zaterdag 19 april 2014

Salades (4)



Foto's inkopen
Gedroogde papaya, mango en ananas
Erg lekker allemaal


Salades Vlees (1)


Lauwwarme salade met kippen- of eendenmaagjes
Salade tiède aux gésiers, Frankrijk

Gebruik de zogenaamde derde maag, en liefst van loopeend.
Snijd ze open, spoel ze goed uit en verwijder het gele vel.
Bak halve maagjes in redelijk wat olijfolie (dit wordt de olie van de dressing), met wat ui en knof.
Van het vuur af na wat koelen blussen met witte wijazijn; pas op spatten! Dit is dus de azijn van de dressing.
Dit lauwe spul tussen mooie sla.


Vleessalade met tomaten

Haal de op de kop kruislings ingesneden tomaten door kokend water en pel.
Kapje eraf en hol uit. Koel goed.
Vul met een salade gemaakt van gekookt rundvlees, stukjes rauwe ham, mayonaise, iets yoghurt, selderijzout, peper, selderijblad, kappertjes en gekookt ei.



Daar zijn ze weer, de voorjaars-koninkjes
Japanse mispel


Lauwwarme salade van molsla met spekjes

Salade tiède de pissenlit au lardons

Molsla is het witte (aangeaarde) blad van de paardebloem.
De salade kan ook met eikebladsla of zo gemaakt worden.
Zorg dat de sla klaar ligt op de borden.
Een iets andere techniek nu.
Bak blokjes rookspek uit in flink olijfolie met wat knoflook, zet het vuur laag, schep de spekjes uit de pan en leg op de sla.
Maak de dressing door op laag vuur een scheut azijn bij de olijfolie te gieten (pas op spatten).
Meng en verdeel over de borden.



Tosti suikerbrood
Wow!


Linzen-salade
Spanje

Kook de linzen met wat soepgroenten en wat malaga of madera.
Gebruik geen zout; laat in plaats daarvan stukken hambot meekoken (bot van rauwe ham dan
dus) en grove stukken goed droge rauwe ham.
Laat in de kookvloeistof afkoelen, giet af (niet weggooien!), laat goed uitlekken en verwijder de botten.
Breng op smaak met goede olijfolie, goede wijnazijn, peper en eventueel zout.


Franse maaltijd-salade

Maak een salade van sla, heel fijn gesneden witte kool, komkommer, paprika, meloen, waterkers, blokjes gebakken rookspek en/of gekookte ham en knoflook-croutons.
Werk er wat citroensap door.
Maak een dressing van yoghurt, crème fraiche, mosterd, groene kruiden, zout, peper en wat nootmuskaat.



Links Italiaanse vermicelli
Rechts (die had ik al) Bulgaarse


Kopvlees-salade

Brand de haren van een halve kalfskop (zonder tong, hersenen, oog of oor).
Schrob schoon en was met water waarin azijn.
Leg op een schotel en strooi flink zout waardoorheen wat coloroso-zout over de kop (de vleeskant); laat drie uur op een koele plek staan.
Spoel af, doe in een pan met flink water en breng aan de kook.
Laat drie minuten koken en doe de kop dan in een pan met koud water.
Klop twee lepels bloem door twee liter water, breng aan de kook en voeg dan toe kruidnagel, peterselie, laurier, tijm, zout en peper.
Laat enkele minuten doorkoken.
Snijd het vlees van de kop en snijd het in grove stukken.
Wrijf die in met citroen en doe ze in de pan met het kokende water.
Laat met een deksel op de pan op half hoog vuur koken tot het vlees gaar is.
Giet af en leg de stukken vlees in een vergiet.
Zet een gewicht op het vlees (een pan met water bijvoorbeeld) en laat 12 uur op een koele plek staan, boven een pan.
Stort, snijd in grove stukken (want het vlees is door de gestolde gelatine een enkel stuk geworden) en snijd die stukken in dunne plakjes.
Serveer bij sla, met een vinaigrette van zes lepels olijfolie op twee eetlepels witte wijnazijn, en met gesnipperde ui erdoor, peper, zout en peterselie.



Gemarineerde forel-filets
Kan ik ook zelf maken, maar "Forelfilets Thais gemarineerd" verbaasde me
Maar lekker hoor
Gebakken dan