zaterdag 21 juni 2014

Indonesië (3)




Pindasaus, pisang goreng, rawon...

Afbeeldingen steeds bóven de recepten
En mocht je denken "Indonesië 3 hadden we toch al": ja, maar dat was een vergissing, dat is veranderd. De links werken nog wel gewoon, dat verandert niet als ik de titel verander (3 is nu 2 en 2 is nu 1).


Pindasaus
Sos of Kuah katjang / kacang

In een blender ui en knoflook mengen.
Eventueel goela djawa erbij om het zoeter te maken; eventueel kruiden mee-blenden (komijn, koriander, kentjoer...) en/of trassi (trassi oedang gebruiken, geen trassi goreng want die is al gebakken) en idem verse gember en/of laos.
Het mengsel omroerend in arachide-olie aanfruiten met wat daoen salam en eventueel met een enkel blaadje daoen djeroek poeroet.
Om het pikant te maken sambal meefruiten.
Op laag vuur pindakaas erin zacht laten worden en goed mengen.
Eventueel verdunnen met (kokos)melk, nooit met water. De saus is een emulsie, net als melk. Dat het verdunnen met water wel kan met gekocht spul bewijst dat daar chemiek in zit.
Wat santen (kokosboter) erin oplossen is uberhaupt een goed idee.
Op smaak brengen met ketjap manis, eventueel wat ketjap asin, en eventueel asem-water om het meer zoetzuur te maken.
Eventueel gehakte zoute pinda`s toevoegen.




Pisang goreng

Over gebakken banaan kan je een boek schrijven.

Gewone banaan? Bakbanaan? Zie het volgende recept.
In beslag? Niet in beslag? Tsja.

Zie maar...


Pisang goreng met roedjaksaus

Maak de pisang goreng in beslag gefrituurd; stukjes van een-derde banaan, in de lengte gehalveerd.
Serveer met dezelfde saus als die waarin roedjak wordt gemarineerd.
Maak het beslag met ei, bier en koenjit.

Roedjak zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Met bak-banaan: gebruik plakken banaan, uit de lengte van een halve banaan gesneden.


Rawon

Oeps, dat kwam al voorbij.
Zie hier.




Rijstsoep
Boeboer / bubur

Wordt in Indonesië als ontbijt gegeten.
Kook dikke pap van gebroken rijst met wat zout, en breng die op smaak met ketjap manis en sambal.
Als er nog zout bij moet gebruik dan ketjap asin.

Boeboer telor
Roer een rauw ei per persoon door de hete pap.

Boeboer ayam
Stukjes gebakken kip erdoor.

Boeboer ketan
Idem als boeboer maar van zwarte rijst.
Ketan is witte kleefrijst, maar in boeboer ketan is het zwarte rijst, ketan hitam.
Kook met een pandan-blad, kokosmelk en wat goela djawa.




Sajoer Lodeh

Sayur lodeh

Prepareer gekookte groenten: witte kool, sperziebonen, kool en wortel.
Bak ui, knoflook en verse laos in arachide-olie goudbruin, en voeg op laag vuur djintan / komijn en ketoembar / koriander toe.
Laat even zacht doorsudderen met wat daoen salam, af en toe roerend, en voeg dan kokosmelk toe (vers of gemaakt van kokosboter).
Laat zachtjes inkoken met fijngesneden peteh-bonen, stukjes Spaanse peper en sereh-blad.
Warm er de fijngesneden gekookte groenten in op, eventueel met bamboe.
Doe er eventueel wat ketjap door.

Eigenlijk moet er samen met de ui en zo ook wat trassi bij, maar
dan is het niet meer vegetarisch. Foei.




Sambal goreng boentjies
Sambal goreng buncis
Sambal goreng boontjes

Bak in arachide-olie ui, knoflook, trasi en Spaanse peper-stukjes aan.
Bak in stukken gesneden sperziebonen mee of kouseband, roerend, tot ze verkleurd zijn.
Voeg bouillon toe, kokos-boter, stukjes peteh, daoen salam en daoen djeroek poeroet.
Laat op half hoog vuur de bonen gaar worden en tegelijkertijd de vloeistof inkoken.
Voeg eventueel ketjap toe of misschien beter petis udang, een stroperig soort trasi.



Rumah makan, huis eten, restaurant
Die uit Padang zijn het bekendst; rumah makan padang, die vindt je in heel Indonesië
Net zoiets als de Auvergats die over heel Frankrijk restaurantjes uitwaaierden

Ik denk dat de meesten uit Padang vertrokken zijn omdat zich daar enorm veel Athehers hebben gevestigd, enorm streng islamitisch volk.
Daar liepen 20 jaar geleden al de meisjes van vier jaar in witte burka's, de gekken...