wel wat lekkers!


Salade met eekhoorntjesbrood

(Gebruik de hoeden bijvoorbeeld voor risotto met eekhoorntjesbrood.)
Bak rookspekjes uit en laat koelen. Als vegetariër dit weglaten.
Snij het onderste stuk van de stelen, maak de stelen met een borsteltje schoon en snij ze in dunne plakjes.
Verdeel die over sla en serveer met notenolie erover en witte balsamico (Condimento balsamico bianco), en een peper- en een zoutmolen.
Super lekker is het als je als azijn Ume su gebruikt. Zie hier. Het is trouwens geen abrikoos maar iets tussen abrikoos en pruim in.
En decadent is het als je als je dadelazijn uit Iran gebruikt (niet bij erg fijn smakende paddo's). Zie hier, Allah zei geprezen.



Antroewa


Paprika-salade, lauw-warm

Snijd Turkse paprika's in reepjes (de kleine donkergroene; dolmas biber).
Zet ze, met flink stukjes knoflook en een scheut olijfolie, op laag  vuur op, in een pannetje met deksel.
Schep regelmatig om.
Als de paprika zacht is, wat zout erover strooien en cayenne, komijn en oregano. Of Chili-poeder dus.
Regelmatig omroeren en het vocht laten wegkoken (zonder deksel dus).
De paprika op een bord uitspreiden, de bakolie erover gieten en laten afkoelen.
Wat dragon-azijn erover sprenkelen.
Eten met stokbrood en feta.



Dat zag ik in ene liggen
Nooit mee gewerkt
Gaan we doen
(Zoet spul met Hun kwee, dat meel van mungbonen!)


Paprikasalade

Gelijke delen rode paprika, groene paprika, Port Salut of Kernhem en salami mengen.
Dressing met yoghurt erover (zie boven).


Appel-mandarijnsalade

Maak een salade van appel en mandarijn dus, met daarbij in warme thee gewelde rozijnen en kleine stukjes van gemberbolletjes.
Haal de stukjes appel direct na het snijden door citroensap.
Serveer met cocktailsaus.



Ook nog nooit mee gewerkt
Maar dat gaan we ook doen!


Noord-Afrikaanse salade
Mechouia

Bak in een niet te hete oven halve tomaten, halve uien, paprika`s, stukken courget en aubergine, een of twee spaanse pepers en ongepelde knoflooktenen.
Blaker alle groenten in de gasvlam en pel.
Snijd de groenten vrij fijn en koel goed.
Meng de groenten met stukjes gepekelde citroen (betere Turk), knoflookpulp, kappertjes en zout.
Koel opnieuw.
Serveer met gekookt ei en sla.