dinsdag 10 juni 2014

Indonesië (1)




Inktvis, tahoe, kip...

Indonesië 1 (het heet anders, maar goed) zie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Ananas in ketjap

Per recept: zie het plaatje erboven!

Laat verse schijven ananas vijf uur marineren in ketjap manis met daardoorheen wat ketjap asin en wat sambal, en eventueel wat citroensap.
Laat uitlekken en snijd de schijven in stukjes.
Serveer bij oosterse gerechten.

Ananas van de BBQ is trouwens lekker met die marinade, maar dan met verse ananas, niet gemarineerd.




(Deze is niet in strips gesneden, maar het komt op hetzelfde neer)
(Dit is ook wel mooi trouwens!)



Inktvis met tomaat en ketjap

Indonesië
Cumi cumi [tsjoemie tsjoemie] tomat

Maak de inktvis schoon, snij in de lengte open en snij in reepjes.
Bak de stukjes in arachide-olie tot ze stevig zijn; haal uit de pan.
Bak ui en knoflook in de pan, voeg geprakte tomaat uit blik toe met het vocht en breng op smaak met gemberstroop, ketjap (manis en ook wat asin), foelie, kruidnagel, gebroken korianderzaad, sambal en daoen djeroek poeroet.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht stoven.
Kook in, proef op peper en zout (dat wil zeggen: voeg eventueel sambal toe en/of ketjap asin) en warm er de inktvis in op.




Inktvis, Moluks

Sontong kecap [ketjap]

Bak ui, knoflook, ietsje rode peper en gemberwortel in arachide-olie wat aan.
Voeg stukjes inktvis toe en bak, roerend, een minuut of drie, met witte peper er nog bij.
Breng op smaak met limoensap en ketjap.
Roer er vóór het serveren gehakte lente-ui door.

Simpel, maar erg lekker.




Javaanse tahoe

Prepareer de tahoe: snijd in plakken en dep die droog.
Dam die plakken elk in repen, droogdeppen, en die repen in blokjes.
Hussel die blokjes in een theedoek om ze nog droger te krijgen.
Frituur de blokjes op 150 graden. Frituur ze niet te lang want dan lossen ze op. En als ze iets verkleurd zijn dan zijn ze goed; goudbruin worden ze nooit.
Bak ui, Spaanse peper en knoflook aan in arachide-olie.
Maak er op laag vuur een saus van met goela djawa en ketjap.
Of voeg pindakaas toe om een pindasaus te maken; gebruik dan niet teveel pindakaas; het moet dan meer een pinda-ketjapsaus worden.
Warm de tahoe in de saus op, voeg wat citroensap toe en serveer met seroendeng.




Sajoer kip met keluak

Ook wel keluek geschreven.
Zie hier.

Kook soepkip goed gaar in bouillon, haal uit de pan en laat koelen.
Haal het vlees van het bot en snijd het klein.
Bak ui, wat knoflook, wat kleingesneden verse laos en Spaanse peper in arachide-olie.
Voeg op laag vuur en af en toe roerend enkele geraspte keluek-noten toe en een in de lengte opengesneden stuk sereh.
Bak de kip even mee.
Doe er koenjit bij en assemwater tot saus-dikte en laat zachtjes een minuut of vijf doorkoken.
Serveer met rijst natuurlijk.




Kip met ketjap

Ayam smoor
Indonesië

Wrijf kippenpoten in met een mengsel van zout, peper en versgemalen nootmuskaat.
Bak ze op hoog vuur rondom bruin in arachide-olie en voeg dan, op half hoog vuur, gesnipperde ui toe en knoflook.
Kruid op laag vuur met gemalen kruidnagel, roer even om en giet er dan een flinke scheut ketjap manis bij.
Laat, met een deksel op de pan, zachtjes koken tot de kip gaar is.
Serveer met witte rijst natuurlijk.




Sumatraanse kip

Ayam paniki

Bak stukjes kip rondom aan in arachide-olie of gril ze.
Haal ze uit de pan.
Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper of verse rode rawit, laos, goela djawa, ui en knoflook.
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh en gebakken trassi.
Voeg assemwater toe (+ de goela djawa geeft dus een zoetzure smaak) en ketjap, roer even door en stoof de kip gaar in de saus met wat geraspte kokos.

In de verte verwant aan rendang.




Kippenbouillon, Indonesisch

Soto Ayam.

Maak als gewone kippenbouillon, met weinig ui, geen laurier, maar met flink selderij en met daoen salam.
Maak puree in een vijzel of blender van ui, knoflook, gemberwortel, laos en het witte deel van een sereh-stengel.
Fruit dit wat aan in arachide-olie en doe het bij de bouillon als die een half uur heeft staan trekken.




Kippenbouillon met krab en lontong

Sop kepiting, Indonesië

Maak lontong.
Maak kippenbouillon en kook daarin goed schoongemaakte krabklauwen.
Haal de klauwen uit de pan, kraak ze en haal het vlees eruit.
Laat de soep nog wat trekken met de kapot geslagen schalen en zeef die er daarna uit.
Warm blokjes lontong op in de soep, voeg de krab toe, breng op smaak met wat ketjap en wat sambal en bind de soep met iets wat gelatineus maakt; agar agar of zo.




Kijk, dit zijn echte recepten
Dit zijn mensenrecepten

Heel wat anders dan die geslachtloze NRC en Volkskrant shit van, vandaag nog, "Het zag er zo schattig uit, dat kleutertje dat samen met opa erwtjes uit peulen pulkte".

Bij mijn recepten denk je Goh!
Bij de recepten van die gemankeerde refo's denk je Lazer op en laat je haar knippen of zo of ga ff op je rug liggen, weet ik veel

Flikker op met je opa's en je kleutertjes en schrijf eens wat culinair interessants Godverdomme
En schrijf vooral niet over ongedopte bonen kopen want die zijn minstens uren oud of veel langer, en dus verzetmeeld en dus stukken minder dan veel goedkopere en veel betere en veel minder werkerige uit de diepvries. (*)

Stelletje ultieme onnozelaars in de fanfare achter de culinaire relnicht Broekbaard, de culinaire kwetternicht Smac van Dinter, de mislukte culinaire carbaretières Jonas en De Walvis, en vooral niet te vergeten Nederlands culinaire zinkput Janneke Treurwortel...

(* Die Onno Kleyn, nomen est omen, 11/6 in de Volkskrant, koopt uit Duitsland ingevoerde verse, verse woehahahahaha!, doperwten. "lekker zoet". Ik denk Dat kan niet. En zie: "doe nu de suiker erbij"... Godsammekrake, de culinaire Jostiband...)



Toegift!
Dit is een portret van mij, van toen ik in ene een ectoplasma van De Dikke zag verschijnen!
Maar hij loste op toen ik zei dat zelfs de duivel weet dat ik altijd alles veel beter weet!
Flikker op zaklul! riep ik nog, maar dat hoefde niet eens meer
Met dat soort volk moet je altijd gewoon heel erg duidelijk zijn!