zaterdag 26 april 2014

Tofu



Ik had nog twee foto's over, van die Duitse inkopen
Die ingelegde braadharing is fijner van smaak dan de onze


Recepten met tofu en zo


Vegetarische kip

"Vegetarische kip" klinkt een beetje zeikerig, maar het is van de Vegetarische Slager (Jumbo natuurlijk weer; verdomd, als ik in het najaar ga verhuizen wil ik op de eerste plaats weten of er bij zo'n huis een Jumbo in de buurt is, verdomd), dus dan mag dat.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ik had begrepen dat ze die Vegetarische kip van lupine zouden gaan maken, maar dat is (nog?) niet zo.
Zie hier.
Lupine schijnt een mooie beet te geven, en dat heeft die vegetarische kip, zodoende.

En ik had begrepen dat ze Vegetarische tonijn zouden hebben, maar die zie ik nergens, ook niet op de site.

Die Vegetarische kip eet ik graag omdat het een lekker product is, lekker spul.
Niks omdat het vego is...




Links eekhoorntjesbrood wat op was want door die risotto met champagne laatst
Rechts mini cantharellen (voor bij Spätzle, met room en gepocheerd ei, woensdag; Duitse Aldi, € 2,-)


Vegetarische kip, kookbanaan, sugar snaps

Kookbanaan, dat zijn die gele.
En dat dat rijpe groene zijn, dat is gelul. Als je zo'n groene geel laat worden, dan wordt ie zacht en vies; die gele zijn hard.

Pinda-olie, vegokip bakken, uit de pan.

Snaps sauteren, uit de pan.

Oven aan.
Kookbanaan (gele bakbanaan) in de oven. Ongepeld natuurlijk.

Pinda-olie, ui, knof...
Fijngewreven komijn, versgemalen korianderzaad, laurier, paprika-puree (bij de Turk; grote pot > kleine zakjes in de vriezer; erg lekker maar vrij pikant)...
Paprika-puree zie hier. "Kookrecepten"!
Witte wijn, roeren, scheurt witte port...

Crème fraîche door de saus en de snaps en vegokip erin opwarmen.
Banaan in stukken, pellen, eten.



Deze foto vergat ik laatst nog
Dat pancetta-bakje vóór het de oven in ging
Twee extra ringen: tegen vervormen door opkrullen, van respectievelijk zijkant en bodem
Patisserie-ringen, Blokker.


Wortelcarré, bami, kastanjechampignons

Wortelcarré bij AH.
Met tofu. Lekker spul.

Week Surinaamse bami-kruiden in net genoeg heet water.
Regelmatig omroeren.

Ik gebruikte Cap [tsjap; stempel = merk] Best dried noodle, een erg lekkere soort maar die je eerst wel moet weken in koud water.
Weken dus.
Daarna koken, afgieten, droogdampen, wat sesamolie erdoor tegen het gaan plakken.

Pinda-olie, rookspekjes...
Gemberwortel, rode ui, knof, jalapeño...
De afgegoten (bewaar het vocht!) kruiden er op hoog vuur bij, omroeren, vuur laag.

Na even sudderen de mie erdoor op hoog vuur, roerbakken, weekvocht erbij en bijna droog bakken, vuur laag.

Champignons bakken, carré bakken...



In de keuken van chefkok Adrian A. Mole


Sojaballetjes, soba, dopperwten

Ik had die pakketjes Turkse paprika-puree te groot gemaakt, dus dat gebruikte ik nog een keer.
Trouwens er was crème fraîche over.
(Vreemd; die créme fraîche - paprikapuree - witte wijn saus smaakt een beetje zoals pindasaus...)

Soba zie hier.
Sojaballetjes zie hier, bij de Surinaamse toko of de Betere Turk.

Kook de balletjes tot ze net mooi eetbaar zijn.
Afgieten.

Kook de soba, afgieten, wat sesam-olie erdoor.

Zonnebloemolie, ui, knof...
Paprika-puree op laag vuur meebakken, witte wijn...
Diepvries doperwten erin garen, crème fraîche, sojaballetjes, soba...



Survival kit van Adrian Mole aged 13¾


Bakbanaan, garden eggs, tau kwa

Garden eggs, aubergines, zie hier.
Tau kwa zie hier. Stevige, zonder gevaar voor uit elkaar valling roerbakbare tofu. "Fried tofu".
En zo'n blok is voor mij genoeg voor twee keer, dus zie ook het volgende recept. Niet de dag erna hoor want net als tofu en tempeh kan het prima in de vriezer. Gewone tofu verkleurt dan, maar kleurt weer mooi terug bij ontdooien.

Bak schijfjes bakbanaan in een pannetje en houd apart.
Je kan het ook prima frituren.
En je schilt het door te beginnen met de bolle kant in de lengte in te snijden.

Bak blokjes garden eggs idem.

Pinda-olie, gemberwortel, ui, knof, lombok...
Yellow curry paste...
Chinese witte wijn (druivenwijn dus, geen rijstwijn; Chefoo White Wine bijvoorbeeld)... Proef.

Warm blokjes tau kwa (zonder meer) op in de saus (ik roerbak ze nu dus niet) en wat later ook de rest.


Barbara Stok
Geen idee hoe ik eraan kom, maar erg fraai
Probeer het boek Lang zal ze leven te vinden! Schitterend
Zie hier


Tau kwa, pecel, snijbonen, rijst

Pecel [pètsjÈl] is enorm lekkere oorspronkelijk Javaanse maar in de praktijk nu Surinaams.Javaanse pindasaus. Bij de betere toko.
En Pecel is ook een gadogado-achtig gerecht.
In Pecel zit een van mijn favoriete Oosterse kruiden, kencur / kentjoer. Ook enorm lekker in kippensoep met kool en lontong, sop lontong.
Kencur zie hier, sop lontong zie hier.

Pinda-olie, gemberwortel, rode ui, knof, lombok, het oude liedje...
Snijbonen erbij, in sepjes gesneden, en op hoog vuur en husselend.
Groentenbouillon erbij en koken tot gaar.
Op smaak met rijstwijn, Shaohsing.

Blokjes tau kwa frituren.

De pecel maken (het lekkerst is oplossen in hete melk).
De rijst koken.

Tau kwa bij de snijbonen opwarmen.



Die had ik ook nog over van laatst